Skocz do zawartości

GAZ-69 2P26 / 2K15 w polskiej sluzbie

Lukas P

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 112
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Kolego Dodge52 również witam (witamy) po długiej nieobecności i dzięki za wstawienie zdjęć, prawdę mówiąc to archiwum fotografii z nieco zapomnianego ŻP (a jednego z nielicznych ogólnie dostępnych ówcześnie czasopism o interesującej nas tematyce, pomijam tu treść merytoryczną i propagandową) jest moim zdaniem troszkę niedoceniane.
Kolego ptasznik ajszła mnie jeszcze jedna myśl" co do wozów 2K15, mianowicie około 1967-1968 r. postanowiono utworzyć samodzielny Korpus Desantowy w skład którego to miała wejść 6 Dywizja Powietrzno Desantowa, 7 Dywizja Desantowa i bodajże 15 Dywizja Zmechanizowana która to przezbrojona w sprzęt lekki" miała być związkiem desantowym" drugiego rzutu. Ale być możliwe że rozważano także 8 DZmech. jako dywizję mająca wejść w skład tegoż korpusu, który to ostatecznie nie został sformowany, pomimo zaprojektowania i wykonania w małej ilości oznak (naszywek) rozpoznawczych dla dowództwa owego związku. I być możliwe (wybaczcie za tę formę ale to tylko moje domniemania) wozy 2K15 czasowo przekazano do jednego z pułków 8 DZmech. Niestety tak jak napisałem jest to tylko hipoteza aczkolwiek tak na chłopski rozum" to jednak myślę że gaziki z ppk Trzmiel" służyły w 6 PDPD do chwili wprowadzenia nowych ppk (pierwsza połowa lat siedemdziesiątych) bądź przekazania na ZN gdzie pozostały aż do całkowitego wycofania systemu 3M6 Trzmie" z uzbrojenia WP.
Napisano
Kolego Edmundo, tak naprawdę to sprzęt bardzo nietypowy, wątpię we wciśnięcie go komuś. W połowie lat 70-tych to już chyba zaczęły wchodzić nowsze PPK-i na BRDM-2. Pytaniem pozostaje kiedy ''Trzmiele'' zostały wycofane jako system (chyba stopniowo w miarę napływu nowego) i co się działo z GAZ-ikami zanim wypłynęły na ekspozycjach.
Zachowały się trzy z prawdopodobnie sześciu, dużo miejsca nie zajmowały i mogły sobie tak stać zapomniane w ZN-ie. Placówki je posiadające powinny wiedzieć skąd mają eksponaty, tylko czy są skłonne podzielić się taką informacją ?
Też pytanie, od kiedy są eksponowane ?
Napisano
Kolego ptasznik pytania jak najbardziej zasadne, sam je zadawałem w tym temacie. Na przekazanie gazików innej jednostce liniowej też nie za bardzo liczyłem, co do domniemanej służby gazików Trzmieli" w 7 ŁDD to sprawa jak mniemam wyjaśniona (dywizja ich nie posiadała), przekazanie do 8 DZmech. to też hipoteza (a moja z nieistniejącym de facto korpusem desantowym to jak najbardziej bardzo daleko idąca). Ale na fotach dodanych przez Dodge52 są zestawy 2K15 w barwach NAL NRD. Nie ma to większego związku z powyższym tematem ale ciekawy jestem w jakiej jednostce NAL służyły te pojazdy, czy w pułku (pułkach ?) zmechanizowanych, czy też w jedynym pułku powietrzno-desantowym czyli Luftsturmregiment 40 Willi Sänger", czy też w jedynym o ile pamiętam pułku obrony wybrzeża czyli ichniej" piechoty morskiej.
Napisano
Oops moja pomyłka, co do NAL NRD to w 40 Pułku Powietrznoszturmowym im. Willi Sängera to raczej rzmieli" nie było gdyż został sformowany w 1986 r. a wcześniej istniał tylko 40 Fallschirmjägerbataillon Willi Sänger" czyli batalion strzelców spadochronowych a to raczej nie ten szczebel organizacyjny gdzie zasadniczo funkcjonowały pododdziały ppk 3M6.
  • 2 months later...
Napisano
Te pojazdy były w 6 DPD.

Ponieważ jestem w trakcie pisania książki o dywizjach w okresie PRLu, mogę myślę zamieścić kawałem dotyczący właśnie tego zagadnienia.

Istotnym wzmocnieniem dywizji była zmiana etatowa wprowadzona Zarządzenie Szefa Sztabu Generalnego nr 074/Org. z dnia 30.07.1965 r. polegająca na włączeniu do etatu nr 2/273 - dywizjonu artylerii dwóch baterii artylerii przeciwpancernej, każda z baterii miała w składzie dwa plutony wozów bojowych wyposażone w wyrzutnie 2P26 do ppk 3M6 „Trzmiel” na samochodach osobowo-terenowych Gaz-69. Każda bateria miała dwa samochody Gaz-69 i cztery wyrzutnie 2P26."

Także już w połowie lat 60-tych w składzie 5 Dywizjonu Artylerii 6 DPD były samochody Gaz-69 z wyrzutniami 2P26 do ppk Trzmiel. Mam podany dokument w posiadaniu i w razie czego mogę tym podeprzeć mój post.

pozdrawiam
Napisano
Kolego jw_pl dzięki za nowe info w temacie. To że rzmiele" były w 6 PDPD i to w 5 DAM to już żeśmy ustalili" ale bardzo ciekawi mnie podana przez Ciebie liczba czterech wyrzutni w baterii. Być możliwe iż był to jakiś etat ymczasowy" albowiem standardowo bateria ppk składała się z dwóch plutonów po trzy wyrzutnie. To na razie tyle. Pozdrawiam i czy mógłbyś przy tejże okazji napisać coś więcej o przygotowywanej przez Ciebie pracy o dywizjach w okresie PRLu".
Napisano

Załączam fragment dokumentu z CAW i właśnie tą zmianę do etatu dywizjonu artylerii o której pisałem (to jest wycinek dotyczący wprowadzonego sprzętu dwóch plutonów wozów bojowych).

Wpisano do baterii 4 szt wozu bojowego 2P26. Generalnie to co tu widać jest to podstawowe wyposażenie dwóch plutonów wozów bojowych, po 2 wozy na pluton. Oczywiście w baterii były jeszcze inne komórki organizacyjne poza dwoma plutonami wozów bojowych.

Co do publikacji nad którą pracuję to napewno pochwalę się na forum po wydaniu ... ;) Ale zapewniam że będzie to coś czego jeszcze nie było.

Napisano

Witam
W Sankt-Petesburgu znajduje się Wojenno-historyczne Muzeum wojsk artylerii, wojsk inżynieryjnych, wojsk łączności. Na dzień dzisiejszy Muzeum posiada w swoich zbiorach 850 tys. eksponatów. Na dziedzińcu Muzeum przedstawiono ponad 200 różnych dział, czołgów ,,SAU,,i kompleksów rakietowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie