Krzysztof115 Napisano 20 Styczeń 2018 Share Napisano 20 Styczeń 2018 Niby zwykły oddział, ale. Jakość zdjęcia tylko taka z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2018 Rzadka nowość w wątkach, albo coś przegapiłem. Załoga którego pociągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 20 Styczeń 2018 Share Napisano 20 Styczeń 2018 Część załogi pociągu pancernego Śmiały" z por. Stanisławem Małagowskim (na rękawie por. widoczne godło naramienne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 20 Styczeń 2018 Share Napisano 20 Styczeń 2018 Armata kal. 66 mm firmy Skoda już usunięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2018 Jednak to zdjęcie załogi Śmiałego" przegapiłem. Nie pierwsza rzecz i nie ostatnia. Podobnie jak ze znanym portretem Stanisława Małagowskiego. Dopiero Ty zmobilizowałeś, abym spostrzegł u niego godło naramienne ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2018 Tutaj nijako uzupełnienie do tematu dworca lwowskiego... Żołnierze ochrony transportu żywności z Wielkopolski na jednym z peronów, w 1919 roku. Pozują por. Stefanowi Czarneckiemu, więc może kilku z załogi PP. Gromobój" załapało się na pamiątkowego pstryka" ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 20 Styczeń 2018 Share Napisano 20 Styczeń 2018 Krzysiek- a może tak part 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 Myślę, że na razie nie ma potrzeby.;-) Jak wspominałem kiedyś, póki mimo obszerności materiału można nim łatwiej zapanować ,tym bardziej, że technicznie nie sprawia kłopotu. Jeśli przy moim wysłużonym netowym rzęchu" wszystko trybi", to zainteresowani nim odbiorcy tym bardziej nie mają problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 21 Styczeń 2018 Share Napisano 21 Styczeń 2018 Wracając do tematu -godła naramienne załóg polskich pociągów pancernych - Piłsudczyk"( na rękawie pierwszego z prawej). Źródła podają, że to była odznaka pamiątkowa, którą wprowadzono po zakończeniu wojny w 1921 r. Ale przeczy temu to zdjęcie, zresztą nie jedyne. Spotkanie z Naczelnikiem nastąpiło 19 września 1919 r.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 21 Styczeń 2018 Share Napisano 21 Styczeń 2018 i Śmiały". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 Patrząc na kształt naszywki na rękawie tego pierwszego od prawej, kształtem kojarzy się z odznaką pamiątkową. Pomijając słusznie przez Ciebie podane rozbieżności czasowe, to myślę,że odznaki te były noszone na piersi kurtki mundurowej, natomiast na rękawie pojawiły się po wojnie naszywki ogólno-wojskowe PP.Jest kilka fotografii ze spotkania z JP, zamieszczonych w wątkach, tyle, ze brak na razie nowości z wyrażnymi godłami poszczególnych pociągów. Te nieliczne, również znajdują się w naszych dwóch watkach.Mam nadzieję, ze kiedyś nieoczekiwanie pojawią się na łamach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 ;-) Uprzedziłeś mnie w komentarzu. No pięknie, okazuje się że i naszywka ogólno-wojskowa PP i odznaka pociągu potraktowana jako godło znalazły się po bratersku" obok siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 21 Styczeń 2018 Share Napisano 21 Styczeń 2018 i takie cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 Wprawdzie dwie fotografie od prawej są w naszych wątkach, ale odznaka PP... Bezcenna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 21 Styczeń 2018 Share Napisano 21 Styczeń 2018 i bonus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 Cekaemiarz" ze Śmiałego" ze starym godłem pociagu...Pamiętasz ten kadr dowódcy Śmiałego" do identyfikacji. On w 1921 roku nosił naszywkę ogólną PP na rękawie, natomiast odznakę pamiątkową pociągu na piersi, ale nietypowo, na prawej kieszeni kurtki.Podobnie jak ten widoczny na kadrze jego podkomendny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 I jeszcze naszywki ogólno-wojskowe PP. na rękawach żołnierzy jednego z pociągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 Jeszcze kilka biogramów Weteranów walk na pokładach PP, zamordowanych w 1940 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 22 Styczeń 2018 Share Napisano 22 Styczeń 2018 I taka wersja godła naramiennego pociągu pancernego Gromobój". Na odwrocie tego, słabej jakości zdjęcia jest podana data-kwiecień 1919 r.!Niektórzy podają, że to odznaka pociągu Śmierć", ale jest to błędna informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2018 Odnośnie identyfikacji godła zamieszczonego przez Ciebie bardzo trudno coś powiedzieć. Być może znasz rzeczywisty jego wygląd , ja niestety nie mogę skojarzyć. Do tej pory myślałem, że godło Gromobója" to pasek z nazwą pociągu, nad nim płomień" lub koło uskrzydłone"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2018 ... tutaj wyrażniej widać. Dwaj noszą same paski z nazwą pociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 22 Styczeń 2018 Share Napisano 22 Styczeń 2018 tutaj to lepiej widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2018 Nie no, to niebo a ziemia".Trzeba było od tego zacząć;-)Czyli wychodzi na to, że mieli dwie wersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi