bjar_1 Posted November 11, 2017 Author Share Posted November 11, 2017 http://lodzka.policja.gov.pl/ld/informacje/19607,Wystrzalowe-znalezisko-podczas-remontu-kamienicy.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
profos Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Pistolet Sauer 38 kaliber 7,65mm. Ładnie się zachował Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erih Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Tak ładnie, że aż się zastanawiam czy został ukryty w latach DWS lub bezpośrednio po. A Łódź miałem okazję oglądać od tej ciemniejszej strony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted November 11, 2017 Author Share Posted November 11, 2017 Ot strychowiec. Jak z DWS to musi być zardzewiały? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erih Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Nie musi. Ale po 60 latach zalegania nawet w sprzyjających warunkach, stan zachowania jest zadziwiająco dobry. Tak wyglądały strychowce (z tych które miałem w rękach) swego czasu bardzo starannie oczyszczone po czym profesjonalnie (smar bezkwasowy na gorąco)zakonserwowane. To co tutaj widzę to nie jest stan strychowy - tylko gabinetowy. Czyli broń być może nie używana, ale jednak okresowo konserwowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Faktem że zgłaszający to przymuł... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Erih taka zagadka, ta pusta skorupka po Twojemu w jakich warunkach zalegania się taka uchowała? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted November 11, 2017 Author Share Posted November 11, 2017 Pewnie w jakimś gabinecie. To nie jest stan strychowy - tylko gabinetowy";) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erih Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 W glebie. Zwróćcie uwagę że ta skorupka to mosiądz, nie stal oksydowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Pocisk odłamkowy z mosiądzu? aleś wymyślił... Skorupa stalowa, żółtawy odcień to wina dupnego oświetlenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woytas Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Visior - kufel z hainekena? To sikacz jest.Bój się Bjara... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted November 11, 2017 Author Share Posted November 11, 2017 Szkło to się nie liczy. Też mam kilka niekoszernych szklanek na składzie ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Oświadczam, że wszystkie kufle ukradłem po pijaku z podrzędnych lokali i nie wiedziałem co czynie/pije:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erih Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 W kwestii oświetlenia... mogę się mylić. To tylko jpg. W kwestii wżerów kontra zachowana w całości oksyda trochę wytarta, ale to zrozumiałe ze względu na okres użytkowania) pozostanę przy swoim zdaniu. Ten pistolet nie został zdeponowany pół wieku temu czy więcej - chyba że przed wykonaniem zdjęcia zdjęto z niego warstwę konserwującą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted November 11, 2017 Author Share Posted November 11, 2017 Gabinetowiec" ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vis1939 Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Przecież widać, że pistolet już ma wykwity korozji.Na foto gabinet" gdzie była zdeponowana skorupa.Pewnie ktoś ją wyciągał co roku i konserwował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erih Posted November 11, 2017 Share Posted November 11, 2017 Bjar1,na moje oko wsparte tem co spoczywa mi koło nogi - ostatnia konserwacja miała miejsce dekadę temu. Plus minus 5 lat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted November 11, 2017 Author Share Posted November 11, 2017 Jak na moje oko mogło to mieć miejsce nawet w 1950. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.