Skocz do zawartości
  • 0

Łuska bez oznaczeń?

Nahen

Pytanie

Napisano

Hejka
Coś takiego wpadło mi dziś w ręce.
Podniosłem było całe i chwile później się rozpadło. Stąd nie zdążyłem zmierzyć długości całego naboju.
Pocisk ten który wypadł z rozsypującej się łuski jak i drugi znaleziony niedaleko wyglądają na jednakowe. średnica mierzona w okolicy kryzy to 3,7 mm długość 38 mm no i dno łuski bez oznaczeń z wyjątkiem pierścienia wokół spłonki.

Noob jestem w tym temacie więc nie śmiać się za bardzo jak to coś oczywistego" ;) Ja tylko wiem jak wygląda amunicja do rodziny AK47 i jak wygląda 9 mm Parabellum ;)

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka
Coś takiego wpadło mi dziś w ręce.
Podniosłem było całe i chwile później się rozpadło. Stąd nie zdążyłem zmierzyć długości całego naboju.
Pocisk ten który wypadł z rozsypującej się łuski jak i drugi znaleziony niedaleko wyglądają na jednakowe. średnica mierzona w okolicy kryzy to 3,7 mm długość 38 mm no i dno łuski bez oznaczeń z wyjątkiem pierścienia wokół spłonki.

Noob jestem w tym temacie więc nie śmiać się za bardzo jak to coś oczywistego" ;) Ja tylko wiem jak wygląda amunicja do rodziny AK47 i jak wygląda 9 mm Parabellum ;)

Napisano
Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem Mosina własnie ale nie pasiły mi długości samego pocisku.

Lebele chyba (nie znam się) na ile oglądałem te które mam u siebie i na zdjęciach w sieci nie mają tak prostych" końcówek, raczej tez się zwężają w kierunku doopy" pocisku.
Napisano

Tu zdjęcia z każdej możliwej strony. Na bank to ten sam pocisk.

Hebda szanuję Twoja wiedzę, ja jej nie posiadam bo jedyna amunicja z jaką miałem i mam do czynienia to ta w 100% sprawna i z reguły nie szukam jej po wystrzeleniu.

Moja naciągana albo naćpana, jak kto woli, hipoteza wzięła się z opografii" miejsca w którym je znalazłem w połączeniu z wiedzą co i z jakich kierunków się tam działo. Już tłumaczę: linia okopów na stoku która była atakowana w 1945 od podnóża i ze wzgórz na przeciwko. Kompletny nabój jak już pisałem leżał sobie na krawędzi od strony podnóża górki a drugi jakiś metr wyżej zagrzebany w powierzchni stoku wznoszącej się nad linią okopów. Stąd moja zadymiona hipoteza ;)

Napisano
z reguły nie szukam jej po wystrzeleniu"

Jak byś z raz poszukał, to byś wiedział jak pocisk po wystrzeleniu wygląda i nie było by fantazyjnych teorii.
Napisano
Hmm dwa takie same pociski, jeden w naboju na krawędzi" okopu na kierunku ieprzyjaciela" a drugi wbity w nasyp za okopem - jakby każdy z nich należał do przeciwnych stron" biorących udział w walce - oba smugowe to dość ciekawa" konfiguracja ;)
Napisano
Nahe, tak jak koledzy powyżej zauważyli-pocisk po wystrzeleniu z broni o lufie gwintowanej pozostawia charakterystyczny znak na pocisku. Na żadnym Twoim go nie widać. Nadal upieram się, że był to nabój do mośka.
Tu masz zdjęcia pocisków od mośka i myślę, że te Twoje to ten pierwszy z prawej

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:7,62x54R_standard_military_bullets.JPG

Pozdrawiam.
Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie