Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 165
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano (edytowane)

Jest w NAC seria zdjęć dotyczących przekazania tankietki TK-3 o nazwie "Rzemieślnik" na rynku krakowskim, ufundowanej przez rzemiosło krakowskie ...21 maja 1939. Czy ktoś wie, skąd rzemiosło krakowskie wzięło nieprodukowaną od paru lat i przestarzałą tankietkę TK-3, żeby ją ufundować w 1939 roku? ? Przy okazji powstał pretekst do wielkiej imprezy, łącznie z prezentacją na rynku 5. batalionu pancernego. Może chodziło np. o "zasponsorowanie" remontu?.. https://audiovis.nac.gov.pl/obraz/90864:1/

(można je zapisać na dysku klikając prawym klawiszem i "otwórz w nowym oknie")

Edytowane przez Mi.Der
Napisano

Generalnie kasa z datków szła do jednego wora. W efekcie mogło się okazać, że krakowscy rzemieślnicy ufundowali wojsku np. 1000 par gaci. Bezwzględnie potrzebnych, ale medialnie... no cóż... W związku z tym z magazynu wyciągano jakiś bardziej ambitny sprzęt, odświeżano i pokazywano jako ten zakupiony z zebranych pieniędzy. Takie drobne oszustwo, ale czego się nie robi dla podtrzymania morale narodu.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Panowie Mi.Der i colias1 dokładnie o tym samym myślałem a ten "krakowski" TK-3 rzeczywiście wygląda jak fabrycznie nowy ewentualnie po "świeżym" remoncie, pomijam brak standardowego kamuflażu. Druga opcja to to że być może "rzemiosło krakowskie" opłaciło generalny remont tegoż egzemplarza.

Edytowane przez Edmundo
  • 3 weeks later...