sqr Napisano 24 Lipiec 2017 Share Napisano 24 Lipiec 2017 Nie wiem który dokładnie podgatunek ucztę miał na mojej krwi, ale samo 'dziabniecie' to jak wbicie gwoździa. Mam dokładnie 22 ślady i wyglądam jak muchomor. Jeden u.ebal mnie w skron, to prawie druga głowa mi wyrosła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 25 Lipiec 2017 Share Napisano 25 Lipiec 2017 kilka lat temu, nad jednym z jezior pojezierza łęczyńsko-włodawskiego, leząc do góry czterema literami, spadł mi na plecy liść... kumpel zabił tego liścia' (około 10 cm ślepak" jak on go nazwał) powiedział, że gdyby mnie ugryzł, to na bank bielizna do zmiany :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 25 Lipiec 2017 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2017 Te ślepaki/bąki bydlęce słychać zwykle z daleka jakby Heinkel leciał:)To zwykle wystarczy żeby się przygotować i szczelić go z liścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 15 Czerwiec 2019 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2019 Ludzie! gdzie są strzyżaki które tak się do mnie czule tuliły od trzech lat? Nie przypominam sobie, żeby ostatnio coś takiego po mnie łaziło w lesie.Nie wiem, może jakaś chemia je wykończyła bo urządzają częściową eksterminacje chrabąszczy co jest obwieszczone na drzewach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Czerwiec 2019 Share Napisano 16 Czerwiec 2019 Może rok niestrzyżakowy. Za to komarów i kleszczy w pytę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 16 Czerwiec 2019 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2019 Komarów standardowo, kleszczy miałem ze 3 w tym roku więc tez szału nima.Słabizna w tym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Czerwiec 2019 Share Napisano 16 Czerwiec 2019 Cieszy Tutaj, na podwarszawskim wygnaniu, to od cholery. Z kota wyciągam po 2-8 na raz. A co na te chrabąszcze sypią? Masz foto obwieszczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 16 Czerwiec 2019 Share Napisano 16 Czerwiec 2019 U nas kleszczy jest dużo. Komarów sporo. Strzyżaków nie widziałem. Nigdy, żaden mnie nie uchlał, jedynie łażą po człowieku i mierżą a zabić ciężko. Pamiętam, że kiedyś dwa sezony były stracone. Jeden na polach przez te ślepaki i gzy bo strach było z samochodu wysiąść. Jak się człowiek zatrzymał to od razu nie wiadomo skąd, jak na kreskówkach, dookoła samochodu pojawiał się rój tych bydlaków. Drugi sezon zmarnowany w lesie z powodu komarów. Nawet oddychać było trudno by się nie nałykać dziadostwa. I żadne tam fakofy nie pomagały;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 16 Czerwiec 2019 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2019 53 minuty temu, bjar_1 napisał: A co na te chrabąszcze sypią? Masz foto obwieszczenia? http://www.starachowice.radom.lasy.gov.pl/witamy/-/asset_publisher/Wo5w/content/ograniczanie-populacji-chrabaszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 16 Czerwiec 2019 Share Napisano 16 Czerwiec 2019 Czepiają się bogu ducha winnych chrabąszczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 16 Czerwiec 2019 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2019 Spokojnie, zaraz plaga Homo sapiens spadnie na bobra i zostawią niedobitki chrabąszcza w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Always Napisano 21 Czerwiec 2019 Share Napisano 21 Czerwiec 2019 W opolskiem mówią na nie "strzykacze". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 21 Czerwiec 2019 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2019 Po powrocie z lasu znalazłem jednego... w chałupie se leże, a tu znajome smyranie na rąsi.Ubiłem dziada, mam nadzieje, że to był ostatni samiec alfa z okolicznej populacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 21 Czerwiec 2019 Share Napisano 21 Czerwiec 2019 Przyjedź w świętokrzyskie lasy jak za nimi tęsknisz, razem z komarami, muchami i gzami opie.... ogryzą cię do kości. Ostatnio musiałem uciekać z lasu po zaledwie 2 godzina bo się chodzić nie dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 21 Czerwiec 2019 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2019 Ja ze świętokrzyskiego Widać w niektórych rejonach wyzdychały.Co do reszty dziadostwa to boję się w sumie tylko jednego - bąka bydlęcego, a tego w tym roku nie brakuje.Zresztą psikanie off-em działa praktycznie na wszystko poza strzyżakami które i tak nie gryżą, a przynajmniej "działa" na tyle żeby nie musieć uciekać z lasu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 2 tygodnie temu wyskoczylem na szybki rekonesans do lasu i pomimo, że było co zbierać, bo prawdziwe się zaczęły, to po około pół godzinie musiałem się poddać, bo wszelkiej maści latające dziadostwo atakowało zaciekle. Lasy na pograniczu lubelsko-swietokrzysko-podkarpackim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 dzisiaj byłem na grzybobraniu i standardowy zestaw - komary, bąki, muchy i strzyżaki . Wchodzenie teraz do lasu to chyba tylko w takim ubraniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 Są grzyby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 Są, ale tylko takie niejadalne, ojciec trochę kurek nazbierał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 Pewnie, że są... Jadalne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 Itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 Teraz są kurki, popadał deszcz, to będą jeszcze bardziej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 Foty dawaj do tematu grzybowego, tego, co w zeszłym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 23 Czerwiec 2019 Share Napisano 23 Czerwiec 2019 Przeca to szatany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.