Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
:-)... Niewiele pomogą w identyfikacji pułków, ale jak będzie trzeba, nie zapomnę. Mam gdzieś w folderów tablicę pochodzącą ( jak w przypadku pułkowych zamieszczonych wcześniej) z oparacowania P. Tadeusza Królikiewicza, więc jak znajdę to wrzucę.
Napisano
Ostatnie sześć zdjęć są do wątku poświęconemu sylwetkom Lotników... Cóż, czasami trafiają się takie zawirowania", w tych upałach człowiek wpada niekiedy w taki korkociąg", a mozliwości natychmiastowej korekty są niestety żadne. Pozostaje mi rzec SORKI i ... szybować dalej :-(
Napisano

Samolot - POTEZ XXV a wśród aszych" szkolący się japoński pilot.
Godło - NN Eskadra NN Pułk lotniczy.
Sądzę, że kolory godła to biały i czerwony.
Brak jakichkolwiek informacji o takim gole.
Zagadka więc czeka na rozwiązanie.

Napisano
No właśnie :-)... To są właśnie geometryczne oznaczenia eskadr, o których wspominał Kolega Koloman. Ale nie są to godła pułków, przez co identyfikacja jest trudna.
Napisano
A tego samuraja" na stażu w 2 Pułku Lotniczym zamieściłem w Sylwetkach...", 12 maja, godz. 17:48:41.
Sylwetka jak określił w swoim opracowaniu T. Królikiewicz jako nietypowa. Jeśli to 2 pułk to jest koloru biało- niebieskiego.
Noo, tośmy Bohuna usiekli..." :-)