krecik12 Napisano 3 Styczeń 2017 Autor Napisano 3 Styczeń 2017 W ramach prac bazujących na analizie danych lotniczego skanowania laserowego interdyscyplinarny zespół naukowców dokonał odkrycia nieznanych dotąd obiektów związanych z działalnością człowieka na terenie Puszczy Białowieskiej.(...)Odkrycie rzuca nowe światło na postrzeganie Puszczy Białowieskiej oraz metodykę prowadzenia badań archeologicznych na terenach leśnych. Rozpoznanie wskazuje na konieczność bardziej wnikliwego i szerszego przeanalizowania obiektów oraz przeszłości tego obszaru. Do tej pory w Polsce nie rozpoznano tego typu układów za pośrednictwem danych lotniczego skanowania laserowego w takiej liczbie, i to na tak dużym obszarze. Struktury z pewnością są starsze niż rosnące na nich drzewa. W najbliższej przyszłości naukowcy podejmą próbę dokładnego określenia datowania obiektów, ich dokładnej funkcji oraz wnikliwszego przebadania wewnętrznych powierzchni konstrukcji liniowych, które rodzą kolejne pytania na temat przeszłości Puszczy oraz obiektów.Źródło i cały tekst: http://geoforum.pl/?page=news&id=22931&link=laserowe-odkrycie-w-puszczy-bialowieskiej&menu=46816%2C46853
Erih Napisano 3 Styczeń 2017 Napisano 3 Styczeń 2017 Ale zieloni nadal będą twierdzić że Puszcza Białowieska to w całości las pierwotny...
krecik12 Napisano 4 Styczeń 2017 Autor Napisano 4 Styczeń 2017 No widzisz - ale zieloni tylko wtedy mówią gdy im za to płacą. PB to manna dla nich...
harvest Napisano 5 Styczeń 2017 Napisano 5 Styczeń 2017 To pewnie będzie OT ale co tam, zaryzykuję w imię prawdy :)A prawda wymaga odniesienia się przynajmniej do postu Ericha.Chciałbym wiedzieć gdzie to kolega znalazł zielonych, którzy twierdzą ,że Puszcza Białowieska to w całości las pierwotny..." ? No chyba , że kolega nie odróżnia terminu las pierwotny" od terminu las naturalny".Zieloni raczej te pojęcia rozróżniają i dlatego wiedzą co mówią.W rzeczywistości w Polsce toczy się dyskusja o to czy i w jakim zakresie PB jest lasem NATURALNYM. Co do lasu PIERWOTNEGO żadnej dyskusji nie ma. Nie ma, bo nikt - a przynajmniej ja o tym nie słyszałem - nie kwestionuje faktu występowania niewielkich enklaw tego lasu w najbardziej niedostępnych zakamarkach Białowieskiego Parku Narodowego. I właśnie te enklawy są jedną z najważniejszych przyczyn powstania i istnienia tegoż Parku.Co do samego odkrycia o którym nas poinformował krecik , to nie rzuca ono żadnego nowego światła na historię PB, co najwyżej poszerza naszą wiedzę i świetnie. Nowa technika powinna do takich celów właśnie być -między innymi- wykorzystywana. Od dziesiątek lat archeologowie trafiają w PB na ślady zamieszkujących ją w różnych okresach ludzi. Są to najczęściej miejsca pochówku czy pozostałości osad. Te odkrycia nie zmieniają w żadnym razie NATURALNEGO charakteru tego lasu.Problemem PB nie jest jej naturalny czy pierwotny charakter. Problemem jest trwająca od dziesiątek lat indolencja władz naszego kraju. Walka toczy się o wycinkę drzew czyli o pieniądze. Ludność zamieszkująca tamte tereny do bogatych nie należy a pozyskiwanie drewna z lasu to dochodowe, proste i jedyne łatwo dostępne przedsięwzięcie. Ja tych ludzi doskonale rozumiem i rozumieją ich także owi zieloni". Z czegoś utrzymywać się trzeba. Nikt tym ludziom nie potrafi zaproponować żadnej sensownej alternatywy, żadnego planu na rozwój np. turystyki przyrodniczej czy czegoś w tym stylu . To co mają robić ? walczą o to aby można było wycinać, im więcej tym lepiej. Tyle , że z punktu widzenia całości majątku leśnego jakim zarządzają w Polsce Lasy Państwowe, Puszcza Białowieska to obszar całkowicie nieistotny jeśli chodzi o areał i znaczenie ekonomiczne. Lasów mamy dużo i jest ich coraz więcej, ale są to lasy gospodarcze", sadzone po to by je kiedyś wyciąć, przyrodniczo ich wartość jest niewielka. Sprawa PB jest w mojej ocenie typowym przykładem takiej naszej chyba narodowej skłonności do autodestrukcji. Mamy maleńki kawałek lasu uznany przez całą Europę za unikatowy, wszyscy nam go zazdroszczą, pielgrzymki przyrodników czekają w kolejce na dostęp do najcenniejszych terenów po to , żeby w realu zobaczyć to co w swoich krajach znają tylko z książek. Tymczasem my w Polsce dyskutujemy czy i ile tego lasu będziemy cięli. Wygląda na to, że jedynym wrogiem tego lasu jest jego gospodarz :(
Erih Napisano 5 Styczeń 2017 Napisano 5 Styczeń 2017 Niech będzie że nie pierwotny a naturalny, tyle że nawet ten naturalny stanowi niewielką część kompleksu Puszczy - większość to zwykła przemysłowa monokultura.Jak wiadomo leśne monokultury są wrażliwe na zniszczenie przez szkodniki i choroby (dlatego obecnie stosuje się w leśnictwie nasadzenia mieszane). Tymczasem zieloni" z uporem usiłują wymusić by całą Puszczę traktować jednakowo - jako obszar w którym nie powinno się ingerować.Co prostą drogą prowadzi do stepowienia dużych jej obszarów - martwa monokultura nie stanie się młodnikiem lasu naturalnego, ulegnie permanentnemu wylesieniu.
szutnik Napisano 6 Styczeń 2017 Napisano 6 Styczeń 2017 Erih, jak nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze. Masz chyba sklerozę i nie pamiętasz,że ten sam z choinki urwany podpisał wycinkę dębów w tejże puszczy w 2007 r. i tylko wynik wyborów zapobiegł wyrębowi . Teraz kornik drukarz czy inny turkuć stanowi pretekst a las rośnie dłuuuuuugo.
krecik12 Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Napisano 7 Styczeń 2017 Ten ktoś ma sztab wykształconych ludzi, którzy mu doradzają i wolę jego, niż pseudoekologistów bez wykształcenia (bo liceum to chyba nie wykształcenie dające wiedzę leśną i przyrodniczą- a takie wykształcenie, bez matury ma wiodący pseudoekologista pewnej gazety)
vis1939 Napisano 7 Styczeń 2017 Napisano 7 Styczeń 2017 Myślisz,że jak Cię robi w ciula ktoś z papierowym autorytetem to będziesz się czuł mniej wyciulanym? :D obawiam się,że jest wprost odwrotnie.
krecik12 Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Napisano 7 Styczeń 2017 Powiem tak: gdyby leśnicy chcieli Puszczę wyciąć to dawno by ją wycieli. Całe pokolenia o nią dbały.
szutnik Napisano 7 Styczeń 2017 Napisano 7 Styczeń 2017 Leśnicy mają g do gadania :( Przyjdzie prikaz z góry , będą ciąć. A czepianie się wykształcenia Wajraka świadczy tylko kreciku o płyciźnie Twoich sądów. Poczytaj sobie o Pracowni na rzecz Wszystkich Istot, która chyba jest głównym koordynatorem protestów w tej sprawie . Nie zgadzam się z wieloma poglądami przez nich głoszonymi, ale jednocześnie nie deprecjonuje wiedzy , którą posiadają.Ten kraj przeżył już leśną hekatombę w latach 90-tych, gdy powierzchnia lasów skurczyła się z 27 do 19 % obszaru Polski. Teraz przemysłowi meblarskiemu ( a jesteśmy potęgą w tej branży ) zaczyna brakować surowca i każdy pretekst jest dobry by chlastać las.
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2017 Napisano 7 Styczeń 2017 Myślę, że nie meblarskiemu tylko, skoro ze stacji wschodniej i północno-wschodniej Polski regularnie wyruszają pociągi towarowe z drewnem do niemieckich i austriackich zakładów papierniczych. Po co mają ciąć u siebie, skoro tutaj taniej dostaną.
szutnik Napisano 7 Styczeń 2017 Napisano 7 Styczeń 2017 Spoko, PB na papierówkę nie pochlastają , za dobra jakość. Ale na mebelki, konstrukcyjne i wykończeniowe - miodzio.
Erih Napisano 7 Styczeń 2017 Napisano 7 Styczeń 2017 Zwłaszcza dobrej jakości jest surowiec z drzewa zaatakowanego przez korniki.. ono zdaje się nawet na masę papierową się nie nada.Przykro mi bardzo, ale albo będą masowe cięcia sanitarne i ponowne nasadzenia, albo za lat naście zamiast o Puszczy będziemy mówić o Stepie Białowieskim.Zaś co do pana Wajraka, to życzę mu spotkania w lesie z lochą z młodymi, albo puszczonymi a wyhasanie" Burkami.Również towarzystwo z Pracowni na rzecz wszystkich istot jest mi znane osobiście, i obawiam się że większość z nich nie rozpoznała by biocenozy nawet gdyby ta im pół tyłka odgryzła.
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2017 Napisano 7 Styczeń 2017 za lat naście zamiast o Puszczy będziemy mówić o Stepie Białowieskim"łatwiej będzie z pikawą chodzić :D
Erih Napisano 7 Styczeń 2017 Napisano 7 Styczeń 2017 Egoista. Rozumiem uroki stepu ale ja tam wolę latać po lesie.
zuki Napisano 7 Styczeń 2017 Napisano 7 Styczeń 2017 Ekologom nie chodzi o ratowanie PB tylko o kasę za jaką przestaną ujadać.
krecik12 Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Napisano 7 Styczeń 2017 Jąkający pan z Pracowni też jest znany. Od Pracowni odwócił się nawet jej załozyciel, ś.p. J. Korbel. Trzeba zastanowić się komu uwierzysz - tu się nie liczy bicie na szkło tylko wiedza i wyniki badań. No chyba, że panowie jak dzieci, wierzą w dobranocki :)
szutnik Napisano 7 Styczeń 2017 Napisano 7 Styczeń 2017 A wy dalej teorie spiskowe i ałtorytety". Kornik drukarz jak rozumiem przywędrował rok temu z bratnich Chin? Nie było go wcześniej ? Las sobie z nim nie radził? Zieloni to tylko w łapę biorą ? ( pewnie Żydzi lub cykliści ) A wszystko to poparte ałkowymi " ałtorytetami" podobnymi do tych ekspertów od zmurszałka" A walcie sobie ten las, Erih żubry wystrzela - przeca się degenerują ;), ale od mojego lasku wara, bo widłami potraktuję, jak mi ktoś pod robala będzie chciał wycinać czy też strzelać do zwierzaków... Tylko,że PB jest też moje - chociaż w małym kawałeczku , bo należy do społeczeństwa , którego jestem elementem.
Erih Napisano 8 Styczeń 2017 Napisano 8 Styczeń 2017 Zaraz tam - wystrzela. Jak na razie zastrzeliłem tylko dwa samce z poważnymi defektami defektami genetycznymi (oba chore na gruźlice, co potwierdziły badania laboratoryjne) i za każdym razem czułem smutek że odchodzą. W stosunku do zielonych czubków nie miałbym takich dylematów - świat stałby się lepszy bez nich.
vis1939 Napisano 8 Styczeń 2017 Napisano 8 Styczeń 2017 Świat bez zielonych czubków nie stał by się lepszy,bo musi być jakaś opozycja dla czubków po drugiej stronie barykady.A tak obie strony trzymają się za mordy i warczą na siebie,trzymając w ryzach co bardziej chore zapędy jednostek z defektami genetycznymi.Wiadomo,że najłatwiej było by dla równowagi odstrzelić skrajności,ale to chyba nie przejdzie.i za każdym razem czułem smutek że odchodzą"wzruszyłem się...
szutnik Napisano 8 Styczeń 2017 Napisano 8 Styczeń 2017 Taaaa, wzruszające;) Od razu przypomniała mi się wizyta u pewnego znanego lubelskiego myśliwego . Gabinecik ok. 20m2 i wszystko wyłożone parostkami, wieńcami, rosochami, ściany , sufit, naewt elementy wolnostojące ... Zdążył się pochwalić ,że ponad 5000szt (sic! ) i szybko się zamknął , bo chyba miałem mord w oczach. Fakt, miałem ochotę ciepnąć nim o ścianę , żeby dopełnił kolekcję , a daleko mi do zielonych.Dzisiaj raczej popatrzyłbym z politowaniem i współczuciem.
Erih Napisano 8 Styczeń 2017 Napisano 8 Styczeń 2017 No to twój znajomy albo się przechwalał, albo latami skupował na potęgę. Siedzę w tym środowisku ćwierć wieku i w bajki zwyczajnie nie wierzę.Dodam że środowisko zielonych" znam dużo dłużej i ani razu nie zauważyłem żeby działali realnie na rzecz ochrony przyrody - żaden nawet słoninki dla sikorek na zimę nie wywiesi. Za to bardzo wielu trzyma w mieszkaniach rozmaite gatunki egzotyczne jako nieszczęsne maskotki.
szutnik Napisano 9 Styczeń 2017 Napisano 9 Styczeń 2017 Gdzieś napisałem ,że znajomy? A fakt, że łobuz skupował ( tak twierdzili znajomi myśliwi - mam sporo takowych :) ) ale i strzelał również bez opamiętania , selekcjoner mięsa . Zielonych też raczej znasz z krótkim przebiegiem, byłem i w Czorsztynie i Żarnowcu w latach, w których żaden baran nie zarzuciłby im łapownictwa czy innej interesowności, a po latach historia przyznała im rację.
Erih Napisano 9 Styczeń 2017 Napisano 9 Styczeń 2017 No to możliwe że się gdzieś tam pod Czorsztynem spotkaliśmy.Tylko nie bardzo rozumiem z tym przyznawaniem racji - zbiornik czorsztyński swoją rolę spełnia, a brak siłowni atomowej zmusza nas do intensywnego korzystania z węgla, gdyż prąd sam z siebie z gniazdek nie płynie.PS W tamtych czasach ekologia była nauką, dziś stała się ideologią.
szutnik Napisano 9 Styczeń 2017 Napisano 9 Styczeń 2017 Zbiornik czorsztyński spełnia swoją rolę - to dowcip czy myślisz o roli rekreacyjnej ? A Żarnowiec - gdyby nie protesty i brak kasy , to teraz świeciłbyś nie tylko w towarzystwie ;)... Pamiętam ile betonu trafiło na lewo do okolicznych chłopów zamiast do fundamentów , pomijając jaki cud techniki miał być tam zainstalowany. Dlatego lepiej trzy razy pomyśleć niż zrobić coś nieodwracalnego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.