formoza58 Napisano 21 Maj 2019 Autor Share Napisano 21 Maj 2019 Ppor. Janusz Wolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2019 Ze święta pułkowego, w 1932 roku. Obiad w krytej ujeżdżalni. W środku dowódca 2 DK, gen B. Wieniawa Długoszowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2019 W koszarach w Wojciechowicach, na początku lat dwudziestych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2019 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 10 Sierpień 2019 Share Napisano 10 Sierpień 2019 (edytowane) Te ostatnie 5 fotografii to mi wygląda na Polską Siłę Zbrojną. Edytowane 10 Sierpień 2019 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 10 Sierpień 2019 Share Napisano 10 Sierpień 2019 To może być szwadron instrukcyjny z Polskiej Siły Zbrojnej w Mińsku Maź w czasie formowania 5 Pułku. Mundury przetrwały do 1922 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2019 Teraz, Edmundo napisał: Te ostatnie 5 fotografii to mi wygląda na Polską Siłę Zbrojną. A czemu Tobie wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 10 Sierpień 2019 Share Napisano 10 Sierpień 2019 (edytowane) A Tobie Szanowny Kolego formoza nie wygląda na PSZ ? Dla mnie to ewidentnie Polska Siła Zbrojna a jak PSZ to na pewno nie początek lat dwudziestych. Kolego Tyr może i mundury przetrwały ale nie takie naramienniki czyli tak zwane "trzepaczki", takich naramienników już nie było w 1921-1922 r. Edytowane 10 Sierpień 2019 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 10 Sierpień 2019 Share Napisano 10 Sierpień 2019 Ppłk Sochaczewski 14 listopada 1918, na mocy rozkazu szefa sztabu generalnego, rozpoczął formowanie 5 pułku ułanów z miejscem postoju w Mińsku Mazowieckim. W Mińsku znajdował się szwadron kawalerii PSZ. Oficerowie tego szwadronu, pochodzący z 2 pułku ułanów II Brygady Legionów, zostali wcieleni do organizującego się 5 pułku. Dla tego napisałem, że raczej z okresu formowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2019 (edytowane) Teraz, Edmundo napisał: A Tobie Szanowny Kolego formoza nie wygląda na PSZ ? Dla mnie to ewidentnie Polska Siła Zbrojna a jak PSZ to na pewno nie początek lat dwudziestych. Kolego Tyr może i mundury przetrwały ale nie takie naramienniki czyli tak zwane "trzepaczki", takich naramienników już nie było w 1921-1922 r. Pozostałości po " wygaszonej" PSZ tj. " trzepaczki" lub " lipka Beselera" na otokach czapek połowicznie wygląda Tyle, że PSZ istniał do połowy października 1918, a formowanie 5 P.Ul. Zasławskich rozpoczęto po powrocie " Dziadka" z Magdeburga, w połowie listopada 1918 roku. Drugie z zamieszczonych zdjęć dostałem kiedyś od śp. P. Lesława Kukawskiego jako " Oficerowie pułku podczas wojny polsko- bolszewickiej".Jak pisze Kolega Tyr być może, ze to Mińsk Mazowiecki, a nie Wojciechowice. Architektura rosyjskich koszar podobna. I faktycznie, niejako z ostatniej chwili, dolna fasada budynku wskazuje konkretnie na Mińsk Mazowiecki... Natomiast cykl zdjęć określiłem na początek lat dwudziestych, a więc również rok 1920, kiedy zapewniam Ciebie, trafiały się ww. "ozdóbki " po PSZ. Ale oficerowie mają otok wiśniowy z wypustką, oraz konkretne barwy 5 P.Ul. Zaslawskich. Edytowane 10 Sierpień 2019 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2019 Z kolegami z 1 Pułku Szwoleżerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2019 Z wręczenia pułkowi sztandaru, w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Listopad 2019 Autor Share Napisano 2 Listopad 2019 Oficer rezerwy pułku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Grudzień 2019 Autor Share Napisano 5 Grudzień 2019 Z archiwum Allegro. Ułani ze szwadronu KM. Przynajmniej jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Styczeń 2020 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2020 Z archiwum Allegro. Oficer pułku w otoczeniu pań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Marzec 2020 Autor Share Napisano 14 Marzec 2020 Ułan Zasławski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Marzec 2020 Autor Share Napisano 14 Marzec 2020 Rtm. Kazimierz Mikołajewski. Zamordowany przez Sowietów w 1930 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Marzec 2020 Autor Share Napisano 14 Marzec 2020 Z 1930 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aga 1 Napisano 24 Marzec 2020 Share Napisano 24 Marzec 2020 https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publication/75985/edition/90601/content?&ref=struct na str.52 jest mowa o bracie mojej babki Aleksandrze Skarbek-Kiełczewskim przeniesionym do 3 brygady jazdy z pozostaniem jako nadetatowy w 5 pułku ułanów. W czerwcu 1921 już go nie ma na spisie oficerów. Czy jest jakiś ślad po nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aga 1 Napisano 24 Marzec 2020 Share Napisano 24 Marzec 2020 jedyne zdjęcie jakie mamy Aleksandra Skarbek-Kiełłczewskiego. Bardzo niewyraźne, bardzo zła jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Marzec 2020 Autor Share Napisano 24 Marzec 2020 Proponuję skontaktować się z rembertowskim CBH ( dawnym Centralnym Archiwum Wojskowym), którego namiar jest w necie i jako Osoba Bliska poprosić o udostępnienie materiałów odnośnie tej osoby. Pozdrawiam i życzę Wytrwałości w poszukiwaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aga 1 Napisano 24 Marzec 2020 Share Napisano 24 Marzec 2020 Już to zrobiłam, złożyłam rewersy i czekam na odpowiedź. Jego kartoteka tam jest, ale pytanie co w środku - może nic nowego. Parę rzeczy sama znalazłam - był dowborczykiem, potem adiutantem szefa sztabu 5 armii (w wojnie bolszewickiej). Był tez postacią życiowo tragiczną. Czy z tego marnego zdjęcia można określić z jakiej tu był jednostki? Bardzo dziękuję też za tak szybką odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Marzec 2020 Autor Share Napisano 24 Marzec 2020 Trudno powiedzieć robiąc identyfikację z tego zdjęcia, które nagle zniknęło z postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aga 1 Napisano 25 Marzec 2020 Share Napisano 25 Marzec 2020 zdjęcie ze strony korporacji Arkonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Marzec 2020 Autor Share Napisano 25 Marzec 2020 Z tego kadru wynika, że oficer kawalerii ( wężyki na kołnierzach u góry, ale proporczyki nie 5 P.Uł.). " Oczko " pod orzełkiem sugeruje na lata 1918- 1921 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi