Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 232
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To może być szwadron instrukcyjny z Polskiej Siły Zbrojnej w Mińsku Maź w czasie formowania 5 Pułku. Mundury przetrwały do 1922

Napisano (edytowane)

A Tobie Szanowny Kolego formoza nie wygląda na PSZ ? Dla mnie to ewidentnie Polska Siła Zbrojna a jak PSZ to na pewno nie początek lat dwudziestych. 

Kolego Tyr może i mundury przetrwały ale nie takie naramienniki czyli tak zwane "trzepaczki", takich naramienników już nie było w 1921-1922 r.

Edytowane przez Edmundo
Napisano

Ppłk Sochaczewski 14 listopada 1918, na mocy rozkazu szefa sztabu generalnego, rozpoczął formowanie 5 pułku ułanów z miejscem postoju w Mińsku Mazowieckim. W Mińsku znajdował się szwadron kawalerii PSZ. Oficerowie tego szwadronu, pochodzący z 2 pułku ułanów II Brygady Legionów, zostali wcieleni do organizującego się 5 pułku. 

Dla tego napisałem, że raczej z okresu formowania.

Napisano (edytowane)
Teraz, Edmundo napisał:

A Tobie Szanowny Kolego formoza nie wygląda na PSZ ? Dla mnie to ewidentnie Polska Siła Zbrojna a jak PSZ to na pewno nie początek lat dwudziestych. 

Kolego Tyr może i mundury przetrwały ale nie takie naramienniki czyli tak zwane "trzepaczki", takich naramienników już nie było w 1921-1922 r.

Pozostałości po " wygaszonej" PSZ tj. " trzepaczki" lub " lipka Beselera" na otokach czapek połowicznie wygląda ?  Tyle, że PSZ istniał do połowy października 1918, a formowanie 5 P.Ul. Zasławskich rozpoczęto po powrocie " Dziadka" z Magdeburga, w połowie listopada 1918 roku. Drugie z zamieszczonych zdjęć dostałem kiedyś od śp. P. Lesława Kukawskiego jako " Oficerowie pułku podczas wojny polsko- bolszewickiej".Jak pisze Kolega Tyr być  może, ze to Mińsk Mazowiecki, a nie Wojciechowice. Architektura rosyjskich koszar podobna. I faktycznie, niejako z ostatniej chwili, dolna fasada budynku wskazuje konkretnie na Mińsk Mazowiecki...

Natomiast cykl zdjęć określiłem na początek lat dwudziestych, a więc również rok 1920, kiedy zapewniam Ciebie, trafiały się ww. "ozdóbki " po PSZ. Ale oficerowie mają otok wiśniowy z wypustką, oraz konkretne barwy 5 P.Ul. Zaslawskich.

Edytowane przez formoza58
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Proponuję skontaktować się z rembertowskim  CBH ( dawnym Centralnym Archiwum Wojskowym), którego namiar jest w necie i jako Osoba Bliska poprosić o udostępnienie materiałów odnośnie tej osoby.

Pozdrawiam i życzę Wytrwałości w poszukiwaniach

Napisano

Już to zrobiłam, złożyłam rewersy i czekam na odpowiedź. Jego kartoteka tam jest, ale pytanie co w środku - może nic nowego. Parę rzeczy sama znalazłam - był dowborczykiem, potem adiutantem szefa sztabu 5 armii (w wojnie bolszewickiej). Był tez postacią życiowo tragiczną. Czy z tego marnego zdjęcia można określić z jakiej tu był jednostki? 

Bardzo dziękuję też za tak szybką odpowiedź. 

Pozdrawiam

Napisano

Z tego kadru wynika, że oficer kawalerii ( wężyki na kołnierzach u góry, ale proporczyki nie 5 P.Uł.). " Oczko " pod orzełkiem  sugeruje na  lata  1918- 1921 .