kowalinho Napisano 27 Styczeń 2018 Napisano 27 Styczeń 2018 Opatrunki sztuk 6 - sąTinctura Jodi - jest Cytuj
kowalinho Napisano 27 Styczeń 2018 Napisano 27 Styczeń 2018 Opaska uciskowa Singera - jestMateriałowe opaski sztuk 2 - sąDo tego nawet jakieś nici chirurgiczne... Cytuj
kowalinho Napisano 27 Styczeń 2018 Napisano 27 Styczeń 2018 Ech, niestety to tyle - torba jest już pusta. Reszta zaginęła w mroku dziejów. Ale raczej dawno temu.Ale samo puste wnętrze też daje radość swoim stanem. Cytuj
kowalinho Napisano 27 Styczeń 2018 Napisano 27 Styczeń 2018 I jeszcze tył - trochę odrapany od sprzączki.To by było na tyle - mam nadzieję, że było fajnie.:) Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 27 Styczeń 2018 Napisano 27 Styczeń 2018 @ kowalinho 2018-01-27 14:34:34...pasek wyraźnie wpłynął na patynację mosiężnych okuć klapy.______________________Torba w fantastycznym stanie. Gratulacje.A patyna jest o tyle ciekawa, że pokazuje wyższość przedwojennego polskiego przemysłu skórzanego nad innymi światowymi, a już nad amerykańskim to jest wyższość o lata świetlne. Z mojej drugowojennej amerykańskiej kabury M3 raz na kwartał ściągam zieloną rafę koralową wokół galanterii metalowej. Zatrzask LTD nieodpowiednie preparaty garbarskie przeżarły na wskroś już dawno i musiałem go wymienić.Dobrze na tym przykładzie widać, że różne gałęzie przemysłu muszą ze sobą współpracować, aby ich wyroby nie unicestwiały się wzajemnie. Pod tym względem II RP i jej garbarstwo oraz sektor galanterii metalowej spisały się bardzo dobrze, bo w Twojej torbie patyna jest minimalna zważywszy to, ile ma lat.Jeszcze raz gratulacje za taką świetną zdobycz kolekcjonerską. Cytuj
bjar_1 Napisano 27 Styczeń 2018 Autor Napisano 27 Styczeń 2018 Ekstraklasa. W Polsce takie rzeczy wychodzą, czy na obczyźnie? Musiał ją w takim stanie zachować ktoś kumaty, bo polski chłop na ten przykład to zaraz by ją:- opróżnił,- paski odzyskał,- a i kawałek skórki by się do czegoś przydał,itd.;) Cytuj
kowalinho Napisano 27 Styczeń 2018 Napisano 27 Styczeń 2018 Cieszę się, że się podoba:)Przeleżała te lata w mieszkaniu w Łodzi, przechowywał ja ten sam człowiek, z ktorym poszła na wojnę. A potem jego rodzina (do czasu) :) Cytuj
GEORG101 Napisano 29 Styczeń 2018 Napisano 29 Styczeń 2018 Gratulacje..Piękna sprawa.Prawdziwy wehikuł czasu. Cytuj
Hebda Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 bjara i kawałek skórki by się do czegoś przydał,"Przeważnie jako łaty.Trzepałem taki strych gdzie i cywiliada powojenna mieszał się z kamaszami szwabskimi i innymi,głównie podeszwami,a dookoła masa kawałków skóry rożnych kształtów,przygotowanych pod łatyChłop potrafi:) Cytuj
bjar_1 Napisano 1 Luty 2018 Autor Napisano 1 Luty 2018 Potrafi, trzepałem po jakimś domorosłym rymarzu - różne różniste części ekwipunku i wyposażenia poprute i pocięte - ładownice polskie i niemieckie, pasy, żabki itd. Cytuj
abcd Napisano 16 Luty 2018 Napisano 16 Luty 2018 Zestaw po podporuczniku 43 PP,z prawej strony fotografia z Ofl.XVIII A Cytuj
kowalinho Napisano 3 Marzec 2018 Napisano 3 Marzec 2018 Świeża zdobycz z opuszczonego domu w kieleckiem.Czapka powojenna... Cytuj
abcd Napisano 4 Marzec 2018 Napisano 4 Marzec 2018 Co to za orzeł ,bo proporcjonalnie wygląda na większy niż standardowy państwowy wz.27 Cytuj
maciej23mj Napisano 12 Marzec 2018 Napisano 12 Marzec 2018 Przybornik płócienny/parciany podoficera sanitarnego z 1936 roku:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi