Skocz do zawartości
  • 0

Obraz-Autor?

ktos451

Pytanie

Napisano

Witam,tak pokrótce historia obrazu - w mojej rodzinie jest od '45 kiedy to rodzina zajęła posiadłość na ziemiach odzyskanych - a w pobliżu domu znajdował się pałac... tak więc dobro zdobyczne ;)

Może ktoś rozpozna autora tej martwej natury???

Albo chociaż rozszyfruje jego nazwisko bo wersji jest kilka ;)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Franciszek_Ja%C5%BAwiecki
Może tędy? Nazwisko podobne, tylko styl jakby inny.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 12:48 01-12-2016
Napisano

Witam,tak pokrótce historia obrazu - w mojej rodzinie jest od '45 kiedy to rodzina zajęła posiadłość na ziemiach odzyskanych - a w pobliżu domu znajdował się pałac... tak więc dobro zdobyczne ;)

Może ktoś rozpozna autora tej martwej natury???

Albo chociaż rozszyfruje jego nazwisko bo wersji jest kilka ;)

Napisano
A i jeszcze właśnie pisownia typowo niemiecka a nazwisko z tym ij" jakieś takie jakby bardziej słowiańskie.

Zastanawiałem się tez czy nie będzie to zgermanizowane nazwisko polskie ewentualnie pozostałość po Austro-Węgierskim tyglu kulturowym.
Napisano
podpis wykonany już w większości ''normalnymi'' literami, jedynie ''z'' jest gotyckie; sugeruje to koniec XIX wieku, może nawet okolice I WW.
Litery są łacińskie, ale Niemiec tego nie pisał; osoba niemieckojęzyczna zwyczajnie 'nie słyszy' tego ruskiego 'ij' na końcu nazwiska; możnaby się spierać, że tam jednak jest 'y', ale napisano to na tyle starannie, że raczej nie.
Wniosek: podpis wykonany przez osobę rdzennie rosyjskojęzyczną (ew. byłgarsko?), która przełożyła swe nazwisko dosłownie na transkrypcję łacińską.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie