Skocz do zawartości
  • 0

Pierścionek z ... kotem?

patdan

Pytanie

Napisano
Witam.Wyskoczył mi taki oto okaz.Na moje oko widzę tak kota ale może Wy zobaczycie coś innego.
Średnica części z kotem to 12mm
Wrzucę parę zdjęć i proszę o pomoc w identyfikacji a może to tylko odpustowy bibelot, chociaż zalegał dosyć głęboko.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://myvimu.com/exhibit/14682717-stary-pierscien-stempel
Prawie jak odpustowy :) może i na twoim były jakies napis lub znaki ale uległy utlenieniu i korozji. Pozdrawiam
Napisano
Zarówno to z kotem" jak i to z linku kol. bogdan0000 nie jest pieczęcią. Obydwa to jak najbardziej tania biżuteria bazarowa z II połowy XIXw.
Napisano
Pozwolę sobie odświeżyć bo nurtuje mnie ta bestia ;)
Może któryś z forumowiczów jednak widział coś podobnego.
Znaleziony na Górnym Śląsku
Napisano
Może doczysc to jakoś bardziej, określ z jakiego materiału jest zrobione i wówczas coś ruszy w temacie. Sam jestem ciekaw.
Napisano
najczęściej pieczęć/pieczątka stara się przekazać coś na temat właściciela owej... ta co miałaby przekazywać? Że ktoś jest wstrętnym kotem bez imienia?
Napisano
Ja tam widzę lisa albo wilka. Więc pierścień, albo Triss, albo Geralta. Ech za dużo w Wiedźmina grałem. A na serio to tak jak napisał Remington jest to jakiś pierścionek odpustowy, których bardzo dużo można wszędzie znaleźć z przeróżnymi motywami.
Napisano
jak ktoś nie wie co to jest to najprościej napisać że jest to badziew z odpustu a już kilka razy tak było na forum że jednak nie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie