Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mjr Józef Sikora, dowódca III batalionu 33 pp. Dowodził obroną Nowogrodu we wrześniu 1939r.

http://historialomzy.pl/major-jozef-sikora/

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 112
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kpt. Józef Swirniak s. Grzegorza, dowódca 4 kompani 33 pp, we wrześniu 1939 dowodził obroną odcinka Pniewo". Po walkach wrześniowych aresztowany przez sowietów i uwięziony w Kozielsku.
Zamordowany przez NKWD w Katyniu....

• 4 months later...
Napisano
Kolego formoza58 czy możesz ujawnić źródło z którego pochodzi powyższa fotografia. Zdaje się że w tle jest nieistniejący budynek dowództwa pułku który to uległ zniszczeniu w 1944 r.
  • 4 weeks later...
Napisano

Wehrmacht Polen Feldzug Bunker Fort Festung Lomza

Forty w Piątnicy. Miejsce walk obronnych w 39r. I batalionu mjr Stanisława Wyderki z 33 pp.

Napisano
Przedostatnia fotografia to na pewno nie Piątnica a najprawdopodobniej Brześć nad Bugiem. Co do ostatniej fotografii też mam wątpliwości. Pewne jest że obiekt na tejże fotografii obecnie nie istnieje.
Napisano
Kolego RDW60 obiekt z przedostatniej fotografii z Fortem III nie ma nic wspólnego. Poza tym obecnie nie istnieją koszary szyjowe tegoż fortu (poza resztkami jednej z bram). Co do obiektu z ostatniej fotografii to mam pewne przypuszczenia ale nie związane z Fortem III, jednakże na razie nie jestem w pełni przekonany do tego iż fotę wykonano w Piątnicy.
Napisano
Kolego Edmundo, tak się składa, że ja się na tych fortach wychowałem". Co do przedostatniego i ostatniego zdjęcia to też mam wątpliwości i po to je wklejam aby je zweryfikować bo to jest forum dyskusyjne.
Napisano
Zgadzam się z tym że jest to forum dyskusyjne a więc po to dyskutujemy. Co do fortów i innych zagadnień związanych z Twierdzą Łomża to jest mi to dość dobrze znany temat. Pozdrawiam.
Napisano
A na ostatniej focie istotnie Łomża i zniszczona kamienica przy Placu Pocztowym (obecnie w tymże miejscu postój taxi). jako ciekawostkę dodam iż w tymże budynku mieściła się Cerkiew p.w. Świętego Wielkiego Męczennika Gieorgija Zwycięzcy należąca do 17 Wołyńskiego Pułku Dragonów/6 Wołyńskiego Pułku Ułanów stacjonującego w Łomży w latach 1875-1912.
Napisano

Cmentarz parafialny w Piątnicy. W rodzinnym grobie spoczywa nie upamiętniony w Księdze Poległych jeszcze jeden obrońca z nad Narwi.
Zdjęcia własne, wrzesień 2015.

• 2 weeks later...