Skocz do zawartości
  • 0

Jednostka wojskowa Wehrmacht

bsam20

Pytanie

Napisano
Witam. Potrzebuję wszelkich informacji na temat jednostki wojskowej 14. Pz. Jag. Ers. Kp. 263. Dziwnie to sformułowane, ale przepisane z oryginalnego zdjęcia. Może jakiś informacje o szlaku bojowym? Każda informacja bardzo mile widziana. Z góry dziękuję.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Album nie jest moją własnością. Trafił do Polski przywieziony z Niemiec od bodajże córki autora. Zdjęć parę wrzucę w wolnej chwili.
Bjar- dzięki wielkie.
Napisano
Ale to nic dziwnego - żołnierz służył w jednostce zapasowej i poszedł na front do innej. A później na froncie pewnie jeszcze kilkakrotnie zmieniał przydział.
Napisano
Fotki miodzio czekamy na więcej a nie mówiłem,że nie jedne oczy"uciesz:-)szkoda,że na odwrocie nie możesz sprawdzić czy są podpisy:-)a album oryginalny tzn z lat kiedy były fotki robione?ogólnie ładna pamiątka
Napisano
Nie ma ktoś informacji o szlaku bojowym? Ciekawostka totalna, bo jesteśmy w posiadaniu albumu żołnierza tej jednostki. Na jednym ze zdjęć z Afryki pojawia się sam Rommel, na innych z końca wojny Jagdtiger i Elefanty.
Napisano
To nie są zdjęcia poligonowe, tylko frontowe. Jest tak pewnie, jak Bjar pisze. A po numerze bocznym z pancerza można wywnioskować jednostkę?
Napisano
Zasadniczym zadaniem jednostek zapasowych nie była walka na froncie tylko szkolenie rekrutów oraz uzupełnianie wybranych jednostek bojowych a więc trudno mówić o szlaku bojowym powyższej jednostki (więcej w linku podanym przez Kolegę bjar_1).
Z kolei 14 Pz. Jag. Ers. Kp. to po rozwinięciu zapewne będzie 14 Panzerjäger Ersatz Kompanie czyli 14 Kompania Zapasowa Niszczycieli Czołgów. Kolego bsam20 sprawdź które jednostki uzupełniał pułk w skład którego wchodziła wymieniona kompania być możliwe iż jedna z nich walczyła w Afryce a następnie była wyposażona w wymienione przez Ciebie działa pancerne.
Napisano
Witam. Potrzebuję wszelkich informacji na temat jednostki wojskowej 14. Pz. Jag. Ers. Kp. 263. Dziwnie to sformułowane, ale przepisane z oryginalnego zdjęcia. Może jakiś informacje o szlaku bojowym? Każda informacja bardzo mile widziana. Z góry dziękuję.
Napisano
Zdjęcia są przyklejone. Podpisy być może były na odwrocie. Pod zdjęciami nie ma nic. Tych z Elefantami jest więcej i kilka z Jagdtigerem.
Napisano
To będzie ta jednostka. Znalazłem w necie tego samego Elefanta nr 122. Z Jagdtigera nie mogę odczytać numeru, ale wydaje się być tym samym, co na zdjęciach z netu z Abteilung 653.
Napisano
Jednostkę/i, a przynajmniej jedną/e z ostatnich będzie łatwo ustalić - w końcu Jagdtigery czy Elefanty to był jednak rarytas i miało je jedynie kilka samodzielnych batalionów niszczycieli czołgów.
Napisano
bsam20 a może byś tak wrzucił skany zdjęć do swojego wątku myśle,że nie jeden z chłopaków by się ucieszył z możliwości zoboczenia ich:)P.S.w jaki sposób ten album trafił do Twojej rodziny jeśli wolno wiedzieć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie