ptasznik Napisano 19 Styczeń 2022 Share Napisano 19 Styczeń 2022 (edytowane) 2 godziny temu, formoza58 napisał: kwestię omówiliście. Strona 63 od połowy do końca i 64 od początku do połowy. Tak mniej więcej. Niby drobiazgi, ale o nie chodzi. Są różnice, a jeśli jest zdjęcie na którym są dwa kutry z takimi samymi kazamatami to możemy zapomnieć o KU-6/Puma w Płocku i ORP Lin po wojnie.Przynajmniej w takiej postaci. Edytowane 19 Styczeń 2022 przez ptasznik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 19 Styczeń 2022 Share Napisano 19 Styczeń 2022 11 godzin temu, Edmundo napisał: jakieś dobre strony internetowe w języku rosyjskim dotyczące flotylli rzecznych Jest taka strona ''Riecznije i ozierrnyje wojennyje flotji'' - oczywiście zapis cyrylicą. Czasami trafi się coś naszego, lub związanego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 20 Styczeń 2022 Share Napisano 20 Styczeń 2022 6 godzin temu, svgafarov napisał: Witam Edmundo. Jest mało prawdopodobne, że takie strony istnieją. 3 godziny temu, ptasznik napisał: Jest taka strona ''Riecznije i ozierrnyje wojennyje flotji'' - oczywiście zapis cyrylicą. Ok, dzięki Koledzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 20 Styczeń 2022 Share Napisano 20 Styczeń 2022 10 godzin temu, ptasznik napisał: Jest taka strona ''Riecznije i ozierrnyje wojennyje flotji'' - oczywiście zapis cyrylicą. Czasami trafi się coś naszego, lub związanego. Najwyraźniej mówimy o moim blogu w sieci społecznościowej VKontakte? Ale praktycznie nie ma tam unikalnych informacji. W zasadzie wszystko pochodzi z Internetu, z otwartego dostępu. -= Речные и озерные военные флотилии. ВМФ =- - https://vk.com/flotilla --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Styczeń 2022 Share Napisano 20 Styczeń 2022 3 godziny temu, svgafarov napisał: Ale praktycznie nie ma tam unikalnych informacji. Jest ciekawie, przykładowo zdjęcie statku ''Trachtomirow'' przed przejęciem, który przerobiono na ''P 1''/''Pancerny 1''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2022 4 godziny temu, ptasznik napisał: Jest ciekawie, przykładowo zdjęcie statku ''Trachtomirow'' przed przejęciem, który przerobiono na ''P 1''/''Pancerny 1''. Jest u nas ,w wątku o Oszku, tyle że nie zwróciłes uwagi ;-) Chyba, że Siergiej ma u siebie inne zdjęcie " Trachtomirowa" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 20 Styczeń 2022 Share Napisano 20 Styczeń 2022 6 godzin temu, ptasznik napisał: Jest ciekawie, przykładowo zdjęcie statku ''Trachtomirow'' przed przejęciem, który przerobiono na ''P 1''/''Pancerny 1''. To słynne zdjęcie... Artykuł Slavika Zagórskiego o tym temacie - https://www.tysol.pl/a6805-27-kwietnia-1920-r-bitwa-pod-Czarnobylem-Zwyciestwo-rzecznej-Flotylli-Pinskiej --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 20 Styczeń 2022 Share Napisano 20 Styczeń 2022 38 minut temu, formoza58 napisał: Jest u nas ,w wątku o Oszku, tyle że nie zwróciłes uwagi ;-) Chyba, że Siergiej ma u siebie inne zdjęcie " Trachtomirowa" ... Nie. Nie mam innych zdjęć. To nie jest mój temat. Niewiele wiem o tym okresie. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Styczeń 2022 Share Napisano 20 Styczeń 2022 40 minut temu, svgafarov napisał: Nie. Nie mam innych zdjęć. Jak nie, jak tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2022 No tak, ten sam jak w Oszkowym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 20 Styczeń 2022 Share Napisano 20 Styczeń 2022 12 minut temu, ptasznik napisał: Jak nie, jak tak. Miałem na myśli o to, że ja nie mam na swoim komputerze żadnych unikalnych (ekskluzywnych) zdjęć, które nie byłyby publicznie dostępne w Internecie!!! --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 20 Styczeń 2022 Share Napisano 20 Styczeń 2022 16 minut temu, ptasznik napisał: Jak nie, jak tak. Link - https://vova-modelist.livejournal.com/311590.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Styczeń 2022 Share Napisano 20 Styczeń 2022 27 minut temu, svgafarov napisał: Miałem na myśli o to, że ja nie mam na swoim komputerze żadnych unikalnych (ekskluzywnych) zdjęć, które nie byłyby publicznie dostępne w Internecie!!! A ja miałem na myśli zdjęcia na blogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2022 Ciekawostka taka w temacie działań bojowych KU 30 we wrześniu 1939 roku. Konkretnie, przebicie w Wyszogrodzie we wspomnieniach niemieckiego uczestnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Styczeń 2022 Share Napisano 21 Styczeń 2022 Pięknie. --------------- Czy ktoś wie gdzie zatopiono krypę K 5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Styczeń 2022 Share Napisano 21 Styczeń 2022 W dniu 16.01.2022 o 20:51, svgafarov napisał: KU-6 i KU-7 stoją obok siebie Czy jest widoczna różnica w wielkości ? Któryś jest większy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2022 (edytowane) Godzinę temu, ptasznik napisał: Czy ktoś wie gdzie zatopiono krypę K 5 ? Wg. Dyskanta zatopiono pod Duninowem Nowym, 10 września. Po zdjęciu z niej 2 ckm-ów na podstawie lądowej. Edytowane 21 Styczeń 2022 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 21 Styczeń 2022 Share Napisano 21 Styczeń 2022 4 godziny temu, formoza58 napisał: Ciekawostka taka w temacie działań bojowych KU 30 we wrześniu 1939 roku. Konkretnie, przebicie w Wyszogrodzie we wspomnieniach niemieckiego uczestnika... Dziękuję. Ciekawa informacja! --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Styczeń 2022 Share Napisano 21 Styczeń 2022 (edytowane) 50 minut temu, formoza58 napisał: Wg. Dyskanta zatopiono pod Duninowem Nowym, 10 września. Po zdjęciu z niej 2 ckm-ów na podstawie lądowej. Tu wygląda jak wyciągnięty na brzeg w miejscu wydobycia KU 30. Może po podniesieniu przeholowali ją w to miejsce przy wysokiej wodzie, a gdy opadła ... ? Edytowane 21 Styczeń 2022 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2022 1 godzinę temu, ptasznik napisał: Tu wygląda jak wyciągnięty na brzeg w miejscu wydobycia KU 30. Ale tylko tak wygląda. Kiedyś zamieszczałem komplet zdjęć z akcji wydobywania KU 30. i na innych widać, że K5 stoi PRZY brzegu. Wtedy byl mieszkankiem niemieckich saperów, którzy bodaj przeprowadzali tą operację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 Polski Wrzesien 1939. Foto Album Vol.1 (Waldemar Trojca №08) --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 Polski Wrzesien 1939. Foto Album Vol.2 (Waldemar Trojca №11) --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 Podpis tego zdjęcia jest błędny. To nie jest ex polski kuter typu KU. I nie Prypec. I nie okolice Pinska. I nie 1940 rok. To Dnieprowska flotylla wojskowa podczas ćwiczeń KOVO w dniu wrzesień 1935 r. ("Wielkie manewry Kijowskie" Kijowskiego Specjalnego Okręgu Wojskowego), Rzhyshchevsky artyleryjski poligon, rzeka Dniepr. Kuter pancerny № 15 (typ "D" - dozonny lub amerykański "Mullins"). --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 Ten zaś kuter meldunkowy ma w sobie coś z łodzi motorowych holowniczych typu ''C'' ze Stoczni Modlin, używanych przez Bataliony Mostowe. WLU tom 95 - Mosty i przeprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2022 21 minut temu, svgafarov napisał: Podpis tego zdjęcia jest błędny. To nie jest ex polski kuter typu KU. I nie Prypec. I nie okolice Pinska. I nie 1940 rok. Oczywiście, masz racje. Kiedyś to próbowałem weryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi