Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 godzin temu, formoza58 napisał:

Piękny widok, aż się łezka kręci ...A nie można obramować wraku, aby co roku nie zalewało i pracować na miejscu, jako stanowisko archeologiczne ?. A nasze MW w Gdyni nie próbowało współpracować?

W rzeczywistości, miejsce, w którym leży statek, to bagno. Chociaż jest uważany za zatokę rzeki Desna. 

Teoretycznie, dałoby się zbudować coś w rodzaju kesonu. Ale. Po pierwsze, wszystko sprowadza się do finansowania. Po drugie, tlen natychmiast popłynie, co natychmiast zniszczy metal. Po trzecie, zbadaliśmy teraz 95% statku od wewnątrz. Po zakończeniu prac było konserwacja obiekta i zalaliśmy, żeby nie płynął tlen.

Były negocjacje, wielokrotnie. Ale. MW w Gdyni wyjaśnił, że mają one wyższy priorytet dla wrakow podwodnych na Morzu Bałtyckim, Morzu Siarkowym i Oceanie Atlantyckim, które są powiązane z Marynarką Wojenną RP. W związku z tym wszelkie środki finansowe skierowane są w innym kierunku w stosunku do Monitora "Kraków".
---
Pozdrawiam, Sergey Gafarov

Napisano
W dniu 31.10.2017 o 18:45, formoza58 napisał:

Faktycznie, to chyba do kompletu ze zdjęciem kawalerzystów waffen ss na pokładzie jednego z naszych KM podczas akcji przeciwpartyzanckiej.

km_12.jpg&x=800

Chciałbym zwrócić się do moich kolegów!
Bardzo interesuje mnie ten temat. Mianowicie:

1. Użytkowanie przez Niemców trofeum wojskowych pancernych kuterow z OW "Wisła".
2. Użytkowanie przez Niemców trofeum wojskowych pancernych kuterow z radzieckiej Pińskiej flotylli wojskowej na rzekach Prypeć i Dniepr w latach okupacji.
3. Jak nazywała się niemiecka jednostka (Wasserschutzpolizei ?), w skład której wchodziłi te kuteri?

Czy ktoś wcześniej studiował ten temat? 
Jaką literaturę można o tym przeczytać?

---

Napisano

Siergiej, musisz przepatrzeć ten wątek, pewnie znajdziesz trochę spraw, którymi się interesujesz i wypunktowałeś...

1. W wątku jest trochę zdjęć " Nieuchwytnego", z wydobycia KU 30 , oraz niektóre jednostki OW " Wisła".

2. Trochę materiału jest w innych wątkach poświęconych Flotylli Rzecznej w Pińsku. 

3. O którą  jednostkę Tobie chodzi. W łapy niemców dostała się min. jedna z kanonierek, która będąc w ich służbie, została zniszczona przez dywersję Armii Krajowej.ki 

Ja postaram Tobie wystawić , jak zająca na polowaniu, wszystkie wątki poświęcone Flotylli Rzecznej. Może będą dla Ciebie przydatne.

Pozdrawiam

Napisano
16 godzin temu, svgafarov napisał:

Z wraku monitora "Winnica".

Dzięki wielkie. Drobiazg jakiś, wyglądał na coś większego.

Mam pytanie.  W tomie 177 Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia jest informacja o samozatopieniu w 1941 roku przejętych kutrów KM 14 i KM 15 na jeziorze Lezereń. Gdzie jest to jezioro ?

Jest też informacja o używaniu tych kutrów ze zdjętymi nadbudówkami. To pewne ?

W tomie 204 Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia jest niemieckie zdjęcie z Kijowa, podobno z 1941 roku. Most Scharnhorst-Brucke, a obok niego cztery kutry. Można to zdjęcie dodać na forum ? Ciekawa rzecz do dyskusji.

• Super 1
Napisano
2 godziny temu, formoza58 napisał:

Siergiej, musisz przepatrzeć ten wątek, pewnie znajdziesz trochę spraw, którymi się interesujesz i wypunktowałeś...

1. W wątku jest trochę zdjęć " Nieuchwytnego", z wydobycia KU 30 , oraz niektóre jednostki OW " Wisła".

Tak. Przeszedłem przez cały wątek od początku i do końca.
Widziałem materiały, które ja kiedyś przekazałem Jacek Bassara (p11c_). Zamieścił moje zdjęcia w tem wątku.
Niestety nic nowego nie widziałem.
---

Polen. Wasserpolizei, 1943 - 01.jpg

Polen. Wasserpolizei, 1943 - 02.jpg

Polen. Wasserpolizei, 1943 - 03.jpg

Polen. Wasserpolizei, 1943 - 07.jpg

Polen. Wasserpolizei, 1943 - 08.jpg

Polen. Wasserpolizei, 1943 - 09.jpg

Napisano
2 godziny temu, formoza58 napisał:

3. O którą  jednostkę Tobie chodzi?

jednostka - ja nie miałem na myśli statku/okret. Miałem na myśli Niemiec organ/poddział (подразделение).
---

Napisano
31 minut temu, ptasznik napisał:

Mam pytanie.  W tomie 177 Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia jest informacja o samozatopieniu w 1941 roku przejętych kutrów KM 14 i KM 15 na jeziorze Lezereń. Gdzie jest to jezioro ?

Jeziorze Lezereń - z siedzibą w obwodzie czerkaskim na Ukrainie.
Teraz jest zalany zbiornikiem Kremenczug.
Oznaczone czerwonym kółkiem.
Google współrzędne - 49.559637, 31.952138
---

M-36-088-B.jpg

Napisano
50 minut temu, ptasznik napisał:

Jest też informacja o używaniu tych kutrów ze zdjętymi nadbudówkami. To pewne ?

Niestety nie mam takich informacji. W pińskim porcie wojskowym znajduje się kilka zdjęć z okresu wrzesień-październik 1939 roku.
---

N_7793.jpg

Napisano
54 minuty temu, ptasznik napisał:

W tomie 204 Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia jest niemieckie zdjęcie z Kijowa, podobno z 1941 roku. Most Scharnhorst-Brucke, a obok niego cztery kutry. Można to zdjęcie dodać na forum ? Ciekawa rzecz do dyskusji.

Tak. Nie ma problemu.
Myślę, że to KU-6
---

ПВФ (эксп.) 0091-1. .jpg

ПВФ (эксп.) 0091-2. .jpg

Napisano (edytowane)
W dniu 26.11.2017 o 09:53, ptasznik napisał:

Zdjęcie celującego z MG34 z za/przed dość charakterystycznej osłony znanej z naszych MK i KU (2017-10-31 17:45:46) zostało opublikowane w książce wydanej przez Military Inteligence Service, United States War Department, opatrzonej datą May 25,1943.

km_12.jpg

Edytowane przez ptasznik
  • Super 1
Napisano
1 godzinę temu, ptasznik napisał:

Zdjęcie celującego z MG34 z za/przed dość charakterystycznej osłony znanej z naszych MK i KU (2017-10-31 17:45:46) zostało opublikowane w książce wydanej przez Military Inteligence Service, United States War Department, opatrzonej datą May 25,1943.

km_12.jpg

Bardzo Dzięki za informację.
---

Napisano
2 godziny temu, ptasznik napisał:

Kiedy kutry z Wisły trafiły na front wschodni ?

Niestety nie ma dokładnych informacji!
Niemcy zaczęli koncentrować kutry na froncie wschodnim, gdy pojawiła się kwestia ochrony karawan wodnych przed atakami partyzanckimi.
---

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

A nie ma w niej przypadkiem drugiego zdjęcia z niemieckim kawalerzystą na pokladzie naszego KM?

Napisano
2 godziny temu, ptasznik napisał:

A może KU-7 ?

Mamy kilka zdjęć, których niestety w tej chwili nie mogę reklamować.
Analiza tych fotografii sugeruje, że to wciąż KU-6
---

Napisano
3 minuty temu, formoza58 napisał:

A nie ma w niej przypadkiem drugiego zdjęcia z niemieckim kawalerzystą na pokladzie naszego KM?

Niestety nie mamy tej książki.
---

Napisano (edytowane)

Nie wiem jakimi drogami i jak długo mogło takie zdjęcie wędrować od fotografa z Ostfront do drukarni w USA,ale według tego zdjęcia zimą 1942/43 oba Wiślane KM były na slipie, na zimowisku.

Styczeń 1943 na Wiśle, druk w USA w maju ?

Zrzut ekranu (393)_LI.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano
10 minut temu, formoza58 napisał:

Według materiału dostępnego na stronie sprzedażowej nie ma. Nie jest tematem książki stosowanie MG34 na kutrach. 😉

Zrzut ekranu (396).png

Napisano
16 minut temu, svgafarov napisał:

Niemcy zaczęli koncentrować kutry na froncie wschodnim, gdy pojawiła się kwestia ochrony karawan wodnych przed atakami partyzanckimi.

To by musiało być prędko, zdjęcie jest z grudnia (dez - dezember) 1941.