svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 9 godzin temu, formoza58 napisał: Piękny widok, aż się łezka kręci ...A nie można obramować wraku, aby co roku nie zalewało i pracować na miejscu, jako stanowisko archeologiczne ?. A nasze MW w Gdyni nie próbowało współpracować? W rzeczywistości, miejsce, w którym leży statek, to bagno. Chociaż jest uważany za zatokę rzeki Desna. Teoretycznie, dałoby się zbudować coś w rodzaju kesonu. Ale. Po pierwsze, wszystko sprowadza się do finansowania. Po drugie, tlen natychmiast popłynie, co natychmiast zniszczy metal. Po trzecie, zbadaliśmy teraz 95% statku od wewnątrz. Po zakończeniu prac było konserwacja obiekta i zalaliśmy, żeby nie płynął tlen. Były negocjacje, wielokrotnie. Ale. MW w Gdyni wyjaśnił, że mają one wyższy priorytet dla wrakow podwodnych na Morzu Bałtyckim, Morzu Siarkowym i Oceanie Atlantyckim, które są powiązane z Marynarką Wojenną RP. W związku z tym wszelkie środki finansowe skierowane są w innym kierunku w stosunku do Monitora "Kraków". --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 W dniu 31.10.2017 o 18:45, formoza58 napisał: Faktycznie, to chyba do kompletu ze zdjęciem kawalerzystów waffen ss na pokładzie jednego z naszych KM podczas akcji przeciwpartyzanckiej. Chciałbym zwrócić się do moich kolegów! Bardzo interesuje mnie ten temat. Mianowicie: 1. Użytkowanie przez Niemców trofeum wojskowych pancernych kuterow z OW "Wisła". 2. Użytkowanie przez Niemców trofeum wojskowych pancernych kuterow z radzieckiej Pińskiej flotylli wojskowej na rzekach Prypeć i Dniepr w latach okupacji. 3. Jak nazywała się niemiecka jednostka (Wasserschutzpolizei ?), w skład której wchodziłi te kuteri? Czy ktoś wcześniej studiował ten temat? Jaką literaturę można o tym przeczytać? --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
formoza58 Napisano 14 Styczeń 2022 Autor Napisano 14 Styczeń 2022 Siergiej, musisz przepatrzeć ten wątek, pewnie znajdziesz trochę spraw, którymi się interesujesz i wypunktowałeś... 1. W wątku jest trochę zdjęć " Nieuchwytnego", z wydobycia KU 30 , oraz niektóre jednostki OW " Wisła". 2. Trochę materiału jest w innych wątkach poświęconych Flotylli Rzecznej w Pińsku. 3. O którą jednostkę Tobie chodzi. W łapy niemców dostała się min. jedna z kanonierek, która będąc w ich służbie, została zniszczona przez dywersję Armii Krajowej.ki Ja postaram Tobie wystawić , jak zająca na polowaniu, wszystkie wątki poświęcone Flotylli Rzecznej. Może będą dla Ciebie przydatne. Pozdrawiam Cytuj
ptasznik Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 16 godzin temu, svgafarov napisał: Z wraku monitora "Winnica". Dzięki wielkie. Drobiazg jakiś, wyglądał na coś większego. Mam pytanie. W tomie 177 Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia jest informacja o samozatopieniu w 1941 roku przejętych kutrów KM 14 i KM 15 na jeziorze Lezereń. Gdzie jest to jezioro ? Jest też informacja o używaniu tych kutrów ze zdjętymi nadbudówkami. To pewne ? W tomie 204 Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia jest niemieckie zdjęcie z Kijowa, podobno z 1941 roku. Most Scharnhorst-Brucke, a obok niego cztery kutry. Można to zdjęcie dodać na forum ? Ciekawa rzecz do dyskusji. 1 Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 2 godziny temu, formoza58 napisał: Siergiej, musisz przepatrzeć ten wątek, pewnie znajdziesz trochę spraw, którymi się interesujesz i wypunktowałeś... 1. W wątku jest trochę zdjęć " Nieuchwytnego", z wydobycia KU 30 , oraz niektóre jednostki OW " Wisła". Tak. Przeszedłem przez cały wątek od początku i do końca. Widziałem materiały, które ja kiedyś przekazałem Jacek Bassara (p11c_). Zamieścił moje zdjęcia w tem wątku. Niestety nic nowego nie widziałem. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 2 godziny temu, formoza58 napisał: 3. O którą jednostkę Tobie chodzi? jednostka - ja nie miałem na myśli statku/okret. Miałem na myśli Niemiec organ/poddział (подразделение). --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
ptasznik Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 Na Wiśle - Weichselwasserpolizei. Na Prypeci, Dnieprze i Donie - niestety nie wiem. 1 Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 31 minut temu, ptasznik napisał: Mam pytanie. W tomie 177 Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia jest informacja o samozatopieniu w 1941 roku przejętych kutrów KM 14 i KM 15 na jeziorze Lezereń. Gdzie jest to jezioro ? Jeziorze Lezereń - z siedzibą w obwodzie czerkaskim na Ukrainie. Teraz jest zalany zbiornikiem Kremenczug. Oznaczone czerwonym kółkiem. Google współrzędne - 49.559637, 31.952138 --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 50 minut temu, ptasznik napisał: Jest też informacja o używaniu tych kutrów ze zdjętymi nadbudówkami. To pewne ? Niestety nie mam takich informacji. W pińskim porcie wojskowym znajduje się kilka zdjęć z okresu wrzesień-październik 1939 roku. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 I jeszcze jedno zdjęcie. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 54 minuty temu, ptasznik napisał: W tomie 204 Wielkiego Leksykonu Uzbrojenia jest niemieckie zdjęcie z Kijowa, podobno z 1941 roku. Most Scharnhorst-Brucke, a obok niego cztery kutry. Można to zdjęcie dodać na forum ? Ciekawa rzecz do dyskusji. Tak. Nie ma problemu. Myślę, że to KU-6 --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 27 minut temu, ptasznik napisał: Na Wiśle - Weichselwasserpolizei. Na Prypeci, Dnieprze i Donie - niestety nie wiem. Dziękuję --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
ptasznik Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 To zdjęcie, dziękuję. A może KU-7 ? Kiedy kutry z Wisły trafiły na front wschodni ? 1 Cytuj
ptasznik Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 (edytowane) W dniu 26.11.2017 o 09:53, ptasznik napisał: Zdjęcie celującego z MG34 z za/przed dość charakterystycznej osłony znanej z naszych MK i KU (2017-10-31 17:45:46) zostało opublikowane w książce wydanej przez Military Inteligence Service, United States War Department, opatrzonej datą May 25,1943. Edytowane 14 Styczeń 2022 przez ptasznik 1 Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 1 godzinę temu, ptasznik napisał: Zdjęcie celującego z MG34 z za/przed dość charakterystycznej osłony znanej z naszych MK i KU (2017-10-31 17:45:46) zostało opublikowane w książce wydanej przez Military Inteligence Service, United States War Department, opatrzonej datą May 25,1943. Bardzo Dzięki za informację. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 6 minut temu, ptasznik napisał: Dobra książka! Ale kupowanie jej za 165 $ ze względu na jedną kserokopię nie jest wskazane. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 2 godziny temu, ptasznik napisał: Kiedy kutry z Wisły trafiły na front wschodni ? Niestety nie ma dokładnych informacji! Niemcy zaczęli koncentrować kutry na froncie wschodnim, gdy pojawiła się kwestia ochrony karawan wodnych przed atakami partyzanckimi. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
formoza58 Napisano 14 Styczeń 2022 Autor Napisano 14 Styczeń 2022 Teraz, ptasznik napisał: Zdjęcie celującego z MG34 z za/przed dość charakterystycznej osłony znanej z naszych MK i KU (2017-10-31 17:45:46) zostało opublikowane w książce wydanej przez Military Inteligence Service, United States War Department, opatrzonej datą May 25,1943. A nie ma w niej przypadkiem drugiego zdjęcia z niemieckim kawalerzystą na pokladzie naszego KM? Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 2 godziny temu, ptasznik napisał: A może KU-7 ? Mamy kilka zdjęć, których niestety w tej chwili nie mogę reklamować. Analiza tych fotografii sugeruje, że to wciąż KU-6 --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 3 minuty temu, formoza58 napisał: A nie ma w niej przypadkiem drugiego zdjęcia z niemieckim kawalerzystą na pokladzie naszego KM? Niestety nie mamy tej książki. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
svgafarov Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 Koledzy, czy znacie dalsze losy KU-30 po 1939 roku? --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj
ptasznik Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 (edytowane) Nie wiem jakimi drogami i jak długo mogło takie zdjęcie wędrować od fotografa z Ostfront do drukarni w USA,ale według tego zdjęcia zimą 1942/43 oba Wiślane KM były na slipie, na zimowisku. Styczeń 1943 na Wiśle, druk w USA w maju ? Edytowane 14 Styczeń 2022 przez ptasznik Cytuj
ptasznik Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 10 minut temu, formoza58 napisał: A nie ma w niej przypadkiem drugiego zdjęcia z niemieckim kawalerzystą na pokladzie naszego KM? Według materiału dostępnego na stronie sprzedażowej nie ma. Nie jest tematem książki stosowanie MG34 na kutrach. Cytuj
ptasznik Napisano 14 Styczeń 2022 Napisano 14 Styczeń 2022 16 minut temu, svgafarov napisał: Niemcy zaczęli koncentrować kutry na froncie wschodnim, gdy pojawiła się kwestia ochrony karawan wodnych przed atakami partyzanckimi. To by musiało być prędko, zdjęcie jest z grudnia (dez - dezember) 1941. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi