Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem, ale nie Pińsk.

-------------------------------------------------------------------------------------

No jak Ptaszniku, kończymy " mamuta" i zaczynamy cżęść trzecią ?

Napisano
4 godziny temu, ptasznik napisał:

Dla haubicznej jest opis - peryskop. Dla armatniej bez opisu, lecz wygląd sugeruje typowy dla wz.97 celownik przeziernikowy.

Chodzi o te rysunki techniczne, wyeksponowane w opracowaniu. M. Borowiaka?

Napisano
Teraz, formoza58 napisał:

No jak Ptaszniku, kończymy " mamuta" i zaczynamy cżęść trzecią ?

Spoko, ożywił się po prostu wątek. Mnie się również czasem  " międoluje". Miałem na myśli zaczęcie drugiej ( a nie trzeciej) części tego wątku ? 

Napisano
1 godzinę temu, formoza58 napisał:

Chodzi o te rysunki techniczne, wyeksponowane w opracowaniu. M. Borowiaka?

No masz, zapomniałem o tym dziele.

Nie te rysunki, na fow były francuskie, raczej pierwowzory. W sumie nie wiadomo co wykonano w realu, życie czasem mija się z planami.

A wracając do wentylacji, jak wietrzono wieżę główną na ''krakowskich'' ? Dwie armaty w jednej wieży, do której miała się jeszcze chować wieża dowodzenia.

Godzinę temu, formoza58 napisał:

Miałem na myśli zaczęcie drugiej ( a nie trzeciej) części tego wątku ? 

Znaczy podział na jednostki ?

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

Znaczy podział na jednostki ?

Wszystko jest do uzgodnienia. Czy Flotylla Rzeczna MW 1920- 1930 część 2, czy np. ... Flotylla Rzeczna MW- Monitory " krakowskie". 

----------------------------------------------------

Ja wiem tylko, że ten most/ ty z " Warszawą" to nie Pińsk. Poznajduję mosty i porównam :-)  Obawiam się tylko, że to mogą być  z okresu, kiedy monitory były w rejonie wybrzeże- Modlin. Tam mostów jest trochę, a zdjęcie opublikowane w 1923 roku może  było wcześniejsze.

Napisano

Myślę że

8 godzin temu, formoza58 napisał:

np. ... Flotylla Rzeczna MW- Monitory " krakowskie". 

''gdańskie'', jednostki minowe - tu wszystko razem bo jest ich jak na lekarstwo. Statki uzbrojone osobno z nazwy. kutry wg typów -chyba że pojedyncze sztuki. Osobno niezidentyfikowane ?

8 godzin temu, formoza58 napisał:

Obawiam się tylko, że to mogą być  z okresu, kiedy monitory były w rejonie wybrzeże- Modlin. Tam mostów jest trochę, a zdjęcie opublikowane w 1923 roku może  było wcześniejsze.

Słusznie, jak nie raz bywało. Nie wziąłem pod uwagę, źle ze mną.

Napisano
17 godzin temu, formoza58 napisał:

Obawiam się tylko, że to mogą być  z okresu, kiedy monitory były w rejonie wybrzeże- Modlin.

Zegrze ? Łukowy, za nim kratownicowy.

3.most.01.jpg

Napisano (edytowane)

A bo go ukończyli w 1931. 8 lat po zrobieniu zdjęcia.

Zara, tam były dwa wysadzone w 1914 ? Niemcy odbudowali jeden, a my po wojnie drugi. Tak to jakoś pisało. To może jeszcze nie odbudowany ?

Edytowane przez ptasznik
Napisano

No to by pasowało. Na zdjęciu z " Warszawą" to może mógł by to być jeden stalowy , który bodajże do otwarcia nowego mostu łukowatego . Tyle że, czy w 1923 roku już był jeden łuk nowo budowanego mostu, który otwarto 8 lat później?

Napisano
57 minut temu, formoza58 napisał:

Tamten stalowy doprowadzili do stanu używalności,

Tym bardziej, że był drewniany. Można poczytać, wystarczy wpisać - zegrze mosty.