Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 godzin temu, formoza58 napisał:

Tak, równe sposoby przechowywania. Tutaj właśnie szafka z przeszło 42 przegródkami na wszystkie flagi kodu plus ewent. zapasowe.

beztytuu_copy2545.jpg

Ot, taki dodatek na długie zimowe wieczory. Można się z nimi pobawić przy zdjęciach jednostek w wyraźnie uwidocznioną galą  ? 

kod flag.JPG

Napisano

Jakoś pryzmatycznie musiało być połączone z celownikiem działa ?

Celowniki w wersji lądowej były po lewej, a tu w wieżach po prawej. W podwójnych jeden wspólny na dwa działa.

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

W podwójnych jeden wspólny na dwa działa.

To wspólne korzystanie z jednego wspólnego , trochę trudno sobie wyobrazić, skoro oba działa miały celownik po prawej.

Może to po prostu peryskopy korygujące ogień? I na pewno nie są to kominki wentylacyjne?

Napisano

witam mnie jestem pewny ale to tylko peryskop,ogniem kierował oficer działu 2 , obsługa wieży tylko ustawiała wieżę wg. danych ze stanowiska kierowania ogniem .

Wracając do tych woreczków to jest osłona p.odłamkowa pomostu (awaryjna)

Napisano

Dziękuję za info i potwierdzenie peryskopu... Ale z tymi woreczkami jako osłona p.odłamkowa to mamy dylemat. Trochę za niska ta osłona. I ilość worków wskazująca na komplet flag.

mar Warszawa mostek.JPG

Napisano
20 minut temu, dziadek66 napisał:

witam mnie jestem pewny ale to tylko peryskop,ogniem kierował oficer działu 2 , obsługa wieży tylko ustawiała wieżę wg. danych ze stanowiska kierowania ogniem .

Tak, ale musiał być też sposób awaryjny.

4 minuty temu, formoza58 napisał:

Trochę za niska ta osłona.

Zapewne tak, przecież takowa osłona przeciwodłamkowa mijałaby się z celem?

Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

tam jest tylko jeden mały otwór z boku.

Teraz jest z boku, bowiem pewnie słupek jest obrotowy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czy to to zdjęcie miałeś na myśli, określając na Pińsk w 1927 roku?

ptasznik.jpg

Napisano (edytowane)
W dniu 14.11.2020 o 01:05, formoza58 napisał:

Może to po prostu peryskopy korygujące ogień?

Znalazłem dyskusję, na FOW. Celownik peryskopowy, być może typowa panorama artyleryjska. Francuskie rysunki projektowe wież monitorów ''krakowskich'' pokazują przyrządy na prawo od haubicy i między armatami, czyli tak jak na zdjęciach.

Edytowane przez ptasznik
Napisano

Dyskusja tyczyła właśnie kominka i wentylacji. Stanęło na otworze lufy i ewentualnych drzwiczkach z tyłu wieży. Być może klapie w stropie jak na ''krakowskich''.

Napisano (edytowane)

Przezbrojenie było w 1926, tu ''Warszawa'' przezbrojona częściowo. Drogowy miał łuki, widać jeden. Budowa mostu ?

Edytowane przez ptasznik