formoza58 Napisano 10 Listopad 2020 Autor Share Napisano 10 Listopad 2020 W temacie wydobycia w 1940 roku przez Niemców, KU 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Listopad 2020 Autor Share Napisano 10 Listopad 2020 I trochę kadrów niemieckich z wydobycia KU 30. No, chyba komplet. Druga łajbka to również ex jednostka OW " Wisła", baza mieszkalna,krypa K 5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 10 Listopad 2020 Share Napisano 10 Listopad 2020 (edytowane) 4 godziny temu, formoza58 napisał: Pińsk, wg. opisu lato 1939 roku. Ledwo co widać, ale fajne. Chyba jest ''Szeptycki'', monitory, nie dostrzegam bocianich na masztach. Chodzi mi po głowie taki podział na ''warszawskie'', ''krakowskie'', typ ''Praha'', typ ''Linz'', statki wg. nazw, krypy itd. Strasznie męczące to latanie po 54 stronach. Coś ze szczegółami jednostek można by dodać z tematu o marynarzach. A tu takie coś. W dziobowej armata, a w rufowej haubica. Ze strony 2. Edytowane 10 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Listopad 2020 Autor Share Napisano 10 Listopad 2020 Przez kilka lat stworzyła się nam " stonoga". Wbrew jednak pozorom i niewygodom jest wszystko w kupie. Chyba poprawnie rozdzielone między wątki o sprzęcie i ludziach, którzy na nich " pracowali". A teraz sobie wyobraź, ze chcesz spojrzeć w 32 częściowym wątku na część np. 14 lub 2, zaszyte gdzieś w przepastnych stronach forum. Przecież ktoś zainteresowany tematem może stworzyć nowy wątek / ki wg. podziału wspomnianego przez Ciebie. Można to zrobić na podstawie materiałów zgromadzonych tutaj i w wątku o marynarzach Flotylli. Tylko kto się tego podejmie ?Ja już chyba nie Teraz, ptasznik napisał: A tu takie coś. W dziobowej armata, a w rufowej haubica. Ze strony 2 To chyba początki lat dwudziestych, kiedy "śmigały" między Gdynią a Modlinem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 11 Listopad 2020 Share Napisano 11 Listopad 2020 Kilka dni latałem po wszystkich stronach szukając tej ''Warszawy'' lub bliźniaka. Gdyby były w kupie, kto wie ? Godzinę temu, formoza58 napisał: To chyba początki lat dwudziestych, kiedy "śmigały" między Gdynią a Modlinem? Już w Pińsku, 1927 cycuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Listopad 2020 Autor Share Napisano 11 Listopad 2020 Teraz, ptasznik napisał: Kilka dni latałem po wszystkich stronach szukając tej ''Warszawy'' lub bliźniaka. Gdyby były w kupie, kto wie ? Pewnie, że jak by były konkretne wątki na konkretne jednostki, to by było " miodzio". Miałyby na daną jednostkę nie za dużo stron, ale konkretnie. Można by było spróbować. Po przepatrzeniu giganta, mógłby pójść do archiwum. Oczywiście , mam na myśli Flotyllę Rzeczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 11 Listopad 2020 Share Napisano 11 Listopad 2020 Kto czyści temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Listopad 2020 Autor Share Napisano 11 Listopad 2020 Ptaszniku, poczynaj w " imię Boże". Ja się dostosuję. Wybierz na początek jeden z proponowanych przez Ciebie podziałów i siup po pochylni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 11 Listopad 2020 Share Napisano 11 Listopad 2020 (edytowane) Jeszcze nie dzisiaj i nie o to pytałem, tylko widzę że zdjęcia zmieniają położenie, znaczy się ktoś coś usuwa. Tymczasem, jak to połączyć ? Armata ta sama, jednak otwory we wnętrzu jakoś nie współgrają z otworami na zewnętrzu. Na środkowym chyba jest zdemontowana osłona otworu lufowego. Nie bardzo widzę zastosowanie tych owalnych. Edytowane 11 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Listopad 2020 Autor Share Napisano 11 Listopad 2020 Ja nie usuwam. Być może w okresie od 2 lutego 2018, pamiętasz,od kiedy miałem na moich wątkach sodowego trolla, mogło coś polecieć. Były usuwane jego spamy przez ten okres, to może wątek wtedy ucierpiał. Niemało wątków ucierpiało... Te owalne, to może obserwacyjne? Tyle, że nie widać ich, nawet zarysów, na tym ostatnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Listopad 2020 Autor Share Napisano 11 Listopad 2020 Z tego, co pamiętam, to środkowe zdjęcie wnętrza wieży pochodzi z okresu, kiedy budowano " gdańskie". Może te owalne były pierwotnie, a potem usunięto.Na tym pierwszym zdjęciu z obsługą ( z pierwszej połowy lat dwudziestych) jakby ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 11 Listopad 2020 Share Napisano 11 Listopad 2020 Mam. Owalne zostały, zasłania je załoga. Wygląda na to, że oba zdjęcia zrobiono przed likwidacją wycięcia w stropie wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 11 Listopad 2020 Share Napisano 11 Listopad 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Listopad 2020 Autor Share Napisano 11 Listopad 2020 Oki, tylko jak patrzę na prześwity sloneczne w owalach na środkowym zdjęciu, to zastanawiam, gdzie to było ulokowane i widoczne na zewnątrz. A tam na zdjęciach zewnętrznych null. I zaczynam wątpić, czy te trzy zdjęcia wykonane były w tym samym czasie. Jak zastanawiałem się odnośnie przeznaczenia tych owali, to wyobraziłem sobie, jak tam było w środku, po oddaniu 10 strzałów. I zaczęło mi świtać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 11 Listopad 2020 Share Napisano 11 Listopad 2020 (edytowane) Owale były w płaskiej blasze wewnątrz. Edytowane 11 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 11 Listopad 2020 Share Napisano 11 Listopad 2020 (edytowane) Znaczy, czerwone było bardziej odsunięte od lufy. Z wnętrza nie widać tego co na żółto i zielono. Ciemne wnętrze, obiektyw pod światło z zewnątrz i tak bywa, że nie widać. Edytowane 11 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 11 Listopad 2020 Share Napisano 11 Listopad 2020 32 minuty temu, formoza58 napisał: jak tam było w środku, po oddaniu 10 strzałów. Z tyłu wieża miała drzwiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Listopad 2020 Autor Share Napisano 11 Listopad 2020 No to jak myślisz odnośnie tych owali?... Wentylacja czy obserwacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 12 Listopad 2020 Share Napisano 12 Listopad 2020 (edytowane) Są tak blisko nitów, że nie mają gdzie patrzeć. Jako wentylacyjne w połączeniu przepływu przez te w pionowych blachach przy lufie, może ? Choć nie widać czy jest druga boczna z otworem. Pod lewym owalem jest jakaś półka ? Edytowane 12 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Listopad 2020 Autor Share Napisano 12 Listopad 2020 Dobra robota, nitowanie wewnętrzne i zewnętrzne wypunktowane pięknie i dokładnie. Żebyśmy jeszcze mieli potwierdzenie ikonograficzne. Od wczoraj wypatruję na zdjęciach choćby odrobiny zarysu tych nieszczęsnych odwali na zewnątrz wieży i nic. Teraz doszły mi te drzwi na tyle wieży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 12 Listopad 2020 Share Napisano 12 Listopad 2020 W dniu 6.05.2018 o 14:20, formoza58 napisał: Z ćwiczeń Flotylli w przełomie lat dwudziestych... Rzeczne desantowe kutry uzbrojone typu ''Praha'', po lewej ''KU 30''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 12 Listopad 2020 Share Napisano 12 Listopad 2020 33 minuty temu, formoza58 napisał: Teraz doszły mi te drzwi na tyle wieży... Są i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 12 Listopad 2020 Share Napisano 12 Listopad 2020 Powoli, powoli Panowie. Czy dobrze zrozumiałem względem tychże owalnych otworów, czyli otwory były wykonane tylko w wewnętrznej płycie osłaniającej działo w wieży a na zewnątrz była jeszcze jedna płyta pancerna będąca de facto właściwą osłoną pancerną wieży ? Dlatego nie widać ich od strony zewnętrznej. Tak to zrozumiałem. Jeśli tak było, to zapewne były to otwory służące tylko do wymuszonej wentylacji znaczy robiły "cug" , wielce wskazany po wystrzale z działa w zamkniętej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 12 Listopad 2020 Share Napisano 12 Listopad 2020 Dokładnie o to się rozchodzi. Tylko czy tak było ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 12 Listopad 2020 Share Napisano 12 Listopad 2020 ''KU 1'', ''KU 2'', ''KU 3'' ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi