Skocz do zawartości

Flotylla Rzeczna MW 1920- 1939

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, formoza58 napisał:

Pińsk, wg. opisu lato 1939 roku.

Ledwo co widać, ale fajne. Chyba jest ''Szeptycki'', monitory, nie dostrzegam bocianich na masztach.

Chodzi mi po głowie taki podział na ''warszawskie'', ''krakowskie'', typ ''Praha'', typ  ''Linz'', statki wg. nazw, krypy itd.

Strasznie męczące to latanie po 54 stronach. Coś ze szczegółami jednostek można by dodać z tematu o marynarzach.

A tu takie coś. W dziobowej armata, a w rufowej haubica. Ze strony 2.

warszawa 105 100 2.jpg

Edytowane przez ptasznik

?  Przez kilka lat stworzyła się nam  " stonoga". Wbrew jednak pozorom i niewygodom jest wszystko w kupie. Chyba poprawnie rozdzielone między wątki o sprzęcie i ludziach, którzy na nich " pracowali". A teraz sobie wyobraź, ze chcesz spojrzeć w 32 częściowym wątku na  część  np. 14 lub 2, zaszyte gdzieś w przepastnych stronach  forum.

Przecież ktoś zainteresowany tematem może stworzyć nowy wątek / ki wg. podziału wspomnianego przez Ciebie. Można to zrobić na podstawie materiałów zgromadzonych tutaj i w wątku o marynarzach Flotylli. Tylko kto się tego podejmie ?Ja już chyba nie ? 

Teraz, ptasznik napisał:

A tu takie coś. W dziobowej armata, a w rufowej haubica. Ze strony 2

To chyba początki lat dwudziestych, kiedy "śmigały" między Gdynią a Modlinem?

Kilka dni latałem po wszystkich stronach szukając tej ''Warszawy'' lub bliźniaka. Gdyby były w kupie, kto wie ?

Godzinę temu, formoza58 napisał:

To chyba początki lat dwudziestych, kiedy "śmigały" między Gdynią a Modlinem?

Już w Pińsku, 1927 cycuś.

Teraz, ptasznik napisał:

Kilka dni latałem po wszystkich stronach szukając tej ''Warszawy'' lub bliźniaka. Gdyby były w kupie, kto wie ?

Pewnie, że jak by były konkretne wątki na konkretne jednostki, to by było " miodzio". Miałyby na daną jednostkę  nie za dużo stron, ale konkretnie. Można by było spróbować. Po przepatrzeniu giganta, mógłby pójść do archiwum. Oczywiście , mam na myśli Flotyllę Rzeczną.

Jeszcze nie dzisiaj i nie o to pytałem, tylko widzę że zdjęcia zmieniają położenie, znaczy się ktoś coś usuwa.

Tymczasem, jak to połączyć ?

Armata ta sama, jednak otwory we wnętrzu jakoś nie współgrają z otworami na zewnętrzu. Na środkowym chyba jest zdemontowana osłona otworu lufowego. Nie bardzo widzę zastosowanie tych owalnych.

wieza 105 2.JPG

wieza 105.jpg

wieza 105 1.JPG

Edytowane przez ptasznik

Ja nie usuwam. Być może w okresie od 2 lutego 2018, pamiętasz,od kiedy miałem na moich wątkach sodowego trolla, mogło coś polecieć. Były usuwane jego spamy przez ten okres, to może wątek wtedy ucierpiał. Niemało wątków ucierpiało...

Te owalne, to może obserwacyjne? Tyle, że nie widać ich, nawet zarysów, na tym ostatnim.

Oki, tylko jak patrzę na prześwity sloneczne w owalach na środkowym zdjęciu, to zastanawiam, gdzie to było ulokowane i widoczne na  zewnątrz. A tam na zdjęciach zewnętrznych null. I zaczynam wątpić, czy te trzy zdjęcia wykonane były w tym samym czasie.

Jak zastanawiałem się odnośnie przeznaczenia tych owali, to wyobraziłem  sobie, jak tam było w środku, po oddaniu 10 strzałów. I zaczęło mi świtać.

wieza.jpg

Są tak blisko nitów, że nie mają gdzie patrzeć. Jako wentylacyjne w połączeniu przepływu przez te w pionowych blachach przy lufie, może ? Choć nie widać czy jest druga boczna z otworem.

Pod lewym owalem jest jakaś półka ?

Inked931675752_wieza1053.JPG.e199821975755de446ae13be3da1cffe_LI.jpg

Inked764545130_wieza105.jpg.61661cef9030237ebe6b1f0c8f3ace2e_LI (2).jpg

Edytowane przez ptasznik

Dobra robota,  nitowanie wewnętrzne i zewnętrzne wypunktowane pięknie i dokładnie. Żebyśmy jeszcze mieli potwierdzenie ikonograficzne. Od wczoraj wypatruję na zdjęciach choćby odrobiny zarysu tych nieszczęsnych odwali na zewnątrz wieży i nic. Teraz doszły mi te drzwi na tyle wieży...

Powoli, powoli Panowie. Czy dobrze zrozumiałem względem tychże owalnych otworów, czyli otwory były wykonane tylko w wewnętrznej płycie osłaniającej działo w wieży a na zewnątrz była jeszcze jedna płyta pancerna będąca de facto właściwą osłoną pancerną wieży ? Dlatego nie widać ich od strony zewnętrznej. Tak to zrozumiałem. Jeśli tak było,  to zapewne były to otwory służące tylko do wymuszonej wentylacji znaczy robiły "cug" ?, wielce wskazany po wystrzale z działa w zamkniętej przestrzeni.