Spirit of Warsaw Napisano 7 Maj 2021 Share Napisano 7 Maj 2021 Cześć, Było nie minęło z ...07.05.2011 r. https://vod.tvp.pl/video/bylo-nie-minelo,szokujace-odkrycie-i-zlowrogi-chrzaszcz,4388339 P.S. Czy na zdjęciu widać tłok z korbowodem nr 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idontcare Napisano 8 Maj 2021 Share Napisano 8 Maj 2021 (edytowane) 23 godziny temu, Spirit of Warsaw napisał: Cześć, Było nie minęło z ...07.05.2011 r. https://vod.tvp.pl/video/bylo-nie-minelo,szokujace-odkrycie-i-zlowrogi-chrzaszcz,4388339 P.S. Czy na zdjęciu widać tłok z korbowodem nr 3? Dzięki za link, faktycznie znam ten silnik tylko nie skojarzyłem z tej perspektywy no i nie wiedziałem że ma polski gaźnik. Tak, to tłok i korbowód nr 3, niestety bez stopy. Za to w denku korbowodu znalazłem dwie bryłki metalu, które po wyczyszczeniu okazały się nakrętkami stopy korbowodu. Przy rozbiórce mojego silnika wychodzą różne ciekawostki, dwie załączam. Pierwsza to numer 892, cudem zachowany na dolnym półkarterze. Oczywiście połówki karteru były numerowane po to, żeby nie pomylić ich przy składaniu (dla niezorientowanych - otwory korpusu dzielonego w osi są obrabiane w złożeniu, przy finalnym montażu połówki muszą być złożone w komplecie, nie są zamienne). Zastanawiam się tylko czy numer 892 może mieć jakiekolwiek odniesienie do numeru seryjnego. Drugie to przedwojenny smar, który pokazał się po zdjęciu podpory wieszaka silnika. Niesamowity widok, kiedy mamy do czynienia z obiektem, który przeleżał 81 lat w wodzie, błocie a na końcu w ziemi. Oczywiście nie usuwałem, podpora wróci na swoje miejsce, a smar pozostanie wewnątrz. Edytowane 8 Maj 2021 przez Idontcare 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 10 Maj 2021 Share Napisano 10 Maj 2021 Myślę, że Twój silnik ma numer seryjny 892, ale nabijany jest na …misce olejowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 10 Maj 2021 Share Napisano 10 Maj 2021 Przykłady oznaczenia numeru seryjnego PZInż. Juniora nr 692 z MLP miska olejowa karter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idontcare Napisano 10 Maj 2021 Share Napisano 10 Maj 2021 (edytowane) 54 minuty temu, Spirit of Warsaw napisał: Myślę, że Twój silnik ma numer seryjny 892, ale nabijany jest na …misce olejowej Moim zdaniem powinien być taki sam numer również na bloku silnika, skręcanym z tą miską. Widziałem 692 na Juniorze i właśnie się zastanawiam jak to było z tymi numerami, bo 692 jest też na tabliczce znamionowej, więc ok, uznajemy że to numer seryjny silnika. Z drugiej strony nie wyprodukowano przecież 892 Majorów. I obydwa przytoczone numery mają ostatnie cyfry 92, trudno uwierzyć, że akurat to zbieg okoliczności. Tak naprawdę sam nie wiem co myśleć, w któryś weekend muszę podjechać do Krakowa i umówić się na dokładne obejrzenie wszystkich silników, które mają (3 Juniory, 1 Major), może jest w tej numeracji jakaś prawidłowość. Edytowane 10 Maj 2021 przez Idontcare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 10 Maj 2021 Share Napisano 10 Maj 2021 Krakowskie Majory z stojaka nr 2017 z RWD.13 / SP-BNU nr 7045 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idontcare Napisano 12 Maj 2021 Share Napisano 12 Maj 2021 O, serdeczne dzięki! Teraz to naprawdę jestem zdezorientowany... Zastanawiam się jakie one mają bicia na misce olejowej. Muszę ten Kraków odwiedzić :) podzielę się tym co zarejestruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 16 Maj 2021 Share Napisano 16 Maj 2021 (edytowane) Jeszcze coś oznaczeniach na silnikach PZInż. Junior : Nr 692 z MLP – TYP 4 C - jako Czechowice (Ursus) Nr 297 z MWP - TYP 4 R - jako Rzeszów. Edytowane 16 Maj 2021 przez Spirit of Warsaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 7 Lipiec 2021 Share Napisano 7 Lipiec 2021 Rzeszow Flugmotorenwerke (Flugmotorenwerk Reichshof GmbH) ex PZL WS-2 Uwagę zwraca nawierzchnia z betonowych sześciokątnych płyt tzw. trylinki. https://pl.wikipedia.org/wiki/Trylinka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idontcare Napisano 8 Wrzesień 2021 Share Napisano 8 Wrzesień 2021 PZInż Junior w kolekcji prywatnego muzeum "Polskie Drogi" w Modliszewicach. Jest to egzemplarz, od którego zaczął się niniejszy wątek. Zdjęcie z fb, autorstwa Roberta Stecia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 Witaj Idontcare, czy masz jakiś pomysł? A może masz jakiś kontakt z Robertem Steciem w tej sprawie? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 33 minuty temu, Spirit of Warsaw napisał: Witaj Idontcare, czy masz jakiś pomysł? A może masz jakiś kontakt z Robertem Steciem w tej sprawie? Pozdrowienia Numer seryjny 717 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idontcare Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 3 godziny temu, Spirit of Warsaw napisał: Witaj Idontcare, czy masz jakiś pomysł? A może masz jakiś kontakt z Robertem Steciem w tej sprawie? Nie, nie znam szczegółów, wiem z dawniejszej rozmowy jedynie tyle, że silnik ma numer 717 jak napisał Woodhaven i że prawdopodobnie został znaleziony w okolicy Białegostoku czy Suwałk. Robert napisał na fb, cyt.: Już w najbliższy piątek [10 września], w Muzeum "Polskie Drogi" pojawią się kolejne dwa unikatowe silniki. Pierwszy to lotniczy PZInż Junior, jeden z zaledwie trzech zachowanych egzemplarzy! Zakopany w drewnianej skrzyni we wrześniu 39 roku i odnaleziony kilka lat temu, dołącza do największej w kraju kolekcji wyrobów Państwowych Zakładów Inżynierii. Drugi silnik, to równie rzadki prototyp zespołu napędowego Mikrusa, o pojemności powiększonej do 400 cm sześc. i zmienionej konstrukcji sprzęgła i napędu pierwotnego. Zbudowano ich tylko kilka sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 5 godzin temu, Woodhaven napisał: Numer seryjny 717 - Tak, wiedziałem z fb Roberta Stecia. Ale dzięki. 2 godziny temu, Idontcare napisał: ..... - Ha, ha, ha… Czuję blues’a… Może… O.K…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 24 Październik 2021 Share Napisano 24 Październik 2021 Powrót do zacnej przeszłości. Dziś, reagując na wezwanie, odwiedzamy konstruktora silników lotniczych. Ma w swoich zbiorach zacny silnik lotniczy Walter Major. Zaprojektowany w czechosłowackich zakładach, produkowany na licencji w Państwowych Zakładach Inżynierii w Ursusie był stosowany w samolotach RWD-13. Wyprodukowano ich około 100 egzemplarzy… https://vod.tvp.pl/video/bylo-nie-minelo,powrot-do-zacnej-przeszlosci,52445004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 11 Styczeń 2022 Share Napisano 11 Styczeń 2022 Już jako eksponat Muzeum Centralnego Okręgu Przemysłowego - Stalowa Wola. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 23 Styczeń 2022 Share Napisano 23 Styczeń 2022 W dniu 8.09.2021 o 22:15, Idontcare napisał: PZInż Junior w kolekcji prywatnego muzeum "Polskie Drogi" w Modliszewicach. Jest to egzemplarz, od którego zaczął się niniejszy wątek. Zdjęcie z fb, autorstwa Roberta Stecia. Do już kompletu, jak widać ten Junior był wyprodukowany w Ursusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 28 Wrzesień 2022 Share Napisano 28 Wrzesień 2022 Zostało tak niewiele... https://vod.tvp.pl/video/bylo-nie-minelo,zostalo-tak-niewiele,62235513 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 28 Wrzesień 2022 Share Napisano 28 Wrzesień 2022 On 10.05.2021 o 22:00, Spirit of Warsaw napisał: Myślę, że Twój silnik ma numer seryjny 892, ale nabijany jest na …misce olejowej To nie jest przypadek numer seryjny komponentu, a nie silnika? Tak przeczytałem wątek- bardzo ciekawy i mnie to zainteresowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 23 Wrzesień 2023 Share Napisano 23 Wrzesień 2023 Nr 297 z MWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi