Skocz do zawartości

silnik do RWD?

gregorywp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

PZInż Junior w kolekcji prywatnego muzeum "Polskie Drogi" w Modliszewicach. Jest to egzemplarz, od którego zaczął się niniejszy wątek. Zdjęcie z fb, autorstwa Roberta Stecia.

PZInż Junior.jpg

Napisano
33 minuty temu, Spirit of Warsaw napisał:

4.thumb.png.da437d403338dccdd1b14968e9d9eee0.png

Witaj Idontcare, czy masz jakiś pomysł? A może masz jakiś kontakt z Robertem Steciem w tej sprawie?

Pozdrowienia

Numer seryjny 717 

Napisano
3 godziny temu, Spirit of Warsaw napisał:

4.thumb.png.da437d403338dccdd1b14968e9d9eee0.png

Witaj Idontcare, czy masz jakiś pomysł? A może masz jakiś kontakt z Robertem Steciem w tej sprawie?

Nie, nie znam szczegółów, wiem z dawniejszej rozmowy jedynie tyle, że silnik ma numer 717 jak napisał Woodhaven i że prawdopodobnie został znaleziony w okolicy Białegostoku czy Suwałk. Robert napisał na fb, cyt.:

Już w najbliższy piątek [10 września], w Muzeum "Polskie Drogi" pojawią się kolejne dwa unikatowe silniki.
Pierwszy to lotniczy PZInż Junior, jeden z zaledwie trzech zachowanych egzemplarzy! Zakopany w drewnianej skrzyni we wrześniu 39 roku i odnaleziony kilka lat temu, dołącza do największej w kraju kolekcji wyrobów Państwowych Zakładów Inżynierii.
Drugi silnik, to równie rzadki prototyp zespołu napędowego Mikrusa, o pojemności powiększonej do 400 cm sześc. i zmienionej konstrukcji sprzęgła i napędu pierwotnego. Zbudowano ich tylko kilka sztuk.

• 1 year later...
Napisano
On 10.05.2021 o 22:00, Spirit of Warsaw napisał:

Myślę, że Twój silnik ma numer seryjny 892, ale nabijany jest na …misce olejowej ?

To nie jest przypadek numer seryjny komponentu, a nie silnika? Tak przeczytałem wątek- bardzo ciekawy i mnie to zainteresowało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie