gregorywp Napisano 2 Sierpień 2016 Napisano 2 Sierpień 2016 Mam problem z identyfikacją silnika,chciałbym sie dowiedzziec co to za typ? Cytuj
Woodhaven Napisano 4 Sierpień 2016 Napisano 4 Sierpień 2016 Szukamy PZInż Junior i Major! Pomóżcie!04.09.2014W tym roku mija 75 rocznica rozpoczęcia produkcji pierwszych silników lotniczych wyprodukowanych w rzeszowskiej WSK (ówczesna Wytwórnia Silników nr 2). Do wybuchu wojny w WS-2 wyprodukowano 50 sztuk silników PZInż Junior i Major oraz ok. 700 sztuk w pozostałych zakładach lotniczych.Aktualnie znaleziono dwa napędy, które dostępne są w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie i Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie. Nam również zależy na tym, żeby posiadać je w swojej kolekcji. Chcemy, żeby stanęły w szeregu obok pozostałych silników wyprodukowanych w Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego w Rzeszowie.Pomóżcie nam je znaleźć!DLA ZNALAZCY NAGRODA!http://www.pwrze.com/aktualnosci/art,205,szukamy-pzinz-junior-i-major-pomozcie.html Cytuj
Wojtek1 Napisano 4 Sierpień 2016 Napisano 4 Sierpień 2016 https://www.facebook.com/events/933120186702046/ Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 8 Luty 2017 Napisano 8 Luty 2017 Dlaczego nie rozumiem co mają wspólnego PZInż. (WS-2) i silnik 6-cylindrowy Waltera „Major”? To jakaś maniera czy co? Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 14 Czerwiec 2019 Napisano 14 Czerwiec 2019 eBay - Panzerfabrik Ursus. Pierwszy (chyba) raz na zdjęciu - lotnicza hamownia dla silników tłokowych PZInż. „Junior” (RWD.8/10) i „Major” (RWD.13/17) na licencji czeskiej firmy Walter, adaptowane przez polski przemysł lotniczy... Cytuj
Woodhaven Napisano 31 Styczeń 2021 Napisano 31 Styczeń 2021 " Mają w MLP w Krakowie, mają w MWP w Warszawie, mam i ja. Silnik lotniczy PZINż. Major, budowany przed wojną w Zakładach Ursus i w Wytwórni Silników nr 2 w Rzeszowie. Wyprodukowano tylko około 100 egzemplarzy w obydwu fabrykach. Napędzał samoloty RWD-13 i RWD-17. Ten został znaleziony na Białorusi na terenie przedwojennego lotniska, gdzie w 1939 roku został porzucony i zniszczony, być może po to, żeby wróg z niego nie skorzystał. Później przeleżał około 80 lat płytko w ziemi, stąd stan elementów aluminiowych jest dość słaby. Tym niemniej obiekt ekstremalnie rzadki i trudno oczekiwać, że jeszcze jakiś się pojawi. " 1 Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 31 Styczeń 2021 Napisano 31 Styczeń 2021 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA chętnie kupię! Na poważnie… Cytuj
Idontcare Napisano 1 Luty 2021 Napisano 1 Luty 2021 No to dam Ci znać jak będę myślał o sprzedaży. W tej chwili czeka go cierpliwe usuwanie produktów korozji i próba demontażu, zaczynając od głowic, a jeśli się to uda to rozruszanie mechanizmów. Nic na siłę. Cylindry zachowały się w pięknym stanie, z farbą, jak nowe, podobnie zawory z prowadnicami. Wał korbowy nie jest uszkodzony. Z plusów to chyba tyle ok, jeszcze elementy mosiężne są w świetnym stanie, ale one tak zawsze mają. Woodhaven, serdeczne dzięki za Twój wkład w możliwość sprowadzenia tego silnika do Polski! 3 Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 3 Luty 2021 Napisano 3 Luty 2021 Witaj Idontcare, czy to Twoja prywatna inicjatywa, czy to oficjalny zamysł P&W? Pozdrawiam Cytuj
Idontcare Napisano 4 Luty 2021 Napisano 4 Luty 2021 Moja prywatna, chociaż jakoś związana z tym, że od trzech lat pracuję w PWR i obok tematów motoryzacyjnych zacząłem interesować się lotnictwem. Firma owszem poszukiwała kilka lat temu takiego silnika, zrobili akcję informacyjną ale bez skutku. W tym czasie, według tego co wiem, pojawił się na sprzedaż tylko jeden silnik - ten który gregorywp wrzucił do tego wątku i trafił on do prywatnej osoby. W internecie można znaleźć 3 zachowane silniki PZInż Junior i 5 PZInż Major (ten piąty to mój). Co do mojego to dowiedziałem się, że został on znaleziony w dawnym rowie melioracyjnym (teraz wyschniętym), poza lotniskiem. Wygląda to na jakiś szaber w wykonaniu miejscowych, może z uszkodzonego samolotu, kto to wie. Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 5 Luty 2021 Napisano 5 Luty 2021 - Widzę, że też masz w rękach karburator Claudel-Hobson prawdopodobnie model A.V.48, czy możesz wrzucić drugą stronę tego gaźnika? Mam wam wrażenie, że Twój silnik był od RWD.17… P.S. Na zdjęciu wprawdzie widać inny motor Cirrus Major Mk.III w Austerem J/5G ale można zauważyć Twój gaźnik. 1 Cytuj
Idontcare Napisano 5 Luty 2021 Napisano 5 Luty 2021 Pewnie że mogę, ale na razie wiele tam nie widać, może po oczyszczeniu coś wyjdzie. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że takiego zasilania nie stosowano w RDW-13? Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 30 Marzec 2021 Napisano 30 Marzec 2021 W dniu 5.02.2021 o 14:27, Idontcare napisał: ...Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że takiego zasilania nie stosowano w RDW-13?... - Nie, to nie prawda… wprost przeciwnie. Tylko napisałem, że mam wrażenie, że Twój silnik był od RWD.17… Dlaczego? Pamiętam, że czytałem w jakimś poważnym piśmie branżowym w języku angielskim o tych gaźnikach – że były też w samolotach RWD.17. Być może był to “Flight”? Nie pamiętam. Może kiedyś znajdę ten artykuł. P.S. Proszę o priv’a, pisz na: puzzlewagen@gmail.com, mały prezent na Święta Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 31 Marzec 2021 Napisano 31 Marzec 2021 Widzę, że szpilki już luźne a głowice i cylindry za chwilę… Cytuj
Idontcare Napisano 7 Kwiecień 2021 Napisano 7 Kwiecień 2021 W dniu 30.03.2021 o 11:27, Spirit of Warsaw napisał: - Nie, to nie prawda… wprost przeciwnie. Tylko napisałem, że mam wrażenie, że Twój silnik był od RWD.17… Dlaczego? Pamiętam, że czytałem w jakimś poważnym piśmie branżowym w języku angielskim o tych gaźnikach – że były też w samolotach RWD.17. Być może był to “Flight”? Nie pamiętam. Może kiedyś znajdę ten artykuł. P.S. Proszę o priv’a, pisz na: puzzlewagen@gmail.com, mały prezent na Święta Napisałem parę dni temu, jakby nie było na skrzynce to sprawdź spam. Cytuj
Spirit of Warsaw Napisano 7 Maj 2021 Napisano 7 Maj 2021 Ciekawostka, karburator Zenith z logo PZInż. – Junior MWP. 1 Cytuj
Idontcare Napisano 7 Maj 2021 Napisano 7 Maj 2021 No proszę, nie wiedziałem że mają Juniora w MWP, bardzo ciekawe jaka jest jego historia. Z moim silnikiem został znaleziony kolektor ssący do Juniora, więc silnik też pewnie był. Można przypuszczać, że ktoś go po wojnie znalazł i wywiózł na złom. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi