gregorywp Napisano 2 Sierpień 2016 Share Napisano 2 Sierpień 2016 Mam problem z identyfikacją silnika,chciałbym sie dowiedzziec co to za typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 4 Sierpień 2016 Share Napisano 4 Sierpień 2016 ` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 4 Sierpień 2016 Share Napisano 4 Sierpień 2016 ` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 4 Sierpień 2016 Share Napisano 4 Sierpień 2016 Szukamy PZInż Junior i Major! Pomóżcie!04.09.2014W tym roku mija 75 rocznica rozpoczęcia produkcji pierwszych silników lotniczych wyprodukowanych w rzeszowskiej WSK (ówczesna Wytwórnia Silników nr 2). Do wybuchu wojny w WS-2 wyprodukowano 50 sztuk silników PZInż Junior i Major oraz ok. 700 sztuk w pozostałych zakładach lotniczych.Aktualnie znaleziono dwa napędy, które dostępne są w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie i Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie. Nam również zależy na tym, żeby posiadać je w swojej kolekcji. Chcemy, żeby stanęły w szeregu obok pozostałych silników wyprodukowanych w Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego w Rzeszowie.Pomóżcie nam je znaleźć!DLA ZNALAZCY NAGRODA!http://www.pwrze.com/aktualnosci/art,205,szukamy-pzinz-junior-i-major-pomozcie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek1 Napisano 4 Sierpień 2016 Share Napisano 4 Sierpień 2016 https://www.facebook.com/events/933120186702046/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 8 Luty 2017 Share Napisano 8 Luty 2017 Dlaczego nie rozumiem co mają wspólnego PZInż. (WS-2) i silnik 6-cylindrowy Waltera „Major”? To jakaś maniera czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 14 Czerwiec 2019 Share Napisano 14 Czerwiec 2019 eBay - Panzerfabrik Ursus. Pierwszy (chyba) raz na zdjęciu - lotnicza hamownia dla silników tłokowych PZInż. „Junior” (RWD.8/10) i „Major” (RWD.13/17) na licencji czeskiej firmy Walter, adaptowane przez polski przemysł lotniczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 14 Czerwiec 2019 Share Napisano 14 Czerwiec 2019 ...i lokalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 31 Styczeń 2021 Share Napisano 31 Styczeń 2021 " Mają w MLP w Krakowie, mają w MWP w Warszawie, mam i ja. Silnik lotniczy PZINż. Major, budowany przed wojną w Zakładach Ursus i w Wytwórni Silników nr 2 w Rzeszowie. Wyprodukowano tylko około 100 egzemplarzy w obydwu fabrykach. Napędzał samoloty RWD-13 i RWD-17. Ten został znaleziony na Białorusi na terenie przedwojennego lotniska, gdzie w 1939 roku został porzucony i zniszczony, być może po to, żeby wróg z niego nie skorzystał. Później przeleżał około 80 lat płytko w ziemi, stąd stan elementów aluminiowych jest dość słaby. Tym niemniej obiekt ekstremalnie rzadki i trudno oczekiwać, że jeszcze jakiś się pojawi. " 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 31 Styczeń 2021 Share Napisano 31 Styczeń 2021 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA chętnie kupię! Na poważnie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idontcare Napisano 1 Luty 2021 Share Napisano 1 Luty 2021 No to dam Ci znać jak będę myślał o sprzedaży. W tej chwili czeka go cierpliwe usuwanie produktów korozji i próba demontażu, zaczynając od głowic, a jeśli się to uda to rozruszanie mechanizmów. Nic na siłę. Cylindry zachowały się w pięknym stanie, z farbą, jak nowe, podobnie zawory z prowadnicami. Wał korbowy nie jest uszkodzony. Z plusów to chyba tyle ok, jeszcze elementy mosiężne są w świetnym stanie, ale one tak zawsze mają. Woodhaven, serdeczne dzięki za Twój wkład w możliwość sprowadzenia tego silnika do Polski! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Luty 2021 Share Napisano 1 Luty 2021 Super! Czekam na efekty renowacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 3 Luty 2021 Share Napisano 3 Luty 2021 Witaj Idontcare, czy to Twoja prywatna inicjatywa, czy to oficjalny zamysł P&W? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idontcare Napisano 4 Luty 2021 Share Napisano 4 Luty 2021 Moja prywatna, chociaż jakoś związana z tym, że od trzech lat pracuję w PWR i obok tematów motoryzacyjnych zacząłem interesować się lotnictwem. Firma owszem poszukiwała kilka lat temu takiego silnika, zrobili akcję informacyjną ale bez skutku. W tym czasie, według tego co wiem, pojawił się na sprzedaż tylko jeden silnik - ten który gregorywp wrzucił do tego wątku i trafił on do prywatnej osoby. W internecie można znaleźć 3 zachowane silniki PZInż Junior i 5 PZInż Major (ten piąty to mój). Co do mojego to dowiedziałem się, że został on znaleziony w dawnym rowie melioracyjnym (teraz wyschniętym), poza lotniskiem. Wygląda to na jakiś szaber w wykonaniu miejscowych, może z uszkodzonego samolotu, kto to wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 5 Luty 2021 Share Napisano 5 Luty 2021 - Widzę, że też masz w rękach karburator Claudel-Hobson prawdopodobnie model A.V.48, czy możesz wrzucić drugą stronę tego gaźnika? Mam wam wrażenie, że Twój silnik był od RWD.17… P.S. Na zdjęciu wprawdzie widać inny motor Cirrus Major Mk.III w Austerem J/5G ale można zauważyć Twój gaźnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idontcare Napisano 5 Luty 2021 Share Napisano 5 Luty 2021 Pewnie że mogę, ale na razie wiele tam nie widać, może po oczyszczeniu coś wyjdzie. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że takiego zasilania nie stosowano w RDW-13? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 30 Marzec 2021 Share Napisano 30 Marzec 2021 W dniu 5.02.2021 o 14:27, Idontcare napisał: ...Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że takiego zasilania nie stosowano w RDW-13?... - Nie, to nie prawda… wprost przeciwnie. Tylko napisałem, że mam wrażenie, że Twój silnik był od RWD.17… Dlaczego? Pamiętam, że czytałem w jakimś poważnym piśmie branżowym w języku angielskim o tych gaźnikach – że były też w samolotach RWD.17. Być może był to “Flight”? Nie pamiętam. Może kiedyś znajdę ten artykuł. P.S. Proszę o priv’a, pisz na: puzzlewagen@gmail.com, mały prezent na Święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 31 Marzec 2021 Share Napisano 31 Marzec 2021 Widzę, że szpilki już luźne a głowice i cylindry za chwilę… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idontcare Napisano 7 Kwiecień 2021 Share Napisano 7 Kwiecień 2021 W dniu 30.03.2021 o 11:27, Spirit of Warsaw napisał: - Nie, to nie prawda… wprost przeciwnie. Tylko napisałem, że mam wrażenie, że Twój silnik był od RWD.17… Dlaczego? Pamiętam, że czytałem w jakimś poważnym piśmie branżowym w języku angielskim o tych gaźnikach – że były też w samolotach RWD.17. Być może był to “Flight”? Nie pamiętam. Może kiedyś znajdę ten artykuł. P.S. Proszę o priv’a, pisz na: puzzlewagen@gmail.com, mały prezent na Święta Napisałem parę dni temu, jakby nie było na skrzynce to sprawdź spam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 7 Maj 2021 Share Napisano 7 Maj 2021 Ciekawostka, karburator Zenith z logo PZInż. – Junior MWP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idontcare Napisano 7 Maj 2021 Share Napisano 7 Maj 2021 No proszę, nie wiedziałem że mają Juniora w MWP, bardzo ciekawe jaka jest jego historia. Z moim silnikiem został znaleziony kolektor ssący do Juniora, więc silnik też pewnie był. Można przypuszczać, że ktoś go po wojnie znalazł i wywiózł na złom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi