Skocz do zawartości
  • 0

Pradziadek zdjęcie

januszp

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji formacji w jakiej służył mój pradziadek Jan Gomółka (pierwszy z prawej).Może po typie umundurowania można wskazać prawdopodobną datę wykonania zdjęcia .Przypuszczalna data wykonania zdjęcia lata 20-te (ale poczekam na opinie ekspertów)Zdjęcie zrobiono prawdopodobnie w Nowym Sączu.Za każdą wskazówkę bardzo dziękuję.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki mimir i Einherjer ,zdjęcia czapek i pagonów wrzucę wieczorem .Z tego co widzę na zdjęciu na naramienniku żołnierza w środku 1 ,i na czapce pradziadka też 1.Tak więc pewnie 1 PSP :).Jesteście nieocenieni,dzięki i pozdrawiam.
Napisano
Jak na moj gust nie jest to szabla austrowegierska. Inaczej, moze jest austrowegierska, ale nie jest to bron bojowa. Bardziej paradna, wyjsciowa, urzednicza czy cos w tym rodzaju.
Napisano

Pytałem skąd pochodził twój pradziadek służący w podhalańczykach w Nowym Sączu bo przypuszczałem że pochodzi z moich stron. Nazwisko też popularne w mojej okolicy. Brat mojego dziadka też służył w Nowym Sączu podczas wojny polsko-bolszewidzkiej ten z lewej a mieszkał w okolicach Biecza.

Napisano
na ramieniu celowniczy ckm, furażerka jakaś taka na usa albo mi się zdaje. Pas jakiś dziwny a o orzełku na furażerce nie wspomnę.
Napisano
Jak na wojnę polsko-bolszewicką to zestaw umundurowania całkiem pasuje a orzeł na furażerce to chyba jakaś samoróbka. Prawdę mówiąc orzeł był pierwszą rzeczą na którą zwróciłem uwagę.
Napisano
Na kołnierzach mają dokładnie taki typ odznaki
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/strzel76korpusowkastrzelcypodhalanscy.jpg
Napisano
Szkoda, że fotka nie ostra.Wygląda na patriotycznego orła produkowanego w Krakowie(jest taki u Zawistowskiego) z usuniętą koroną.Nie wiem tylko czy wymiarowo pasuje.pzdr
Napisano
Można wiedzieć ,pradziadek mieszkał w miejscowości Pagorzyna ,gmina Lipinki powiat gorlicki woj.małopolskie (obecnie ,kiedyś chyba było to woj. krośnieńskie)
Napisano

Skoro tak dobrze poszło z pierwszym pradziadkiem to może coś więcej o kolejnym .Urodzony w 1893 roku Michał Piątkiewicz.Mundur wygląda na na austrowęgierski ,chyba lata 1914-1918.Ciężko będzie coś więcej wydumać ,ale może wprawne oko coś wypatrzy.Zdjęcie zrobiono w Jaśle w studiu fotograficznym Maryja(Marya).

Napisano
Parę uwag: na zdjęciu są szeregowi piechoty-strzelcy podhalańscy to piechota-więc skąd u jednego szabla,otóż jest to rekwizyt atelier fotografa.Szabla to prawdopodobnie urzędników i profesorów koniec XIXw. ma pochwę obdrapaną ze skóry.Rekwizyty broni w atelier były bardzo popularne, a fotografowanie się piechurów z szablą nagminne,bo takie zdjęcie dodawało mu we wsi splendoru.Przeglądałem kiedyś zdjęcia z Powstania Styczniowego i zauważyłem tą samą broń w różnych rękach powstańców na zdjęciach robionych u danego fotografa.Trzeba bardzo krytycznie podchodzić do broni jaka jest uwieczniona na zdjęciach wykonanych w atelier fotograficznym.
Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji formacji w jakiej służył mój pradziadek Jan Gomółka (pierwszy z prawej).Może po typie umundurowania można wskazać prawdopodobną datę wykonania zdjęcia .Przypuszczalna data wykonania zdjęcia lata 20-te (ale poczekam na opinie ekspertów)Zdjęcie zrobiono prawdopodobnie w Nowym Sączu.Za każdą wskazówkę bardzo dziękuję.

Napisano
W 100 % zgadzam się z Kolegą Korabkow. Dodam tylko iż powyższe spostrzeżenia dotyczące rekwizytów w ówczesnych atelier fotograficznych dotyczą także różnych dodatków mundurowych często nieregulaminowych w tym także odznak nijak mających się do żołnierzy którym dane odznaki przysługiwały. Oczywiście ta ostatnia uwaga jest ogólna i nie ma związku z omawianym w tymże temacie zdjęciem.
Napisano
Dzięki za sugestie dotyczące szabli,potwierdziły tylko moje przypuszczenia(no bo skąd u strzelca szabla(zresztą paradna).Pozdrawiam i zachęcam do spojrzenia na ostatnią fotografie.
Napisano
A ostatnie zdjęcie to tak jak januszp wcześniej napisałeś czyli mundur wygląda na austro-węgierski z tym że fotografia pasuje na schyłkowy okres wielkiej wojny a tu sugeruję się klamrą do pasa i owijaczami zamiast spinaczy do spodni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie