Skocz do zawartości
  • 0

szabla rosyjska

Azja72

Pytanie

Napisano

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji szabli rosyjskiej...chodzi mi głównie o to gdzie ta szabla mogła służyć" i wszystko co można... Czytając inne wątki dotyczące szabli wiem ,że po symbolach cyfrach literkach jesteście w stanie duuużo wyczytać. Mój syn dostał tą szablę od dziadka,który ją dostał kiedyś od jakiegoś wuja ...i generalnie nie wiadomo skąd ona się w rodzinie wzięła bo akurat rosyjskich korzeni nie możemy się u nas doszukać.
W każdym razie synuś chce przygotować informacje na temat tej szabli na jakieś dodatkowe zajęcia z historii...więc mamusia oczywiście dała się wkręcić w tę całą historię . W związku z tym bardzo mi zależy na Waszej wiedzy i doświadczeniu w tym temacie.
Zaraz następne zdjęcia..

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podaję też wymiary .
Całkowita długość szabli to 100,5 cm.Jak słusznie ktoś zauważył brakuje elementu głowicy więc długość jest zmierzona do końca tej śruby"..Długość samego ostrza to 85,5 cm.

Napisano

Raczej nie służyła polakom w I w.ś bo już wtedy mogła być zbyt wiekowa. Data na ostrzu jest dość wyraźna i powtarza się dwukrotnie -1885 r.

Napisano

Są też małe rosyjskie literki zapisane w kółku jakby w formie pieczęci,takie ichniejsze logo..W środku według mnie jest napisane podaję fonetycznieoruż" czyli rozumiem oręż,broń itp. U dołu mój małżonek wyczytał jakby oniegin" , ale trzy ostatnie literki według mnie to in " nie gin". Pod spodem jest data 1885 .która zresztą się powtarza obok dużymi cyframi ,które będę musiała jeszcze obfociować oddzielnie"

Napisano
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Pisząc o tym,że szabla nie służyła w W.Ś miałam raczej na myśli to ,że nie powstała w tym czasie i w tym celu tylko znacznie wcześniej i na inny użytek.Nie wykluczam jej udziału w odzyskiwaniu niepodległości,mogłoby to tłumaczyć może nawet jej obecność w rodzinie. Ale z drugiej strony gdybym ja była polskim żołnierzem walczącym o wolność swojej ojczyzny to chyba bym te rosyjskie krzesełka" na jelcu wymazała ,jak myślicie?
Aha!! No i chciałam się wytłumaczyć z błędu ortograficznego...pisałam późno już z kompa w sypialni a tam niestety mam zdezolowaną już znacznie klawiaturę.Wszelkie shifty"i alt gr"trzeba traktować z dość dużym zaangażowaniem...tylko dlaczego nie zauważyłam czerwonego podkreślenia?...Pewnie z powodu radości,że ktoś mi odpowiedział .
Napisano
Skrót oznacza - Złatoust orużejnaja fabrika - czyli fabryka broni w Złatouście . Oznaczenia na jelcu to skrót nazwy regimentu jak i nr broni . Są również ślady po zeszlifowanym starym numerze . Literki w owalu to znaki odbioru technicznego , każdy inspektor miał swój stempel . Szaszka kawaleryjska , dragońska , były też takie artyleryjskie ale krótsze o około 10 cm .
Przeczę również konkluzji , że była przestarzała w czasach I w.ś. A Polaków piszemy wielką literą bo będzie jedynka z języka polskiego !
Napisano
Rosyjskie krzesełka" hahaha adoptuję to określenie ! Oficerowie pewnie by likwidowali ale to akurat broń szeregowego . szeregowi raczej nie mają na to czasu . W szaszkach bolszewickich np. Polacy szlifowali gwiazdy znajdujące się na głowicy często do zera .
Napisano
Wątpię by likwidowali sygnaturę Złatousta znanego, jak by nie było, z jakości głowni wyprodukowanych przez siebie szabel.
Napisano
Tak troszkę z innej parafii..czy wiecie może czy jest szansa na dorobienie tej brakującej części głowicy,może jacyś ludzie,którzy się zajmują tworzeniem replik,czy coś w tym stylu? Wiem,że ta szabla nie ma jakiejś większej wartości,ale skoro już w domu jest,to może warto byłoby o nią trochę zadbać.Jeśli macie jakąś wiedzę na takie tematy to proszę o radę.
Napisano

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji szabli rosyjskiej...chodzi mi głównie o to gdzie ta szabla mogła służyć" i wszystko co można... Czytając inne wątki dotyczące szabli wiem ,że po symbolach cyfrach literkach jesteście w stanie duuużo wyczytać. Mój syn dostał tą szablę od dziadka,który ją dostał kiedyś od jakiegoś wuja ...i generalnie nie wiadomo skąd ona się w rodzinie wzięła bo akurat rosyjskich korzeni nie możemy się u nas doszukać.
W każdym razie synuś chce przygotować informacje na temat tej szabli na jakieś dodatkowe zajęcia z historii...więc mamusia oczywiście dała się wkręcić w tę całą historię . W związku z tym bardzo mi zależy na Waszej wiedzy i doświadczeniu w tym temacie.
Zaraz następne zdjęcia..

Napisano
Szaszka dragońska model 1881 . Według typologii to nie szabla a właśnie szaszka . Mogła być na wyposażeniu polskich oddziałów wyrąbujących między innymi takimi szaszkami niepodległość pod koniec I w.ś. Ta wygląda jeszcze na carską ale można coś więcej powiedzieć jak dasz zbliżenie bić na rękojeści . Brakuje głowicy .
Napisano
Trzydzieści kilka lat to dla broni białej nie jest jakiś straszny wiek. Mam ponad pięćdziesięcioletnie noże i bagnety w stanie nówka, tylko dopiąć do broni i używać. A i broń palna z tego okresu to bynajmniej nie przeżytek.
Napisano
Przepraszam za post pod postem. Ciekawi mnie dlaczego tą w końcu dosyć konwencjonalną szablę sklasyfikowano jako szaszkę.
Napisano
Tak w skrócie - nazwa szaszka jest zgodna z wytycznymi producenta . A tak bardziej szczegółowo polecam książki Szaszki rosyjskie w Wojsku Polskim " . Do znalezienia na wiodącym portalu aukcyjnym .Jest tam szczegółowo opisane powyższe zagadnienie .
Napisano
W początkowym okresie tworzenia kawalerii po odzyskaniu niepodległości wykorzystywane były wszelkie możliwe dostępne rodzaje broni białej. Były też np. pruska M1811, M1852 itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie