bazylwolow Napisano 2 Marzec 2016 Autor Napisano 2 Marzec 2016 Jedna z szabli jaką dostałem od znajomego. Nie wiem co to jest, na pewno nie jest to bojowa broń. Proszę o pomoc, co toi czy w tym stanie nadaje się do czegoś.
bazylwolow Napisano 2 Marzec 2016 Autor Napisano 2 Marzec 2016 Jedna z szabli jaką dostałem od znajomego. Nie wiem co to jest, na pewno nie jest to bojowa broń. Proszę o pomoc, co toi czy w tym stanie nadaje się do czegoś.
bert.F Napisano 5 Marzec 2016 Napisano 5 Marzec 2016 Witam,oznaczenie na progu głowni wygląda jak S&K,czyżby Schnitzler & Kirschbaum ?
Erih Napisano 2 Marzec 2016 Napisano 2 Marzec 2016 Kojarzy mi się z wkładem do laski z niespodzianką".
sza.man Napisano 5 Marzec 2016 Napisano 5 Marzec 2016 Nie wiem, co Wyście się tak na te laski uparli.Jest to mocno okaleczona szpada,ot co.
bazylwolow Napisano 4 Marzec 2016 Autor Napisano 4 Marzec 2016 Wygląda na to, że tak, jest tam ślad po szlifowaniu.
xdzieciolx Napisano 4 Marzec 2016 Napisano 4 Marzec 2016 Wydaję mi się że kol. Erih dobrze prawi. Od siebie dodam że jeżeli już to pałasz nie szabla.
viator01 Napisano 4 Marzec 2016 Napisano 4 Marzec 2016 A znacie laski z ukrytym ostrzem, które nie wyglądają jak laski, bo mają jelec i niewygodny chwyt?
bazylwolow Napisano 3 Marzec 2016 Autor Napisano 3 Marzec 2016 Ostrze ma całkowicie tępe boki, nadawała by się ewentualnie wyłącznie do kłucia. A do tego wydaje się być strasznie kruche.
viator01 Napisano 3 Marzec 2016 Napisano 3 Marzec 2016 a czy jest ślad po drugiej części tego jelca"?
Erih Napisano 5 Marzec 2016 Napisano 5 Marzec 2016 Tak, znam. Większość z lasek" z XVII/XIX wieku jest mało funkcjonalna. Przy czym głownia wygląda na szpadową, ani pałasz ani szabla. Miały zadawać wyłącznie powierzchowne rany cięte lub głębokie kłute, stąd pozornie delikatna konstrukcja. Takie laski" z ukrytym ostrzem nie służyły do podpierania się osobie niepełnosprawnej, a raczej jako ozdoba stroju. Oczywiście również ku samoobronie. Przy czym oprawa rękojeści na pierwszy rzut oka widać że kombinowana/naprawiana, być może połączono głownię z epoki z rękojeścią z epoki - niekoniecznie tej samej- i współczesne drewno.
Pytanie
bazylwolow
Jedna z szabli jaką dostałem od znajomego. Nie wiem co to jest, na pewno nie jest to bojowa broń. Proszę o pomoc, co toi czy w tym stanie nadaje się do czegoś.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.