Skocz do zawartości
  • 0

Hełm Powstanie Warszawskie ?

rjsp

Pytanie

Napisano

Kłaniam się

Hełm ten dostałem kilka lat temu od Pana który w młodości uczestniczył w odgruzowywaniu Warszawy. Jak twierdził znalazł go w Warszawie i przywiózł. Jedyne co mogę potwierdzić, to to że rzeczywiście ten Pan przebywał we Warszawie wykonując takie prace, zresztą podobnie jak mój dziadek. Nie mam innych poszlak że ten hełm pochodzi z Powstania czy nawet z konspiracji, a może jest po prostu radosną twórczością. Kilka lat temu będąc małym chłopcem cała historia była dla mnie wiarygodna i z dumą trzymałem na półce hełm z powstania dziś ta wiarygodność jest dla mnie bardzo niska.

Na pierwszy rzut oka dziwi mnie orzełek bez korony, wiem że w powstaniu walczyły oddziały AL, nie czuję się tutaj merytorycznie silny jak liczne ale było to coś około 500 powstańców. Tym samym czyni to ten hełm jeszcze bardziej unikatowym a tym samym prawdopodobieństwo że jest autentyczny spada jeszcze bardziej.

Chciałbym się dowiedzieć cokolwiek od Państwa na jego temat, czy może być autentyczny. Każda opinia na jego temat będzie dla mnie bardzo cenna.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pokazałem ci malowanie PKP czyli koleje powojenne na szwabskim hełmie ,ty nie wniosłeś nic oprócz głupich rad ,to nie jest Powstańcze malowanie ,ale nie przegadasz trudno
Napisano
Nie będę się z Tobą klocil kto ma większą wiedzę. Ale wyglądasz mi na takiego, którego słowo musi byc zawsze na górze. Więc ok. Wygrałeś.
Napisano
dobrze to powoli tłumaczę
rzeczony hełm jest hełmem niemieckim
z polskim powojennym malowaniem OSP lub PKP
więc dla tegoż pytanie po co miałby się znaleźć w MPW
teraz dotarło
Napisano
Jak w Chełmie, to prawdopodobieństwo, że powstańczy jest żadne. Zanoszenie takiego garnka do muzeum powstania nie ma większego sensu. Nie ma żadnych przesłanek, poza kontekstem znaleziska, że hełm mógł mieć związek z powstaniem. Dostępne fotografie pokazują, że hełmy nie były zbyt popularne, a takich z malowanymi orłami prawie się nie widzi. Stosowane były powszechnie opaski. Skąd więc miałby się pojawić taki wysyp powstańczych z orłami i to bez korony? Czyżby tych kilkuset alowców na potęgę malowało orły?
Nikita się podpala tym, że w powstaniu były używane hełmy strażackie - co jest prawdą. Ale jego logika nie jest zbyt prawidłowa, ponieważ - jeśli zgodzimy się, że ten hełm z wątku jest strażacki, to jest on powojenny, czyli w PW nie był stosowany przez powstańców w tym wydaniu.
Napisano
dokładnie. też uważam biorąc pod uwagę-wizerunek orła bez korony kształt malunku itp i z doświadczenia z malunkami na niemieckich hełmach, których troszkę przewinęło mi się przez łapki, że najprawdopodobniej tytułowy hełm z wątku był używany przez powojenną straż pożarną, ale nikt z nastego nie udowodni:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie