Skocz do zawartości
  • 0

Co ci milicjanci mają na stole?

rob

Pytanie

Napisano
Chodzi mi o rodzaj broni z jakiej pewnie strzelali do stoczniowców w grudniu 70r w Szczecinie pod komendą. Zdjęcie ze środka po wykonanej 'robocie'.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A jeszcze jakby ktoś mi wytłumaczył - jaki jest sens (abstrahując generalnie od powodow humanitarnych dla których użycie jakiejkolwiek ostrej broni nie powinno mieć miejsca) stosowania akurat takiej broni jak DP do tłumienia manifestacji? Wzieli taki bo mieli akurat pod ręką czy chodziło o załozenie konkretnego stnowiska ogniowego i postawienie w nim cieżkiego, stablinego karabinu? Strzelać można przeciez ze wszystkiego a to miejsce, plac to nie ma aż takiej wielkosci zeby potrzebny był jakiś wielki zasieg i celność. Ludzie stali wprost pod oknami do których nijak na tym dwunogu przeciez by nie trafili nawet z parapetu. Dziwne trochę
Napisano
Milicjanci, na stole, mają bałagan...

Dwa- widać płaszcze, z których trzy są sukienne, reszta nie widzę...

Trzy- to trochę jak cywilna" banda wygląd...

Skąd zdjęcie? Bo napisałeś, że ze Szczecina, ale coś więcej?
Napisano
No to zdjecie jest z prawdopodobnie 18/19 XII 1970 czyli z drugiego dnia zadymy pod komendą. Tzn drugiego dnia już zadymy nie było ale pewnie czatowali czy aby coś jeszcze się nie stanie. Sadząc po stanie załogi to mają jedną noc za sobą. 17.XII to raczej by ich tam w oknach nie było bo tam już trochę popalono wnętrza, chyba ze to zdjecie jest z nocy 17/18 po zakończeniu akcji. Natomiast nie jestem w stanie powiedzieć w którym miejscu ta załoga konkretnie siedziała. Czy przy oknie z widokiem na plac czy jest to moze ta ekipa o której czasem się wspomina ze z rkm miała strzelać w razie gdyby wywalono główną bramę do komendy. Nie wiem czy jest tam jakiś dziedziniec. Skoro brama jest to i dziedziniec być musi i tam może w jakimś pomieszczeniu z widokiem właśnie na bramę czekali.
Syf rzeczywiscie niezly. Ciekawe co oni na butach mają. Jakieś takie dziwne bloto bardzo jasne (ale to może tylko lampa swoje zrobiła). Ten z lewej to wygląda jak typowy cywil. Prokurator albo partyjna szyszka. Tak czy siak zdjęcie ciekawe i jedyna tego rodzaju na jakie natrafilem. Ten jegomość leżący na stole ma na pagonach 3 gwiazdki? Dobrze widzę? jakby się dało odcyfrować naszywkę tego siwego pod ścianą to moze daloby się ustalić skad ci ludzie pochodzili bo z tego co slyszalem ekipa w Komendzie była przyjezdna
Zdjecie jest z akt UB, SB czy jak to w 70r się tam to nazywało. Nikt by przecież nie pozwolil cywilowi takich zdjęć robić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie