MałyStrzelec Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 Witam mam do was pytanie jak wyczyścić takie o to hełmy?Myślałem nad przepaleniem rdzy w ogniu a zbytnio wiertarka ze szczotka drucianą nie chce stosować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 10 Listopad 2015 Autor Share Napisano 10 Listopad 2015 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 10 Listopad 2015 Autor Share Napisano 10 Listopad 2015 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 10 Listopad 2015 Autor Share Napisano 10 Listopad 2015 A i oczywiście czym nasmarować żeby nie było dalszej korozji?Co polecacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 10 Listopad 2015 Autor Share Napisano 10 Listopad 2015 Np to ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 Rozumiem, że pojęcie elektroliza pojęcie obce ? Fosolem chcesz konserwować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 kwas szczawiowy lub fosol daj ładniejsze foto koledzy doradza broń boże nic nie opalaj i nie szlifuj poczekaj i najpierw poczytaj sporo tego na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 10 Listopad 2015 Autor Share Napisano 10 Listopad 2015 Foto to już jutro bo ciemno nie to do czyszczenia Kriczer.Może najpierw umyć pod wodą potem lekko szczotka druciana ręczna by grube warstwy rdzy wyczyścić i Fosolem spr coś zdziałać lub tym kwasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 10 Listopad 2015 Autor Share Napisano 10 Listopad 2015 Elektro się nie tykam dla mnie obce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 10 Listopad 2015 Share Napisano 10 Listopad 2015 Tutaj farba żadna nie wyjdzie, jedynie elektro. Fosol to się stosuje do przedmiotów gdzie są ogniska rdzy ew niewielki nalot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 12 Listopad 2015 Share Napisano 12 Listopad 2015 Przekonaj się do elektrolizy, kiedyś jak zaczynałem też się jej bałem, w sensie ze dużo roboty itp. A naprawdę to nic trudnego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 12 Listopad 2015 Share Napisano 12 Listopad 2015 A czemu fosolem ma nie wyjść? Też można było tu już parę hałerów tak zrobionych i całkiem dobrze. Tyle, że trzeba się napracować i nie popełnić błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 12 Listopad 2015 Autor Share Napisano 12 Listopad 2015 Zakupuje na Alezło Kwas szczawiowy postaram się nim coś zdziałać ale najpierw przed włożeniem opłukam wodą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 12 Listopad 2015 Share Napisano 12 Listopad 2015 Może i szczawiowego szkoda na te gary, ale warto się pobawić choćby dla nauki. Warto sporządzić różne stężenia kwasów na każdy hełm oddzielnie i porównać intensywność i czas roztwarzania korozji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 12 Listopad 2015 Autor Share Napisano 12 Listopad 2015 Na razie na 10L wody 0.5 kwasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 15 Listopad 2015 Share Napisano 15 Listopad 2015 Kwas szczawiowy niewiele tu zdziała. Masz na nich grubą warstwę produktów korozji, której kwas w żaden sposób nie zneutralizuje. Jeśli nawet odsłoni resztki farby to ona będzie trzymać się na purchlach korozji, które z czasem same odpadną. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest elektroliza/ autoliza ewentualnie piaskowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 15 Listopad 2015 Autor Share Napisano 15 Listopad 2015 Hełmy na razie po myciu woda płyn i szczotka teraz kwas kurierem przyjdzie i zobaczymy jeden co to wyjdzie moim skromnym zdaniem nie jest tu gruba warstwa korozji ale zobaczymy jeśli nie wyjdzie to Autoliza (ps ta plama na lewym do od wd40 xD)Pytanie jeśli po kwasie hełm ładnie wyjdzie to czy posypać to sodą wetrzeć szczotka i opłukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 15 Listopad 2015 Autor Share Napisano 15 Listopad 2015 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 15 Listopad 2015 Autor Share Napisano 15 Listopad 2015 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 15 Listopad 2015 Share Napisano 15 Listopad 2015 Jak ładnie wyjdzie, to porządnie umyć wodą z mydłem lub płynem do mycia naczyń, najlepiej jeszcze wygotować w destylowanej wodzie i jak najszybciej po wysuszeniu i zakonserwowaniu - jak masz, to B44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agnar11 Napisano 15 Listopad 2015 Share Napisano 15 Listopad 2015 moim skromnym, miema co się bawić szczawiem farby i tak nima elektro lub szczota na wiertarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 15 Listopad 2015 Share Napisano 15 Listopad 2015 To prawda. Szczaw pogorszy stan - bo jest to kwas, który również atakuje metal - w przeciwieństwie do fosolu, który nie wchodzi w reakcję ze zdrowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 20 Listopad 2015 Autor Share Napisano 20 Listopad 2015 Ten był najbardziej zardzewiały więc na ten hełm naniosłem fosol potem musiałem szczotka drucianą + szlifierka z papierem ściernym wyczyścić potem na ścierkę nalałem Nitro Rozpuszczalnik dobrze przetarłem i na koniec pomalowałem farba co działa też dobrze na rdze HAMMERITE na hełm Ciemny Szary ale dla mnie trochę za jasny i na obręcze /uchwyt na fasunek brąz też HAMMERITE! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 20 Listopad 2015 Autor Share Napisano 20 Listopad 2015 Jak moge przyciemnić go jeszcze i jakie kalki zamówić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MałyStrzelec Napisano 20 Listopad 2015 Autor Share Napisano 20 Listopad 2015 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.