hando_83 Napisano 4 Listopad 2015 Napisano 4 Listopad 2015 dwa pytania: -powiedzcie coś więcej o przedmiocie Dzwon/Wybijak do setki"? nie kojarzę tego...-okrągły żeton z numerem 78 to rewers 40 P.P. kompania ckm??
hando_83 Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 no dobra, nie wszyscy na raz :)Dzwon/Wybijak do setki", wiec ja rozumiem to tak, na jednym końców tego dzwonu" był nasadzony drzewiec, w przypadku zaklinowania pocisku w lufie armaty, wybijało się go od strony wylotu lufy, profil dzwonu wybijaka uniemożliwiał uruchomienie zapalnika przy tej czynności, moja teoria bo w necie nie mogę nic znaleźć, czy trafna? pewnie się i tak nie dowiem ;]
Einherjer Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 Teoria prawidłowa hando.A to świeżak z niedzieli.Pzdr
vis1939 Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 Jak głownia? kapkę wysunięty z pochwy,więc pewno szału nie ma.
Einherjer Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 Słabo.Bagnet tak leżał, że woda się wlewała do środk pochwy.Na zdjęciu nie widać ale pochwa aż spuchła na dole.
abcd Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 gratuluję ładny serwis do 30ki,jakiś tabor rusznikarski ?
sten Napisano 6 Listopad 2015 Napisano 6 Listopad 2015 przygarnelem skrzyneczke niestety znów czarna ls
Brutus Napisano 8 Listopad 2015 Napisano 8 Listopad 2015 hando_83 - Dzwon/Wybijak do setki"Ten przedmiot to: głowica stempla długiego - służy do rozładowywania działa, do wypychania z lufy łusek, których wyrzutnik nie wyrzucił, oraz do wycierania przewodu lufy szmatą i smarowania go po nałożeniu na głowicę koszulki smarowniczej. Stempel składa się z drzewca i głowicy z brązu w której znajdują się dwa otwory do rzemyka koszulki smarowniczej. Z drugiej strony stempla montowano wycior.
jakubz Napisano 11 Listopad 2015 Napisano 11 Listopad 2015 Dla ożywienia wątku,moje ostatnie trafienie
symenio Napisano 11 Listopad 2015 Napisano 11 Listopad 2015 Monogram z pagonu. Szkoła Podchorążych 1936 r.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.