jarat88 Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Moze ktos mnie pojasni jak to jest z naszym prawem ze osoby prywatne pozyskuja takie pojazdy jak wiadomo z terenu panstwowego..bo co w ziemi i w wodzie to nalezy do skarbu panstwa.. i odnosnie takich zabytkow nie sa informowane instytucje muzealne ktore moglyby byc zainteresowane takiego typu obiektami.. ktore kazdy z nas moglby praktycznie w kazdy dzien tygodnia isc i obejzec na dioramie lub innej ekspozycji? Tylko dostaja sie w rece osob prywatnych ktore jak wiekszosc osob zainteresowanych tego typu tematem ,wczesniej ulotnily przynajmniej dwa pojazdy i nie poniosly zadnej odpowiedzialnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarat88 Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Czekamy na kolejne wiadomosci z miejsca...no i oczywiscie zdjecia:-D:-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny bocian Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 pojazdy sa w rekach prywatnych ale praktycznie sa wlasnoscia panstwa . wpisane sa w ewidencje muzeum i nie mogą z niej ot tak zniknac .zreszta pewnie wszystko jest wypisane w pozwoleniach na wydobycie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Odpowiadając, kolejnych wiadomości z miejsca wydobycia nie będzie, dwa pojazdy wydobyte, więcej nie ma. Wszelkie pozwolenia wydane w zgodzie z obowiązującym prawem, przez odpowiednie instytucje państwowe, po spełnieniu warunków zgodnie z ustawą. Czasy komuny i monopolu MWP i MOB odeszły do przeszłości. Każdy może złożyć odpowiednie wnioski i starać się o zgodę. Nadzór archeo i wizyty policji ( także nocne ) zapewniły nam ten komfort, ze ekipa wydobywcza pozostaje poza wszelkimi podejrzeniami o jakieś niecne zamiary co do innych działań, które nawet nam przez myśl nie przeszły. Aczkolwiek wieść gminna niesie że miało być 7 sztuk :)), Jeden czołg został wydobyty w sobotę 3 października", o czym uprzejmie poinformował odpowiednie służby jakiś Lewandowski, ale ten o którym ja myślę to chyba przygotowywał się do meczu akurat, a nie pisał donosy w środku nocy, zamiast z racji, jak mniemam chyba młodego wieku, pójść gdzieś w miasto i wyrwać jakąś fajną panienkę na resztę nocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Ja w kwestii formalnej...Proszę o nierobienie z podmiotu lirycznego jakiegoś seksualnego demona w sandałach, który chodzi nocami po mieście i niczego nie spodziewające się dziewczyny czy chłopców do złego nagabuje...Wszystko, mam nadzieję, ma swoje granice a podobieństwo do Jacka D. jest czysto przypadkowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 a sorki, tu dokładna cytata: Wydobycie miało miejsce niedawno, kilka dni, powiedzmy od 3 października..." Koniec cytatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Serio już wagon nasmarował poczucie obywatelskiego obowiązku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Złoty strzał! 250-ka w farbie [szkoda, że ta bardzo szybko utleni się na powietrzu], a ciągnik w dużo lepszym stanie, niż ten, który trafił do Poznania.Ciekawy jestem dalszych losów tych pojazdów??? I jeszcze taka uwaga na marginesie - wygląda na to, że ekipa, która wyrwała te sprzęty ma gdzieś tam bardzo mocne układy i wagon restauracyjny", pomimo całej swojej prawniczej wiedzy, może im tylko [za przeproszeniem] naskoczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Żeby tylko jedno :)) mam tutaj jeszcze kilka smaczków, ale nie wszystko od razu :))aha, byłbym zapomniał, sorki, już spieszę odpowiedź: Co do wydobycia to "bułka z masłem teren płaski, idealny dojazd. Po użytym sprzęcie widać, że stał na dnie- nic tylko podpiąć i wyciągać"To dlaczego nikt do tej pory nie pojechał i tego nie zrobił, się pytam, skoro stał niemalże, prawie że, na wodzie i prosił, weź mnie, zabierz mnie stad bo tutaj tak mokro i zimno. No i miejscowi próbowali jakiś czas po wojnie, ale jak jeden sobie łepetynę rozwalił o burtę, wrzucili granata i dali spokój.Ale że ignorancja rzadko chodzi w parze z wiedzą na temat elementarnych praw fizyki i budowy maszyn prostych, mamy takie stwierdzenia fachowca od podpinania i wyciągania" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Co do podwozia SdKfz 7, to jest w podobnym stanie, co wydobyty w 2002 roku z Pilicy i stojący do tej pory bez większych zmian na Fortach. Nawet ładunek miał założony w tym samy miejscu co tamten i walnięty fachowo przez saperów tym razem i to jeszcze frontowych. Idealny materiał do odbudowy, jedynie górę dorobić ale przypadku tego typu nie będzie większych problemów, jedynie koszty :)Nie wypowiadam sie na temat farby na 250-e, nie jestem wróżbitą, ale raczej małe szanse na zachowanie w 100%, zresztą nie moje zmartwienie. Ten pojazd przyjedzie do Górek nad Pilicę i to raczej szybciej niż później. Ale muszą opaść emocje, zacznie się normalna praca, o ile jakiś" kretyn nie będzie delikatnie mówiąc zasypywał tonami bzdurnych pism i denerwował urzędników, którzy lubią swoje miękkie krzesełka i poranną kawkę ale takoż i popołudniową, a pracy i tak mają dużo, nie mogąc sie wyrobić na czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 10 Październik 2015 Autor Share Napisano 10 Październik 2015 A my się martwiliśmy że pisma nie dojszły. :DKamień z serca.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 liczyłem na to działo któe podobno było ciągnione noca ale nie można było zrobic zdjęć bo ciemno.... i te dwie ciężarówki i osobówkę.... ale by pięknie było nie:) mimo wszystko wspaniałe znaleziska . Co do technicznej kwestii wydobycia nie przypuszczałem, ze hds utrzyma bramę w trakcje wyciągania-wydawałao mi się że powinien się złożyć, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 awiadamiam ze w dniu 6 października 2015r. w trakcie objazdu brzegami rzeki Pilicy koło miejscowości Wyśmierzyce, w przysiółku Górki...." Doszły, doszły. Poczta pewnie by nie dostarczyła na czas, znaczek by trzeba kupić, polizać, ale od czego nowoczesne technologie, maile itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Tankist- tam stoi napisane objazdu" czy odjazdu"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 10 Październik 2015 Autor Share Napisano 10 Październik 2015 znaczek by trzeba kupić"Zima idzie , jak sobie wyobrażasz bieganie zimą w jezuskach"?Ciecia Panie w budżecie Muzealnym i Fundacyjnym , akcja zbiórki na obuwie nie przyniosła rezultatów. Jedyny Bjar wysłał 2 zeta na skarpetki.Ludzie jakieś dziwne som. Wraka nie wsparli , na buty nie dali. :DPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Ale przecież nikt nie zabraniał robić zdjęć, nawet w nocy :)) trzeba było robić, dzisiejsze technologie, noktowizory...No może by się tylko któryś z chłopaków wkur... ł jakby go wyrwać ze snu zasłużonego po całym dniu pracy. Albo jakby kogo spotkał nad rzeką, idąc w półśnie na siusiu do kibelka ( był a jakże, żeby nikt nie doniósł uprzejmie stosownej władzy, że zasrywamy miejscowe Złote Piaski ) i wystraszył był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Czytam po raz wtóry i jak byk stoi objazdu". Też nie kumam, bo wydaje mi się, że takie gryzmoły pisze się właśnie w trakcie odjazdu. Chłopak powinien rzucić to świństwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytlus555 Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Panowie zmarzli trochę i jada odpocząć ale niebawem wrócą i znów będzie można podziwiać kolejne wydobycie bo jak kolega napisał :coś w trawie piszczy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankist Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 A tak sobie czytam wątek po koeli bo czasu nie było wcześniej i : Tak swoją drogą to ciekawe gdzie sieją takich idiotów, którzy go namierzyli i wzięli czapkę śliwek za info od Kęszyckich zamiast zadzwonić do Poznania". Info od Kęszyckich", ciekawe który któremu powiedział o miejscówce. Na męki trza obydwóch.Śliwek nie widziałem, ale cała skrzynka pomidorów od jednego sponsora z okolicy przywieziona była, a jakże. Kto miał chęć, kosztował.Ludność tubylcza chętnie dzieliła się swoją wiedzą na temat kolejnych zalegających ( same Tygrysy, z rzadka Pantera się trafiała, za to panie caluśka caluteńka" ) w Pilicy i dalszych lub bliższych okolicach. Najbliższe dwa lata roboty, po co nam to było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarat88 Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Monopol czy nie tych instytucji ale przynajmniej mozna bylo obejzec pojazd przynajmniej 5 dni w tygodniu a nie jak w prywatnych recach 5 dni w roku..jesli sie myle to prosze o sprostowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarat88 Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Swoja droga skoro to takie proste ze kazdy moze dostac pozwolenie na wyciagniecie pojazdu to mam nadzieje ze wlasnie Poznan ruszy w tamte okolice ..bo sami dobrze wiecie ze jest co wyciagac... skoro niema zadna instytucja monopolu to mozne skladac kilka osob pozwolenie na jeden pojazd..ciekawe jaka bedzie wtedy weryfikacja pierszenstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarat88 Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Odnosnie wydobycia ..chlopaki juz nie jedno wyciagneli to maja doswiadczenie..:-D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 10 Październik 2015 Autor Share Napisano 10 Październik 2015 jarat88 oczywiście zasponsorujesz Poznaniowi najpierw papiren po instytucjach , potem poszukiwania(wiesz , wynajęcie sprzętu , pobyt Ekipy , dojazdy , przejazdy , wyżywienie , noclegi)a na koniec wydobycie? Koparki , wyciągarki i takie tam drobiazgi oraz znowu dojazdy przejazdy , noclegi , wyżywienie . Bo na konserwację sprzętu to już się ludzie zrzucą.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Jacuś- sam sobie odpowiedziałeś poczemu jezuski...Kasa zainwestowana w sprzęt, wyposażenie, ludzi, wiedzę...To nie są tanie rzeczy, jak mawia mów zaprzyjaźniony budowlaniec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 10 Październik 2015 Autor Share Napisano 10 Październik 2015 Yetti , ale ja Ciebie absolutnie nie panimaju. Toż jak byk zbiórka nadal wisi a info że ktoś wpłacił brak. I do tego nie rozliczył 2 PLN od Bjara.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.