Plush Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Czy to prawda że nie będzie rekonstrukcji Bitwy Tomaszowskiej w tym roku?! Co się stało? To największa i najlepsza rekonstrukcja która odbywa się w moich okolicach... Jestem zawiedziony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 http://www.tomaszowiak.pl/wydarzenia/?id=1010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plush Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2015 To już widziałem, ale dioramy to zwykle nie to samo co rekonstrukcja bitwy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Bo dioramy są ciekawsze, chyba że lubisz bezsensowne bieganie i pukanie z karabinów + wybuchy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Choć dotąd byłem pod Tomaszowem obecny tylko raz, również mogę wyrazić żal, ze nie będzie rekonstrukcji bitwy w tym roku. Gdy mowa o Tomaszowie Lubelskim wracają moje jak najlepsze wspomnienia z rekonstrukcji z 2012 roku. Udało się wtedy wykonać całkiem udane natarcie polskie siłą niemal kompanii piechoty!!!! Podzielonej na dwa plutony !!! Które współdziałały ze sobą... dystans tego natarcia był rzeczywisty... Odchodzenie Niemców było doskonałe!!!! To było niesamowite i nigdy więcej jak dotąd tam gdzie bywałem - nie udało mi się czegoś podobnego wcześniej ani potem powtórnie widzieć.Miało to sens, a po zniknięciu za wzgórzem czuło się dużą satysfakcję.Oby rekonstrukcje bitew pod Tomaszowem odbywały się jeszcze w kolejnych latach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Ja też mam nadzieję że jeszcze w Tomaszowie będziemy walczyli". Ale robienie rekonstrukcji rok w rok chyba nie jest dobrym pomysłem. Dlatego ta przerwa to coś dobrego. Dioramy też są fajne, też są potrzebne - więc jak pogoda dopisze to zaprezentujemy tam coś nowego. A co do samych rekonstrukcji w Tomaszowie - cały czas czekam kiedy Jarek zorganizuje nocną bitwę! W 2009r. brałem udział w zdjęciach do filmu Trzy dni w przedsionku piekła"- wszystkie nocne zdjęcia były po prostu fantastyczne. Później (podczas rekonstrukcji) przeżywałem coś takiego tylko w Mszczonowie. Zobaczymy, może w przyszłym roku.Na razie do zobaczenia na dioramach.Pozdr,makul1psk - Garwolin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plush Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2015 no cóż no to do zobaczenia na dioramach, byłem 3 lata z rzędu to i tym razem nie opuszczę - jako widz oczywiście :)A w najbliższą niedzielę Stefankowice :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 Drużyna piechoty SH Cytadela" bardzo mocno aktualnie przygląda się szlakowi bojowemu 1 DP Leg z września 1939, jest bardzo imponujący i jako piechurzy zamiłowani w swym rodzaju broni - będziemy go fragmentami odtwarzać na własnych nogach w kolejnych latach. Jednym z takich fragmentów jest odcinek jaki przebyła Dywizja maszerując do bitwy pod Tarnawatką. Najprawdopodobniej będzie to we wrześniu 2017 - domaszerujemy pod Tarnawatkę w czasie rzeczywistym 2 dni, na odcinku również rzeczywistym i wykonamy natarcie; na od podstaw wyjściowych po chwilę gdy odbył się dialog:- zdawał sobie pan generał sprawę z położenia, dlaczego wiec pan generał odrzucił propozycję kapitulacji?- Ponieważ 1 Dywizja Piechoty Legionów im Marszałka Piłsudskiego nigdy nie kapituluje..."Kto wie, może we wrześniu 2017 ponownie będzie nam dane mieć zaszczyt i przyjemność dołączenia do rekonstrukcji Bitew pod Tomaszowem Lubelskim?Trzymamy kciuki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 Plakacik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 I plakacik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plush Napisano 19 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2015 to ja mamm dokładniejsze info:http://www.tomaszow-lubelski.pl/upload/images/2015/2015_09/bitwy_2015_ofensywa.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plush Napisano 20 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2015 No i już po...szkoda że pogoda nie dopisała...mimo to pochwale się fotkami: http://goo.gl/photos/1EQTbMjw7cDwQ2RT7Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 22:12 20-09-2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczeniak74 Napisano 24 Grudzień 2015 Share Napisano 24 Grudzień 2015 Decyzja zapadła ... :) w 2016 roku wraca do Tomaszowa Lubelskiego rekonstrukcja.Jeszcze nie wiem jaki scenariusz w tym roku przygotuję ale termin już mogę podać 17-18 września.Może uda się zrobić coś całkiem nowego na polach pod Tomaszowem.Szczegóły wkrótce, ... Pozdrawiam wszystkich Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 24 Grudzień 2015 Share Napisano 24 Grudzień 2015 Brawo Jaro. Szkoda żeby to wydarzenie zniknęło z mapy rekonstrukcyjnej Polski. potencjał pola jest duży, a i pomysłów też zapewne nie zabraknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rox Napisano 24 Grudzień 2015 Share Napisano 24 Grudzień 2015 Jarku trzymam kciuki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.