Skocz do zawartości
  • 0

szabla polska wz34

reyer8

Pytanie

Napisano

Witam i bardzo prosze o ocene, wg mnie jest to oryginał, kupiona za grancią,ponieważ szable nie są moja domeną i nie do konca w centrum moich zainteresowań,chciałbym abyście napisali kilka słów na jej temat.ponoć seria D była najrzadsza serią...rdza ogólnie powierzchowna.bicia na pochwie.słabe fotki ale na pochwie są zgodne numery.jedno bicie z pochwy udało się sfotografować.nie chce jej czyścićzeby nie zniszczyć.Z góry bardzo dziekuje i Pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślałem ze jakaś polemika na temat szabli nastapi,jakieś sugestie , daty ect ,wiem ze tutaj do wielu rzezczy potraficie dopisać"brakującą historie, ale kolega Viator01 ucina mi skrzydełka":) moze zbyt wiele sie nie udzielam na formu ale jak mam czas to czytam forum i mam pełen podziw i szacunek dla Was za wiedze i pasje,,,
Napisano
Jak oczekujesz polemiki, to wrzuć pytania na towarzyskie, albo zadawaj konkretne pytania o przedmiot. Jak ktoś, kto się specjalizuje w białej broni (łatwo sprawdzić na forum wyszukując w wyszukiwarce użytkownika) ocenia przedmiot jako dobry, to dalsza dyskusja w tym temacie traci sens, chyba że zapytasz o coś nowego.
Napisano
Viator01 - dzieki za słowa uznania, miło przeczytać czasem coś pozytywnego :)Ty również masz ogromną wiedzę na temat broni białej i w przeciwieństwie do mnie częściej siedzisz na forum, dzieki czemu ludzie szybciej dostaja odpowiedzi na nurtujace ich pytania.

reyer8 - nie przejmuj sie, obecnie to niestety standard, ze ci co nie maja bladego pojecia zawsze najwiecej gadaja. Ale na odkrywcy ludzie w wiekszosci są w porzadku, gorzej jest na innych forach, tam to są sami znawcy" co nawet nigdy na oczy danego przedmiotu nie widzieli ale się kłócą na jego temat.

Ja również podpisuje sie pod apelem - jak ktos sie nie zna to niech sie nie wypowiada, bo w ten sposob wprowadza innych w błąd i rozpowszechnia nieprawdziwe informacje, a to forum wszak ma być rzetelną kopalnią wiedzy!!!
Napisano
garsc informacji odnosnie samej szabli - pytales o date produkcji, no coz, stawiam na 1939r. Seria D jest ostatnia serią produkcyjna tych szabel i z tego co pamietam, seria D nie została ukonczona na skutek wybuchu wojny. Ponadto Twoja szabla posiada okragla cechę SHL" co najprawdopodobniej oznacza Spółka Huta Ludwików", a ta cecha była uzywana od połowy 1938r. Odbiór K/2 to inż. Tadeusz Księżycki.

Wszyscy sie czepiaja rdzy a nikt o sygnaturach nie gada :D jezeli ktos na podstawie rdzy ocenia autentycznosc danego fantu to powodzenia :) ale w jednym musze sie zgodzic - tak, rdza nie jest oryginalna!! Ta rdza jest powojenna, bo w 39 nie produkowano zardzewiałych szabel :):):)
Napisano
Przeszło przez moje ręce kilkadziesiąt 34 ta szabla jest w stu procentach oryginalna i w dodatku bardzo rzadka wersja a pseudo znawcy co czytają książki Kwasniewicza Janiaka to radzę się nie wzorować na ich książkach bo celowo były tam umieszczane kopie szabli żeby dodać autentyczności Łódzkim podróbom.
Napisano
Zgodnie z planem Huta Ludwików miała wyprodukować blisko 35 tysięcy szabel do lipca 1938 roku, a powstało ich około 39,5 tysiąca, z czego niecałe 28 tysięcy przekazano do jednostek kawalerii, a resztę do innych jednostek. Biorąc pod uwagę, że w każdej z serii miało powstać po 9999 sztuk broni, to w serii D było ich o około 500 mniej. Czy to wpłynęło na rzadkość występowania?
Pewnie też losy poszczególnych jednostek - może w szable z tej serii były uzbrojone jednostki, które wpadły w ręce sowietów i dlatego część wsiąkła na wschodzie.
Napisano
Chciałeś Kolego różne opinie, to masz..
Nie wypowiadam się w kwestii oryginalności, ale również widzę tam dość typowe oznaki sztucznego postarzania.
Może ktoś, w dobrej wierze, próbował jej dodać 'klimatu'..?
Napisano

Witam i bardzo prosze o ocene, wg mnie jest to oryginał, kupiona za grancią,ponieważ szable nie są moja domeną i nie do konca w centrum moich zainteresowań,chciałbym abyście napisali kilka słów na jej temat.ponoć seria D była najrzadsza serią...rdza ogólnie powierzchowna.bicia na pochwie.słabe fotki ale na pochwie są zgodne numery.jedno bicie z pochwy udało się sfotografować.nie chce jej czyścićzeby nie zniszczyć.Z góry bardzo dziekuje i Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie