zelig Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Opowiadał mi jeden Czech, jak u nich wyglądały manewry pancerne. - Mieli odgórnie przydzielone po 3 skrzynki browaru na czołg. No, ale to Czechy - to jest wyższa kultura śmiechu. Jak już emigrować, to tylko do Czech.grove3 > odezwij się, jak się uda z Vaderem. Przynajmniej ktoś będzie miał jakiś pożytek z tej bezsensownej wojny.
Indian Chief Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 ten ze skarpy nie spadł. Zwaria z iewyjaśnionych" przyczyn...
michał ł Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Nie liczyłbym na przywiezienie hełmu z Iraku. Nie było ich wiele, kto znalazł to brał i podobno osiągały spore ceny na ebayu.
Indian Chief Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Chyba nikt na tym forum nie wierzył w niezniszczalne czołgi czy samoloty. Świetność Abramsa czy innego F-szajsu to niestety mit. To historia okraszona socjotechnika i ogromem iscie goebelsowskiej propagandy.Abrams jest z pewnościa lepszy niz nasz PT91 ale ta opowiastka o dziale elektronowym to chyba próba wyjasnienia swoich strat.Jak ten dowcip, że Amerykanie maja najgorsze helikoptery bo żadne inne nie spadaja tak czesto z niewyjasnionych przyczyn.Dla odmiany zdjecie transportera...Jak znacie te fotki to dajcei znać, a jak nie to moge jeszcze inne foty umieścić.
Indian Chief Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Mam, znalazłem i sprzedam to jankesom. Ta dziewczynka trzyma w ręku pilnie poszukiwana tajna iracka broń- pistolet elektronowy z kieszonkowym reaktorem plazmowym. To tej Broni szukali Amerykanie {imie dziewczynki Bronia, bo jej tatus budował w Iraku domy} pod przykrywka arsenału ABC.A tak na serio to jaka super broń mogli miec Irakijczycy w dziurawych hełmach, jezdzący na Jawie?A może z Abramsem jest jak z Windowsem? Przeoczyli że można go przestrzelić pociskiem pistoletowym...
polsmol Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Akurat ten sławny abrams został zniszczony przez amerykańskie samoloty bo się zepsuł podczas rajdu i nie mogli go ze sobą zabrać. Oczywiście nie ma niezniszczalnych czołgów (ostatnio upadł mit merkavy), ale popdkreślenia wymaga fakt, że nie było strat wśród czołgistów w ostatniej wojnie.Sprawy przestrzelania Abramsa nie wyjaśniono. Wyglądało to tak, że pewnej nocy na patrolu coś trafiło amerykański czołg (stawiam na Ur-a ;-)) kaliber się zgadza). Trafienie nie zadało absolutnie żadnych strat, ale pocisk przeszedł na wylot. Załoga oddała kilka seri z CKM i odjechała. Następnego dnia wysłano tam patrol dla zbadania sprawy i nic nie znaleziono. Nawet łuski z naboi wystrzelonych przez załogę zniknęły.I jeszcze jedna mała uwaga. Nie ma wojen bez sensu .....
Indian Chief Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Który jest słynny bo ja widze tutaj conajmniej dwa różne?a na tym zdjęciu co to za pojazd? Wśród kierowców samochodów były napewno. A czy kierowca opancerzonego samochodu jest kierowcą czy czołgista?
Indian Chief Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 Kolejny Bradley...A skoro sie zepsuł to nie było pojazdów ewakuacyjnych w pobliżu? Jak awaria była nienaprawialna to go nik już by nie ruszył. a jak tylko drobna to szkoda maszyny. Na porwanie zepsutego przez Fedainów bym nie liczył wiec po co puszczać z dymem miliony dolarów? Amunicja Irakijczykom by się nie przydała... No ale to moje polskie, bidne myslenie. Jankesi mają dużo pieniedzy i mogą sobie palic co chca, a nasz Bumar może sprzedawać wozy ewakuacyjne równie bidnym jak my malezyjczykom.
feeder Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 ...a to jest ta zabójcza (dla czołgów) broń Saddama
mietek Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 W tym wybuchu o ile pamiętem były straty w załodze:http://www.iraqwar.ru/iraq-browse_image.php?galleryId=3&sort_mode=created_desc&desp=18&offset=0&imageId=891&lang=ruhttp://www.iraqwar.ru/iraq-browse_image.php?galleryId=3&sort_mode=created_desc&desp=19&offset=0&imageId=888&lang=rujuż nie Abrams:http://www.iraqwar.ru/iraq-browse_image.php?galleryId=3&sort_mode=created_desc&desp=23&offset=0&imageId=844&lang=rui ile zostaje z Hummera:http://www.iraqwar.ru/iraq-browse_image.php?galleryId=3&sort_mode=created_desc&desp=28&offset=0&imageId=777&lang=ru
Gość Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Mietek znalazł zdjęcia abramsa zniszczonego przez fugasa. A podobno Amerykańcy postarali się, żeby one już nie gościły w Internecie. Dzięki...Ciekawe, czy ktoś pojedzie z wykrywaczem do Iraku. Ile ciekawych fantów tam mozna znależć. I to historycznych oraz produkcji polskiej patrząc na wyposażenie armii irackiej. Hi, hi... Pamiętam taki obrazek: stoi grupa żołnierzy amerykańskich obok transportera na ulicy, a tuż obok przejeżdża POLONEZ w kolorze białym :) Sielski widok..Intrygujące:bardzo wiele stron poświęconych konfliktom w Czeczenii, czy byłej Jugosławii znikna, lub wielokrotnie zmienia swoje adresy. Gdzieś zupełnie znikła strona o natowskich stratach poniesionych w Jugosławii, czeczeńska o zbrodniach wojennych Rosjan.....
Indian Chief Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Tak, ja pamietam tę o stratach w Jugosławi. Dane były zadziwiajace i vbardzo dokładne. Typ[ sa,olotu, sklad załogi, sposób zestrzelenia i sklad załogi samolotu Jugosłowiańskiego. Wspaniałe były słowiańskie sielsko brzmiace nazwiska zwycięzcow walk powietrznych.A tak pytanie, czy masz na myśli tę stronę na której było o amerykańckich zbrodniach w Yugosławi? Mnie poruszył widok Passata ostrzelanego przez samolot obok którego leżała młoda kobieta. Prawdziwa wojna według Goyi.Na tamtej stronie było napisane, że beda zmieniać adresy bo są non stop hakowani, blokowani itp. a ostatnio musieli usunąć z redakcji oficera ABW który ich inwigilował. No i fakt, ja już nie znalazłem tamtej strony. Po zamieszczeniu linku do niej na Sensacjach musiałem stamtad odejśc bo atmosfera jaka sie wytworzyła daleka była od koleżeńskiej... prymitywne, pełne agresji ataki dosć poważanego w środowisku człowieka i to nawet przeze mnie.
Indian Chief Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Tutaj jeszcze jeden...A z tego co pamiętam to była taka strona z lista strat prowadzona przez Pentagona i o ile sie nie myle były tam wyszczególnione załogi czołgów.
zelig Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Na pewno tych hełmów jest mało? Bo Fedainów Saddama było (podobno) do ok. 40 tys. Może to jednak nie jest ich hełm?Belkę odwołują z Iraku. Może Belka by przywiózł.(a ten Abrams z Bagdadu? - ten z CNNu - co to go tłum chciał ozszarpać"...)
Grzechu Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Ależ ja wcale nie twierdze że Abrams jest niezniszczalny.......wręcz przeciwnie zawsze się cieszę jak coś im utrze nosa (a szczególnie się cieszę na widok kolejnego wraka amerykanskiego sprzętu)Więc jak macie jeszcze wiecej takich fotek to wrzucajcie!Może ktoś ma tą fotke z utopionym" abramsem?Ale fakt faktem, że te wszystkie abramsy zdechły" od min/pułapek lub od własnego lotnictwa....natomiast brak przykładów na to żeby jakis został zniszczony przez czołg przeciwnika.
Grzechu Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Cos do poczytania...prawda o amerykanskiej propagandziehttp://www.military.com/Resources/ResourceFileView?file=Hackworth_052103.htm
michał ł Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Jest gdzieś lecz nie pamiętam gdzie :-) jugosłowiańska tronka o prawdziwych" stratach NATO, ie zatuszowane przez propagandę" opisane dokładnie samolot gdzie i jak i są tam np-zestrzelony B-52-B-2-kilka F-117-kilkanaście innych równie fantastycznych :-)W sumie, B-52 i B-2 to tak małe samoloty, że szczątków mogli nie znaleźć :-)Hełmy podobno są fedainów, ale to nie znaczy że wszyscy fedaini je mieli. Kilka Abramsów było straconych naprade w głupi sposób, np ten w trakcie pierwszego rajdu przez Bagdad, kiedy to chcieli rozpoznać sytuacje (czołgami do miasta na rozpoznanie!?!?!) i lekko trafiono w silnik. Rozlaną nafte czy olej (nie pamiętam) postanowili ugasić wodą i się zdziwili, że się bardziej pali... Po lekkim niegroźnym trafieniu czołg się spalił.Z niszczeniem nawet lekko uszkodzonych to prawda, ale nie chodzi tu o kradzież czy użycie tylko o środki łączności i reszte tajnego szajsu. To nie jest jedno pudełko jak w T-34 tylko rozrzucona po pojeździe elektronika, dlatego lepiej cały wysadzić.Chyba oprócz tego zniszczonego fugasem nie było innego całkowicie zniszczonego czołgu
Gość Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Amerykanie są jeszcze większymi propagandystami niż swego czasu Rosjanie. Mogą wiele mówić o obronie demokracji, obywatelskich wolności, wiarygodności, ale bardzo często fakty mówią cosik innego niż Pentagon.Ich sprzęt bojowy i jego użycie można poddać normalnej, obiektywnej ocenie i wtedy okazuje się, że posiada on jednak swoje słabe strony.A słyszeliście o friendly fire" ?, przyjacielskim ostrzale własnych wojsk lub wojsk sojuszniczych? Lub jak często w przypadku Amerykanów wspomina się o utracie sprzętu z niewyjaśnionych prrzyczyn lub awarii /tzw. straty nie-bojowe/? Straty bojowe: 0, straty pozostałe: 3 transportery, 5 śmigłowców, ze 30 żołnierzy.Jeśli chodzi o konflikty zbrojne /Czeczenia, Afganistan, Irak, Jugosławia/ to generalnie wszyscy żyjemy w świecie dezinformacji i fikcji. Za pięćdziesiąt lat jednak nasze dzieci tak patrzeć będą na te wydarzenia jak my obecnie pasjonujemy się Wojskiem Polski, II wojna światową .
zelig Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Ja wolę określenie ypowa pomyłka wojenna" :) (...gdzieś je wyczytałem i nagminnie teraz używam)
Gość Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Wracając do skrzyżowania Vadera z fedainem to w necie trafiłem na takie coś:http://www.supervader.com/supervader/images/supervader-dining.jpg
Grzechu Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Kurcze ...kupiłbym sobie taki kask z maską.....założyłbym toto sobie na głowę i rajdnął się motorem po mieście hehehehe
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.