przemo49a Napisano 3 Marzec 2015 Autor Napisano 3 Marzec 2015 Witam. Poznaje ktoś medalik, rok? Znalazłem na dawnej niemieckiej łące i wygląda mi na brąz. Z góry dziękuję za pomoc
przemo49a Napisano 4 Marzec 2015 Autor Napisano 4 Marzec 2015 aa.. i moje przypuszczenia co do pochodzenia są poparte, tym że na tej łące" znalazłem jeszcze 5 monet i wszystkie z okresu 1920-1925r. Miejsce od ~1850 do 1945 należało do szkopów. Wżery na medaliku podpowiadają mi że przedmiot leżał dłużej niż 40 lat i nie mogło być tam polskiej tenisistki bo ciężko byłoby tam grać w tenisa ( wzgórze bardzo strome gdzie na niemieckich mapach były zaznaczone pastwiska).
Weles Napisano 5 Marzec 2015 Napisano 5 Marzec 2015 przemo49a..następnym razem przed wrzuceniem przedmiotu do ID a tym bardziej przed jakimkolwiek opisem owego przedmiotu proponuję użyć extra mocnej lupy coby babki z facetem nie pomylić bo to dużo zmienia w identyfikacji :) pozdrawiam.
przemo49a Napisano 4 Marzec 2015 Autor Napisano 4 Marzec 2015 ...i jeszcze jedno. Mówiąc pasterz miałem na myśli głównie postać na tym medaliku (Helmut wyraźnie trzyma coś w łapie i nie wygląda to na mausera tylko na laskę/kij). Może to postać jakiegoś świętego?
honker Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 cześć obejrzyj to jeszcze z raz bo ewidentnie kobitka w sukience z lat 20-30 z rakietą do tenisa i piłką pozd marek
mimir Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 http://www.google.pl/search?q=Suzanne+Lenglen&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=QtX2VLjiBMqBywO2toKYDA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1056&bih=441#imgdii=_
przemo49a Napisano 3 Marzec 2015 Autor Napisano 3 Marzec 2015 Witam. Poznaje ktoś medalik, rok? Znalazłem na dawnej niemieckiej łące i wygląda mi na brąz. Z góry dziękuję za pomoc
przemo49a Napisano 10 Marzec 2015 Autor Napisano 10 Marzec 2015 Heh.. mój błąd. Patrzyłem na medalik przez pryzmat dzisiejszych czasów - jak wiadomo, to że ktoś ma sukienkę i cycki nie znaczy, że jest kobietą. :)
Swiety82 Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 Mosiądz, złocony bądź srebrzony (zalezy w jakim świetle aparat uchwyci)
Weles Napisano 4 Marzec 2015 Napisano 4 Marzec 2015 Dobra dedukcja :):) ..niemiecka łąka-to niemiecki medalik..i wyłącznie po tej łące poruszali się niemieccy pastuszkowie..A być może to wisiorek jakiejś polskiej paniusi której ulubionym sportem był tenis ziemny..
Pytanie
przemo49a
Witam. Poznaje ktoś medalik, rok? Znalazłem na dawnej niemieckiej łące i wygląda mi na brąz. Z góry dziękuję za pomoc
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.