Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki medalik pasterza ?

przemo49a

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
aa.. i moje przypuszczenia co do pochodzenia są poparte, tym że na tej łące" znalazłem jeszcze 5 monet i wszystkie z okresu 1920-1925r. Miejsce od ~1850 do 1945 należało do szkopów. Wżery na medaliku podpowiadają mi że przedmiot leżał dłużej niż 40 lat i nie mogło być tam polskiej tenisistki bo ciężko byłoby tam grać w tenisa ( wzgórze bardzo strome gdzie na niemieckich mapach były zaznaczone pastwiska).
Napisano
przemo49a..następnym razem przed wrzuceniem przedmiotu do ID a tym bardziej przed jakimkolwiek opisem owego przedmiotu proponuję użyć extra mocnej lupy coby babki z facetem nie pomylić bo to dużo zmienia w identyfikacji :) pozdrawiam.
Napisano
...i jeszcze jedno. Mówiąc pasterz miałem na myśli głównie postać na tym medaliku (Helmut wyraźnie trzyma coś w łapie i nie wygląda to na mausera tylko na laskę/kij). Może to postać jakiegoś świętego?
Napisano
http://www.google.pl/search?q=Suzanne+Lenglen&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=QtX2VLjiBMqBywO2toKYDA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1056&bih=441#imgdii=_
Napisano
Heh.. mój błąd. Patrzyłem na medalik przez pryzmat dzisiejszych czasów - jak wiadomo, to że ktoś ma sukienkę i cycki nie znaczy, że jest kobietą. :)
Napisano
Dobra dedukcja :):) ..niemiecka łąka-to niemiecki medalik..i wyłącznie po tej łące poruszali się niemieccy pastuszkowie..
A być może to wisiorek jakiejś polskiej paniusi której ulubionym sportem był tenis ziemny..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie