MrV Napisano 8 Luty 2015 Autor Napisano 8 Luty 2015 Nie wiem, czy jest to odpowiedni dział według moderacji, ale uważam, że każdy poszukiwacz powinien przeczytać te artykuł. Po pierwsze ze względu na to, że to co my, poszukiwacze stosujemy od lat, archeolodzy zdają się dopiero odkrywać. Po drugie zdziwiła mnie forma wywiadu: od początkowo ciekawych wniosków rozmówczyni do mało wysublimowanych zdań na temat naszej społeczności.Zdaję sobie sprawę, że temat był wielokrotnie wałkowany, ale artykuł i to jedno zdjęcie aż biją po oczach. Zachęcam do lektury i przemyśleń, gdyż mi akurat zrobiło się smutno.http://archeolog.pl/archeologia-wielkiej-wojny-w-polsce/
predi888 Napisano 8 Luty 2015 Napisano 8 Luty 2015 Przeczytałem kilka zdań i dałem sobie spokój. Zdjęcie zdjęciem, woda na młyn żeby prawa o poszukiwaczach nie zmieniać.
bassista Napisano 8 Luty 2015 Napisano 8 Luty 2015 Niestety, wina nigdy nie lezy po jednej stronie (*)Wiele razy sam spotkalem poszukiwaczy", lamiacych podstawowe zasady poszukiwan. Okradanie zwlok, kopanie na stanowiskach archeo nie nalezy do rzadkosci. Natomiast czarne owce trafiaja sie w kazdym srodowisku, wlacznie z archeologami. Prawo w Polsce jest tu kulawe bo zamiast wykorzystac potezna wiedze i mozliwosci detektorystow najlatwiej zabronic i karac. Totalna glupota...(*) wina zawsze lezy po obu stronach - zony i tesciowej
viator01 Napisano 8 Luty 2015 Napisano 8 Luty 2015 To prawda. Niestety wielu kopiących zostawia po sobie takie ślady, że stado dzików im nie dorówna. Tylko patrzeć jak leśnicy i rolnicy zaczną blokować drogi, żeby dostać odszkodowania :)
abcd Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Są poszukiwacze i są archeolodzy ci i ci mają swoje cele zmienić coś w tej materii to jakby chcieć zaorać morze" nic się nie poradzi trzeba opracować konsensus .Poszukiwacz amator na cmentarzysku z okresu wpływów rzymskich czy w inszym Truso narobi szkody , niechaj się trzyma z daleka miejsc wpisanych do rejestru stanowisk archeologicznych ale niechaj oni wyp... z naszej 1 wojny albo niech zachowują się jak goście bez roszczeń
vis1939 Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 http://archeolog.pl/odejsc-pokolenie-archeologow-prl/
bjar_1 Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Szczególnie dobre wrażenie o nas robią prute" nekropolie piewszowojenne np. na Północnym Mazowszu czy w okolicach Łodzi, albo ziemianki z wkopami jak pod ruski telewizor ;)
viator01 Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Jakoś w tekstach nikt nie zauważa, że wiele (również cennych) znalezisk to efekt pracy detektorystów". Oczywiście oficjalnie później jest to spacer z pieskiem albo innymi tego typu atrybutami, ale ważne że zgłoszenie robią. Jeszcze tylko czekać, jak się na budowlańców i innych tego typu rzucą. Bo ci niezłe rzeczy z ziemi wyciągają, tylko nikt o tym nie wie.W wielu normalnych krajach poszukiwacz może liczyć na znaleźne, a jak jego fant" okaże się mało wartościowy dla muzeum czy archeologa, to może sobie go zatrzymać (a zdecydowana większość właśnie takich jest). U nas najczęściej trafia do archiwum policji, a być może kolekcji panów prokuratorów i innych.
szwejk4 Napisano 10 Luty 2015 Napisano 10 Luty 2015 Bezczeszczą zwłoki ha ha ha a oni niby co robią jak rozkopują kryptę czy też cmentarzysko, to niby ubierają szkielet wypiją drinka i jest cacy ;)My z reguły zgłaszamy zapomniane ofiary wielkich wojen i tylko nie wielu z nas ograbia zwłoki oni to robią notorycznie.
predi888 Napisano 10 Luty 2015 Napisano 10 Luty 2015 szwejk- tylko że ich bezczeszczenie jest zgodne z prawem, nasze nie koniecznie.Znalezienie umarlaka to ostatnia rzecz jakie bym chciał.
abcd Napisano 10 Luty 2015 Napisano 10 Luty 2015 Swoją drogą jakakolwiek dysputa nad tym artykułem to młyn na wodę autorów,olać nie komentować niechaj zniknie jak gówno w głębokim internetowym wychodku.
MrV Napisano 10 Luty 2015 Autor Napisano 10 Luty 2015 Nie myślcie tylko, że to ja jestem mącicielem nabijającym im słupki wyświetleń :PArtykuł wrzuciłem dla ogólnej orientacji i pamięci o zasypywaniu dołów.
spartan200 Napisano 10 Luty 2015 Napisano 10 Luty 2015 Nie wiem czy już było na Odkrywcy : http://archeolog.pl/polska-archeologia-potrzebuje-zmian/
Key_PL Napisano 12 Luty 2015 Napisano 12 Luty 2015 Istotna interpretacja tamtejszych re-prezentacji uwarunkowań przestrzennych, dookreślonych spaczonymi metodologicznymi procesami pradziejowymi.Litości :-)
Key_PL Napisano 12 Luty 2015 Napisano 12 Luty 2015 P.S. Miałem na myśli odniesienie do pierwszego linku :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.