mariusz6511 Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 Witam .Od jakiegoś czasu usiłuje uzyskać informacje na różnych forach na temat PIATa ,w szczególności czy ten instrument podlega pod ustawę o broni? Jeśli ktoś z szanownych wie coś na ten temat to wielkie podzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rodan Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Moim skromnym zdaniem nie.Wykorzystuje siłę ściśniętej sprężyny do wyrzucenia granatu.Można by z niego,jak myślę wystrzelić piłeczkę do golfa..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz6511 Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Dziękuje za opinie fajnie by było gdyby kolegi zdanie było w pełni prawdziwe ,też rozumuje w ten sposób ,ale niektórzy mogą interpretować inaczej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Jak piłeczkę się da to co za problem załadować butelkę zapalającą?Najlepiej poradzić się fachowca,ale gdzie takiego znaleźć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz6511 Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Tak tylko ten bolec ze sprężyną potrafi wyrzucić taką butelkę tylko na 2 metry.W oryginalnym pocisku po uderzeniu bolca w spłonkę uruchamiany jest ładunek miotający pocisk wylatuje z predkością 300m/s.Ale racja dobrze by było zasięgnąć opini fachowca ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
viator01 Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Z tego co wiem, w większości krajów nie jest traktowany jako broń. Tak jest m.in. chyba w USA. W każdym razie w polskiej ustawie o broni i amunicji nie ma czegoś takiego sklasyfikowanego, a artyleria to chyba też nie jest :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz6511 Posted February 4, 2015 Author Share Posted February 4, 2015 Fajnie że koledzy uchwycili ten wątek będe rad za jakiś kontakt do osoby kompetentnej z którą mógłbym wyjaśnić ten temat legalu posiadania tego rzadkiego a szczególnie jakże cennego historycznie urządzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rodan Posted February 4, 2015 Share Posted February 4, 2015 Reasumując.Jeśli znajdą u ciebie Piata razem z granatem,będzie nie wesoło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Z Piatem nie będzie sytuacja jak z rurą do moździerza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Dąbrowski Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 A Donaldówkę górników?(chyba) pamiętasz? Co prawda nie podano (albo ja nie wiem) jak się sprawa skończyła ale pod ustawę o BiA podejszła.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Baaa... a butla z gazem? Też może wybuchnąć. Albo gaśnica na przykład ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Dąbrowski Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Wiesz , wybuchnąć może wszystko(np stary kompot w piwnicyalbo zapalniczka w samochodzie ) ale kawał rury jest zabójczy. Przeca można wziąść w garść i komuś przytenteges.A biegły czyni cuda.Ja na ten przykład mam w domu jeszcze starą pomieniecką kanalizę z żeliwa (na wiosnę wymienię bo strach posiadać) i jak mi wjazd zrobią....... A wisi se ona pod sufitem w kibelku.Kwestia w promieniu ilu km trzeba będzie przeprowadzić ewakuację. :DPozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz6511 Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 Macie koledzy racje niech spoczywa sobie w ziemi dalej ,może wnuki będą mieli kiedyś radość z posiadanej pamiątki po prapradziadku akowcu Link to comment Share on other sites More sharing options...
viator01 Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Wielkiej mogą nie mieć jak całkowicie się rozsypie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czlowieksniegu Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Jacek Dąbrowski (826 / 21) 2015-02-05 18:05:49 A wisi se ona pod sufitem w kibelku.Kwestia w promieniu ilu km trzeba będzie przeprowadzić ewakuację. :D"Wszystko zależy, czym Cię mąż lub żona* przed" nakarmiła...* poprawność polityczna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Dąbrowski Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Jetti , bo złożę donos i wiadome siły sprawdzą co tam u Ciebie wisi" i czym Ciebie mąż karmią :D .Więc cicho być. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz6511 Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 Leżał sobie 71 lat w zawiniątku niech sobie leży nadal w jeszcze lepszym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.