mariusz6511 Napisano 3 Luty 2015 Autor Napisano 3 Luty 2015 Witam .Od jakiegoś czasu usiłuje uzyskać informacje na różnych forach na temat PIATa ,w szczególności czy ten instrument podlega pod ustawę o broni? Jeśli ktoś z szanownych wie coś na ten temat to wielkie podzięki.
rodan Napisano 3 Luty 2015 Napisano 3 Luty 2015 Moim skromnym zdaniem nie.Wykorzystuje siłę ściśniętej sprężyny do wyrzucenia granatu.Można by z niego,jak myślę wystrzelić piłeczkę do golfa.....
mariusz6511 Napisano 4 Luty 2015 Autor Napisano 4 Luty 2015 Dziękuje za opinie fajnie by było gdyby kolegi zdanie było w pełni prawdziwe ,też rozumuje w ten sposób ,ale niektórzy mogą interpretować inaczej.
Hebda Napisano 4 Luty 2015 Napisano 4 Luty 2015 Jak piłeczkę się da to co za problem załadować butelkę zapalającą?Najlepiej poradzić się fachowca,ale gdzie takiego znaleźć?
mariusz6511 Napisano 4 Luty 2015 Autor Napisano 4 Luty 2015 Tak tylko ten bolec ze sprężyną potrafi wyrzucić taką butelkę tylko na 2 metry.W oryginalnym pocisku po uderzeniu bolca w spłonkę uruchamiany jest ładunek miotający pocisk wylatuje z predkością 300m/s.Ale racja dobrze by było zasięgnąć opini fachowca ?
viator01 Napisano 4 Luty 2015 Napisano 4 Luty 2015 Z tego co wiem, w większości krajów nie jest traktowany jako broń. Tak jest m.in. chyba w USA. W każdym razie w polskiej ustawie o broni i amunicji nie ma czegoś takiego sklasyfikowanego, a artyleria to chyba też nie jest :)
mariusz6511 Napisano 4 Luty 2015 Autor Napisano 4 Luty 2015 Fajnie że koledzy uchwycili ten wątek będe rad za jakiś kontakt do osoby kompetentnej z którą mógłbym wyjaśnić ten temat legalu posiadania tego rzadkiego a szczególnie jakże cennego historycznie urządzenia.
rodan Napisano 4 Luty 2015 Napisano 4 Luty 2015 Reasumując.Jeśli znajdą u ciebie Piata razem z granatem,będzie nie wesoło.
Hebda Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 Z Piatem nie będzie sytuacja jak z rurą do moździerza?
Jacek Dąbrowski Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 A Donaldówkę górników?(chyba) pamiętasz? Co prawda nie podano (albo ja nie wiem) jak się sprawa skończyła ale pod ustawę o BiA podejszła.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 Baaa... a butla z gazem? Też może wybuchnąć. Albo gaśnica na przykład ;)
Jacek Dąbrowski Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 Wiesz , wybuchnąć może wszystko(np stary kompot w piwnicyalbo zapalniczka w samochodzie ) ale kawał rury jest zabójczy. Przeca można wziąść w garść i komuś przytenteges.A biegły czyni cuda.Ja na ten przykład mam w domu jeszcze starą pomieniecką kanalizę z żeliwa (na wiosnę wymienię bo strach posiadać) i jak mi wjazd zrobią....... A wisi se ona pod sufitem w kibelku.Kwestia w promieniu ilu km trzeba będzie przeprowadzić ewakuację. :DPozdrawiam
mariusz6511 Napisano 5 Luty 2015 Autor Napisano 5 Luty 2015 Macie koledzy racje niech spoczywa sobie w ziemi dalej ,może wnuki będą mieli kiedyś radość z posiadanej pamiątki po prapradziadku akowcu
viator01 Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 Wielkiej mogą nie mieć jak całkowicie się rozsypie
Czlowieksniegu Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 Jacek Dąbrowski (826 / 21) 2015-02-05 18:05:49 A wisi se ona pod sufitem w kibelku.Kwestia w promieniu ilu km trzeba będzie przeprowadzić ewakuację. :D"Wszystko zależy, czym Cię mąż lub żona* przed" nakarmiła...* poprawność polityczna...
Jacek Dąbrowski Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 Jetti , bo złożę donos i wiadome siły sprawdzą co tam u Ciebie wisi" i czym Ciebie mąż karmią :D .Więc cicho być. Pozdrawiam
mariusz6511 Napisano 5 Luty 2015 Autor Napisano 5 Luty 2015 Leżał sobie 71 lat w zawiniątku niech sobie leży nadal w jeszcze lepszym.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.