Skocz do zawartości
  • 0

Stalowa łuska radziecka

Ostoja

Pytanie

Napisano

Witam,
Mam dylemat z tą łuską bo ma nietypowe rozmiary a na uciętą nie wygląda (gładki i równy rant). Niewątpliwie radziecka - stalowa ze zwijanej blachy + cyrylica na denku - litery (po polsku): B i P. Myślałem początkowo, że to od haubicy M-30 wz. 38 ale nie pasuje ani kaliber ani długość. A może jednak chirurgicznie" ucięta + rozdęta od wielokrotnego używania?
Średnica kryzy: 137mm
Kaliber ok. 128 mm (pomiar uśredniony bo raz wychodzi 130 a raz 126 mm - łuska jest lekko zniekształcona)
Długość całk. 160 mm

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Raczej jednak haubica M-30 122mm wz.1938.

BP na dnie łuski chyba oznacza ronieprażigajuścij" - do pocisków kumulacyjnych 122mm typu БП-460А. Tylko oryginalna łuska tego pocisku miała bodaj 24cm.

Nasi główni spece artylerzyści muszą się wypowiedzieć.
Napisano
Drugi egzemplarz tej łuski jaka wyszła w tym samym miejscu ma taką samą długość. Jeśli ucięta (i to precyzyjnie) to po co? Żeby zmniejszyć ładunek miotający? Wystarczyłoby wsypać go mniej do oryginalnej łuski i dałoby ten sam efekt.
Napisano
125 mm to nietypowy kaliber dla artylerii radzieckiej okresu II w.św. Niemal na pewno to łuska od M-30, nie wiemy tylko po co ją skracano.
Napisano
Dzięki Loslau, nie wiedziałem, że łuska od naboju do tych haubic miała taką długość.
Na wsch. Mazowszu jeszcze takie graty się potrafią trafiać:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie