Jump to content
  • 0

Stalowa łuska radziecka

Ostoja

Question

Witam,
Mam dylemat z tą łuską bo ma nietypowe rozmiary a na uciętą nie wygląda (gładki i równy rant). Niewątpliwie radziecka - stalowa ze zwijanej blachy + cyrylica na denku - litery (po polsku): B i P. Myślałem początkowo, że to od haubicy M-30 wz. 38 ale nie pasuje ani kaliber ani długość. A może jednak chirurgicznie" ucięta + rozdęta od wielokrotnego używania?
Średnica kryzy: 137mm
Kaliber ok. 128 mm (pomiar uśredniony bo raz wychodzi 130 a raz 126 mm - łuska jest lekko zniekształcona)
Długość całk. 160 mm

10 answers to this question

Recommended Posts

Drugi egzemplarz tej łuski jaka wyszła w tym samym miejscu ma taką samą długość. Jeśli ucięta (i to precyzyjnie) to po co? Żeby zmniejszyć ładunek miotający? Wystarczyłoby wsypać go mniej do oryginalnej łuski i dałoby ten sam efekt.

Witam,
Mam dylemat z tą łuską bo ma nietypowe rozmiary a na uciętą nie wygląda (gładki i równy rant). Niewątpliwie radziecka - stalowa ze zwijanej blachy + cyrylica na denku - litery (po polsku): B i P. Myślałem początkowo, że to od haubicy M-30 wz. 38 ale nie pasuje ani kaliber ani długość. A może jednak chirurgicznie" ucięta + rozdęta od wielokrotnego używania?
Średnica kryzy: 137mm
Kaliber ok. 128 mm (pomiar uśredniony bo raz wychodzi 130 a raz 126 mm - łuska jest lekko zniekształcona)
Długość całk. 160 mm

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information