Skocz do zawartości

Widowisko historyczne w Gostyniu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak za starych dobrych czasów na forum :) :) :)
Brakuje jeszcze Balansa i Acera i zacznie się poważna rozkmina :) :)
Czy mam już chipsy szykować i piwko odpalać ? :) Czy też ktoś sie może wypowie nt imprezy? Mam na mysli jakąś opinie mw miarę merytoryczna, chocby typu Popelina bo mnie nie było" lub ajebongo, bo tam byłem" :) :)

wicmann (31 / 1) 2015-02-06 13:12:38

A zastanowiłeś się dlaczego nie ma słowa na temat tego, co robili Sowieci w momencie wejście do Polski? Może dlatego, że najpierw to oni sprawowali władzę i nie było do kogo kierować skarg.
Sam wywołałeś dyskusją wchodząc w patetyczny ton i wychwalając wyzwolicieli", którzy owszem przepędzili Niemców, ale realizowali plan Stalina, który polegał na przejęciu Polski pod swoje skrzydła. Prawdopodobnie gdyby nie szczęśliwy dość splot wydarzeń, Polska stałaby się jedną z republik ZSRR. Może poszukaj w necie przypowieści o ptaszku, krowie i kocie, to zobaczysz analogię.

Myślę, że pijesz do mojej wypowiedzi, a to dowodzi jedynie Twojej ograniczonej (być może do danej miejscowości i okolic) wiedzy historycznej (pewnie nie popartej rozmowami z tymi, którzy to sami przeszli - uwierz mi, wiele takich mam na sumieniu). Myśli o innym ograniczeniu po Twojej stronie nie dopuszczam. Zastanawiam się jednak czy umiesz czytać ze zrozumieniem. Napisałem, że Polacy w wielu wypadkach cieszyli się z przepędzenia Ruskich, a nie z okupacji - to taka filozofia mniejszego zła.
Zanim zaczniesz wychwalać wyzwolicieli", poczytaj szerzej na temat wywózek i czystek sowieckich w latach 1939-1941 na zagarniętych polskich ziemiach, o tym że siłą i bezprawnie zabrali nam znaczne tereny na wschodzie dając coś, co do nich nie należało.
I jeszcze jedna prośba - myśl co piszesz, a jak Ci nie wychodzi, to spróbuj jeszcze raz i jeszcze raz, a może uda Ci się przewidzieć konsekwencje Twojego (nieuzasadnionego) zachwytu nad jednym okupantem, który przepędził drugiego.

Zapomniałem z tego wszystkiego. Wrzuciłeś taki link:
http://www.muzeum.gostyn.pl/PAMI%C4%98TNIKI%20I%20WSPOMNIENIA?idAkt=88
Mama i inne sąsiadki stosowały chustki na głowy i takie ubiory, które ją postarzały. Panował ogólny niepokój, bo zdarzały się napady i gwałty. Ksiądz proboszcz Siczyński pouczał z ambony w gostyńskiej farze, aby Rosjan wykazujących nachalstwo i złodziejskie zapędy pytać: „A znajesz ty ukaz Stalina?” Miało to uchronić w jakiś sposób przed takimi zachowaniami. W takiej atmosferze zaczął się żywot w „wyzwolonym” kraju.

A czytałeś to - że zdarzały się napady i gwałty?
Reszta wspomnień nie obejmuje tego problemu, bo kończy się na momencie wejścia ruskich.

[na przestrzeni tych lat z wroga stał się sprzymierzeńcem.]

Można to tak nazwać.
Najkrócej istotę problemu ujmuje ówczesne powiedzenie żeby cię Szwaby napadli, a Ruscy wyzwolili".

[A kto się może cieszyć z tego, ze obca armia najeżdża jego kraj?]

A kto tu wyrażał taką radość? Z najazdu niemieckiego, mam na myśli?

[Mam nadzieje, ze Moderacja podejdzie do tematu rzetelnie.]

Również mam taką nadzieję.

viator01 (3454 / 8)
2015-02-06 16:32:09
Myślę, że pijesz do mojej wypowiedzi, a to dowodzi jedynie Twojej ograniczonej (być może do danej miejscowości i okolic) wiedzy historycznej (pewnie nie popartej rozmowami z tymi, którzy to sami przeszli - uwierz mi, wiele takich mam na sumieniu). Myśli o innym ograniczeniu po Twojej stronie nie dopuszczam. Zastanawiam się jednak czy umiesz czytać ze zrozumieniem.

Dziękuję.
Temat dotyczy: Widowisko historyczne w Gostyniu.
Wszystko w temacie.

Jakaś dobra dusza" wstawiła na YT relacje z imprezy
https://www.youtube.com/watch?v=YdttlMXBMmY

Koza była pełnoprawnym uczestnikiem inscenizacji i proszę jej zasług nie odbierać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie