vis1939 Napisano 6 Sierpień 2016 Napisano 6 Sierpień 2016 Taki zestaw" to koszt około 180zeta,więc i tak sporo mniej niż za porządną lampę na obiektyw,a i z tego co o nich poczytałem to szału nie ma.Zresztą taką lampą raczej nie osiągnie się odpowiednio rozproszonego światła jak przez materiał itp,a o jakie mi się w namiocie bezcieniowym rozchodzi.
Erih Napisano 6 Sierpień 2016 Napisano 6 Sierpień 2016 Jakoś wątpię by ten zestaw faktycznie się sprawdził.
vis1939 Napisano 7 Sierpień 2016 Napisano 7 Sierpień 2016 Po dodaniu jeszcze jednej lampy od góry powinno dać radę.
Erih Napisano 7 Sierpień 2016 Napisano 7 Sierpień 2016 Namiot bezcieniowy to oczywiście słuszna idea, nie podoba mi się wykonanie. Np tło pod i za przedmiotem powinno być równomiernie gładko napięte, a na zdjęciach widać że nie jest.Lampy są wciśnięte między materiał a odbłyśnik zbyt ciasno, parę sesji i dyfuzory (ściany namiotu) zżółkną, i kosz. W sumie, materiał do przeróbki, nie gotowy produkt do natychmiastowego użytkowania.
vis1939 Napisano 7 Sierpień 2016 Napisano 7 Sierpień 2016 Idea słuszna,ale w tym wydaniu zbytnio przekombinowana,więc odpuszczę ten wynalazek.Poza tym możliwym żółknięciem materiału,musi się to tak upchane solidnie grzać.Tło można zrobić choćby z bristolu,więc to nie problem.Gorzej już z tym pseudo-statywem,który jest na starcie do wymiany.Myślałem też nad tym - http://abitus.com.pl/allegro/gallery/photoflood/galeria-photobox.htmlOsobne mocne lampy(210W) na statywie,wiec z dogodnym ustawieniem światła nie będzie problemu.Nada się toto?
Erih Napisano 8 Sierpień 2016 Napisano 8 Sierpień 2016 I znowu - lampy i statywy wyglądają w miarę, pomijając to że nie akceptuję świetlówek (dla większości zastosowań np numizmatycznych się nadadzą, dla mnie to szrot) ale nie ma detali dotyczących namiotu. Podejrzewam że chcąc zakupić coś w miarę sensownego a niedrogiego, sporo ofert musisz przejrzeć...
sigis3 Napisano 9 Sierpień 2016 Napisano 9 Sierpień 2016 Świetlówki foto do zdjęć produktów są wystarczające. Żarówki zwykłe wystarczą, okrągłe są niepotrzebne (ze 2 razy droższe). Lampy błyskowe, wyzwalacze, itd. to niepotrzebny wydatek dla amatora, plus ogarnięcie tego nie jest oczywiste. Alternatywą są reflektory budowlane (np. halogenowe), ale może być trochę kłopotów z balansem bieli. Zależy jaki wydatek akceptujesz i ile kosztują te statywy na żarówki foto, które pokazałeś. Popatrz na lepsze firmy, np.Quantuum, Phottix, może coś będzie akceptowalne cenowo, ewentualnie szukaj tańszej podróbki. Zaglądałeś do sklepu typu cyfrowe.pl z porządniejszymi produktami niż allegro (powiedzmy)? Ponadto pełno jest poradników na youtubie typu DIY, taki namiot bezcieniowy to pole popisu dla majsterkowicza.
vis1939 Napisano 9 Sierpień 2016 Napisano 9 Sierpień 2016 Świetlówki dają rade,wystarczy choćby przejrzeć efekty na forach modelarskich przy użyciu takich tanich zestawów,czy nawet zupełnych prowizorek - http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=48&t=385Przy lampach błyskowych oczywiście są lepsze(nieco) efekty,ale również nie widzę potrzeby wydawania grubej kasy do amatorskich fotek znalezisk.Ogólnie na razie się rozglądam za czymś w okolicy 300zł i raczej lepiej wyjdzie samemu skompletować zestaw niż brać te gotowce z allegro.Nad samoróbką namiotu też myślałem,ale ceny nie są jakieś wygórowane więc szczerze mówiąc nawet nie chce mi się z tym kombinować...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 22:28 09-08-2016
Erih Napisano 9 Sierpień 2016 Napisano 9 Sierpień 2016 Lepszy niż ten z Allegro namiot bezcieniowy zmontujesz z kilku rurek i 4 kawałków mlecznej pleksy. Natomiast porządne podstawy pod lampy najlepiej z odbłyśnikami z pewnością są potrzebne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.