Skocz do zawartości
  • 0

Sygnet

tiquet

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Słowo cygan oznaczało pierwotnie biedotę, a prawidłowa nazwa to Romowie, nie mający nic wspólnego z rumunami, to 2 różne pojęcia ;p
To kwestia kulturowa, określenie cygan" jest w naszej kulturze długo, obecnie jest nie tyle obraźliwe, co niepoprawne politycznie, z drugiej strony, w naszej kulturze określenie cygan jest tak popularne, że zatraciło pierwotne znaczenie i jest po prostu używane zamiennie z terminem Romowie"
To tak jak szwab a niemiec - choć to sytuacja odwrotna, słowo szwab pochodzi od nazwy krainy historycznej, tudzież zamieszkującego ją ludu, ale obecnie jest obraźliwe, a przynajmniej pogardliwe, gdy jest używane w stosunku do niemców.
Napisano
U mnie na rewirach w Warszawie umun" jest bardziej obraźliwe niż cygan"
Zresztą zawsze do poprawnej politycznie nazwy można dodać kwiecisty przymiotnik że poprawność polityczna zanika..
W szczególności jak wejdzie taka omka" do tramwaju z dzieciakiem i papierowym kubeczkiem by zarabiać na tych w bmach i mercach..

Nawiązując:
http://www.odkrywca.pl/tureckie-zloto-za-400-zl,673111.html
Napisano
Hebda, ale Rumun" to narodowość, tak samo jak Polak ;D
Fakt, stereotypowe wyobrażenie Rumuna to brudny żebrak, menta, złodziej etc, a słowo rumun bywa używane potocznie jako obelga, ale nie jest obraźliwe jako takie, to tak samo jak powiedzenie do kogoś skąpego ale z ciebie Żyd" - słowo Żyd nie jest obraźliwe, to też nacja, ale stereotypowe wyobrażenie żyda dusigrosz, więc słowo żyd jest używane jako synonim skąpiradła.

A co do cyganów żebrających w tramwajach i jeżdżących betami, to czym oni się różnią od Polaków zakładających lipne firmy i kradnących miliony, czy robiących babcie we wnuczka" ? ;)
Bo moim zdaniem tylko techniką, no i bardziej rzucają się w oczy ;p
Ja mam swoje zdanie, chołota to chołota, porządny człowiek to porządny człowiek, i tyle.

P.S. Przepraszam za ten nieco przydługi offtop.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie