tiquet Napisano 20 Listopad 2014 Autor Napisano 20 Listopad 2014 WitamProszę o pomoc w wydatowaniu tego sygnetu oraz ew. pochodzenia.Próba 585.
tiquet Napisano 20 Listopad 2014 Autor Napisano 20 Listopad 2014 WitamProszę o pomoc w wydatowaniu tego sygnetu oraz ew. pochodzenia.Próba 585.
marg33 Napisano 20 Listopad 2014 Napisano 20 Listopad 2014 Mosiądz wciskany naiwnym,zazwyczaj przez podróżnych",którym zabrakło nagle benzyny lub czegoś innego.
krzysiek9559 Napisano 20 Listopad 2014 Napisano 20 Listopad 2014 Sygnet autostradowy naiwnych kierowców od biednych rumunów w mercedesach i bmw.
Luckey13 Napisano 20 Listopad 2014 Napisano 20 Listopad 2014 Niedawno podobny na ulicy znalazłem :DTak jak pisali przedmówcy, podróbka, w dodatku kiepska, ta próba to prawdziwe arcydzieło :)
krzysiek9559 Napisano 20 Listopad 2014 Napisano 20 Listopad 2014 Tak cyganów ale ja ich delikatnie nazwałem by nie pomówiono o rasizm.
krzysiek9559 Napisano 20 Listopad 2014 Napisano 20 Listopad 2014 Ponoć tak, każą sie zwać Romowie, dla nich cygan to jak dla murzyna neger
Luckey13 Napisano 20 Listopad 2014 Napisano 20 Listopad 2014 Słowo cygan oznaczało pierwotnie biedotę, a prawidłowa nazwa to Romowie, nie mający nic wspólnego z rumunami, to 2 różne pojęcia ;pTo kwestia kulturowa, określenie cygan" jest w naszej kulturze długo, obecnie jest nie tyle obraźliwe, co niepoprawne politycznie, z drugiej strony, w naszej kulturze określenie cygan jest tak popularne, że zatraciło pierwotne znaczenie i jest po prostu używane zamiennie z terminem Romowie"To tak jak szwab a niemiec - choć to sytuacja odwrotna, słowo szwab pochodzi od nazwy krainy historycznej, tudzież zamieszkującego ją ludu, ale obecnie jest obraźliwe, a przynajmniej pogardliwe, gdy jest używane w stosunku do niemców.
Hebda Napisano 20 Listopad 2014 Napisano 20 Listopad 2014 U mnie na rewirach w Warszawie umun" jest bardziej obraźliwe niż cygan"Zresztą zawsze do poprawnej politycznie nazwy można dodać kwiecisty przymiotnik że poprawność polityczna zanika..W szczególności jak wejdzie taka omka" do tramwaju z dzieciakiem i papierowym kubeczkiem by zarabiać na tych w bmach i mercach..Nawiązując:http://www.odkrywca.pl/tureckie-zloto-za-400-zl,673111.html
tiquet Napisano 20 Listopad 2014 Autor Napisano 20 Listopad 2014 Dzięki, tak też myślałem, bo i wykonanie lipne oraz materiał wydawał się jakiś dziwny.
krzysiek9559 Napisano 20 Listopad 2014 Napisano 20 Listopad 2014 Bicie piany, wygnany lud z Indi.... ciapaci.
Luckey13 Napisano 21 Listopad 2014 Napisano 21 Listopad 2014 Hebda, ale Rumun" to narodowość, tak samo jak Polak ;DFakt, stereotypowe wyobrażenie Rumuna to brudny żebrak, menta, złodziej etc, a słowo rumun bywa używane potocznie jako obelga, ale nie jest obraźliwe jako takie, to tak samo jak powiedzenie do kogoś skąpego ale z ciebie Żyd" - słowo Żyd nie jest obraźliwe, to też nacja, ale stereotypowe wyobrażenie żyda dusigrosz, więc słowo żyd jest używane jako synonim skąpiradła.A co do cyganów żebrających w tramwajach i jeżdżących betami, to czym oni się różnią od Polaków zakładających lipne firmy i kradnących miliony, czy robiących babcie we wnuczka" ? ;)Bo moim zdaniem tylko techniką, no i bardziej rzucają się w oczy ;pJa mam swoje zdanie, chołota to chołota, porządny człowiek to porządny człowiek, i tyle.P.S. Przepraszam za ten nieco przydługi offtop.
Pytanie
tiquet
Witam
Proszę o pomoc w wydatowaniu tego sygnetu oraz ew. pochodzenia.
Próba 585.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.