Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

michal1514

Drewniany trzonek.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Panowie jak zabezpieczyć trzonek z tego kilofa ? Wyciągnięty z mokrej ziemi, drewno ładnie się trzyma, nie kruszy się ani nic jest mocne. Jak je zabezpieczyć aby dalej nie niszczyło się ?

http://www.odkrywca.pl/kilof-,736691.html#736691

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja swoje drewna z ziemi(okladki od bagnetow i trzonek od saperki) konserwowalem ciekla parafina. Parafina wypiera wode z drewna i dlatego drewno nie peka. Ale u kolegi to moze byc kilka buteleczek potrzebnych na ten trzonek.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Postępowanie całkowicie zgodnie ze sztuką tu nie ma celu, koszty były by znaczne, a i zabytek niskich lotów. Nie ma co wypierać wody, trzeba trzonek całkowicie wysuszyć, zdezynfekować preparatem antygrzybicznym i solidnie nasączyć w kilku etapach paraloidem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja bym wpierw spróbował leciutko osuszyć , następnie malował pokostem. Pokost wnika w strukturę drewna i ją stabilizuje.Robiłem tak ze wszystkimi drewnianymi elementami jakie mam w kolekcji ( głównie okładki od bagnetów ale też właśnie i jeden trzonek od saperki ).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Remington zapomniał dopisać,że po samym suszeniu się toto powygina i pokurczy nieodwracalnie.
To już lepiej wypierniczyć i dorobić nowy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jasne że się pokurczy, dlatego profesjonalnie należałoby po dezynfekcji zanurzać trzonek w kilku kąpielach w acetonie, który zaabsorbuje i wyciągnie wodę, a potem umieścić roztworze paraloidu w acetonie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach



×

Powiadomienie o plikach cookie