Skocz do zawartości

Drewniany trzonek.

michal1514

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Panowie jak zabezpieczyć trzonek z tego kilofa ? Wyciągnięty z mokrej ziemi, drewno ładnie się trzyma, nie kruszy się ani nic jest mocne. Jak je zabezpieczyć aby dalej nie niszczyło się ?

http://www.odkrywca.pl/kilof-,736691.html#736691
Napisano
Ja swoje drewna z ziemi(okladki od bagnetow i trzonek od saperki) konserwowalem ciekla parafina. Parafina wypiera wode z drewna i dlatego drewno nie peka. Ale u kolegi to moze byc kilka buteleczek potrzebnych na ten trzonek.

pzdr
Napisano
Postępowanie całkowicie zgodnie ze sztuką tu nie ma celu, koszty były by znaczne, a i zabytek niskich lotów. Nie ma co wypierać wody, trzeba trzonek całkowicie wysuszyć, zdezynfekować preparatem antygrzybicznym i solidnie nasączyć w kilku etapach paraloidem.
Napisano
Ja bym wpierw spróbował leciutko osuszyć , następnie malował pokostem. Pokost wnika w strukturę drewna i ją stabilizuje.Robiłem tak ze wszystkimi drewnianymi elementami jakie mam w kolekcji ( głównie okładki od bagnetów ale też właśnie i jeden trzonek od saperki ).
Napisano
Jasne że się pokurczy, dlatego profesjonalnie należałoby po dezynfekcji zanurzać trzonek w kilku kąpielach w acetonie, który zaabsorbuje i wyciągnie wodę, a potem umieścić roztworze paraloidu w acetonie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie