michal1514 Napisano 30 Październik 2014 Autor Share Napisano 30 Październik 2014 Witam!Panowie jak zabezpieczyć trzonek z tego kilofa ? Wyciągnięty z mokrej ziemi, drewno ładnie się trzyma, nie kruszy się ani nic jest mocne. Jak je zabezpieczyć aby dalej nie niszczyło się ?http://www.odkrywca.pl/kilof-,736691.html#736691 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1989 Napisano 30 Październik 2014 Share Napisano 30 Październik 2014 Ja swoje drewna z ziemi(okladki od bagnetow i trzonek od saperki) konserwowalem ciekla parafina. Parafina wypiera wode z drewna i dlatego drewno nie peka. Ale u kolegi to moze byc kilka buteleczek potrzebnych na ten trzonek.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 30 Październik 2014 Share Napisano 30 Październik 2014 najlepiej chyba paraloid B-72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 31 Październik 2014 Share Napisano 31 Październik 2014 Postępowanie całkowicie zgodnie ze sztuką tu nie ma celu, koszty były by znaczne, a i zabytek niskich lotów. Nie ma co wypierać wody, trzeba trzonek całkowicie wysuszyć, zdezynfekować preparatem antygrzybicznym i solidnie nasączyć w kilku etapach paraloidem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 31 Październik 2014 Share Napisano 31 Październik 2014 Ja bym wpierw spróbował leciutko osuszyć , następnie malował pokostem. Pokost wnika w strukturę drewna i ją stabilizuje.Robiłem tak ze wszystkimi drewnianymi elementami jakie mam w kolekcji ( głównie okładki od bagnetów ale też właśnie i jeden trzonek od saperki ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 31 Październik 2014 Share Napisano 31 Październik 2014 Remington zapomniał dopisać,że po samym suszeniu się toto powygina i pokurczy nieodwracalnie.To już lepiej wypierniczyć i dorobić nowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 31 Październik 2014 Share Napisano 31 Październik 2014 Jasne że się pokurczy, dlatego profesjonalnie należałoby po dezynfekcji zanurzać trzonek w kilku kąpielach w acetonie, który zaabsorbuje i wyciągnie wodę, a potem umieścić roztworze paraloidu w acetonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.