Skocz do zawartości
  • 0

Niby mundur PRL

gepcio

Pytanie

Napisano

Witam.
Znalezisko ze strychu mojego dziadka.
Na metce Sp. pracy krawców MODA Warszawa. Przypuszczam, że jakaś Spółdzielnia. Ojciec pamięta za młodu jak dziadek czasem w tym chodził do lasu. Guziki są doszyte niedawno przez brata. Kolor dosyć sprany. Czapka się też zachowała, spodnie gdzieś zaginęły. Dla kogo to mogło być szyte? Proszę o identyfikację znaleziska.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
też mi się kojarzy z radosną twórczością, a pierwsze co mi przyszło do głowy... to takie cóś:

http://mazowieckie.all.biz/ozdoby-obuwnicze-i-odziezowe-g108422#.VsIo3fLhA_4
Napisano

Witam.
Znalezisko ze strychu mojego dziadka.
Na metce Sp. pracy krawców MODA Warszawa. Przypuszczam, że jakaś Spółdzielnia. Ojciec pamięta za młodu jak dziadek czasem w tym chodził do lasu. Guziki są doszyte niedawno przez brata. Kolor dosyć sprany. Czapka się też zachowała, spodnie gdzieś zaginęły. Dla kogo to mogło być szyte? Proszę o identyfikację znaleziska.

Napisano
Krój bluzy niewątpliwie inspirowany starszym US-em mora wz. 5612 jednak z bardziej rozbudowaną podszewką i dziwną konstrukcję naramienników. W tym przypadku faktycznie może chodzić o mundur eksperymentalny do testów kamuflażu i drobnych modyfikacji krawieckich.
Napisano

Zgadza się,cechy ma typowe dla wczesnego US-a,tyle że z różnymi udziwnieniami jak te pagony,czy widoczne na foto podszycie/podwinięcie dołu od przodu.

Napisano
Tak, koniec lat 80-tych. Kurtka wykonana w kamuflażu eksperymentalnym typu Gepard" (wg niektórych źródeł Leopard"). Kurtka w takim samym kroju (z drobnymi różnicami) przedstawiona została w Mundur i wyposażenie Żołnierza Polskiego 1943-1995 Wojska Lądowe" Szarugiewicz C., Król M.
Napisano
Nie w US-ie czegoś takiego nie było.Rękawy były zapinane na kryte guziki. Te guziki do podpinki sugerują bardziej kurtkę niż bluzę mundurową.
Napisano
Zdecydowanie kurtka,jak zresztą pisałem już w pierwszym poście.
Tu nieco znalazłem - http://www.grhsojusz.fora.pl/nasze-zbiory,6/zbiory-fahr-a,784.html Tyle,że to już uproszczone sztuki ala robocze na eksport czy rynek cywilny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie