Trogelsunt. Napisano 2 Sierpień 2014 Autor Napisano 2 Sierpień 2014 Witam.Trafiłem dziś taki bagnet.Niestety nikt nie wie co to za cudo.Jeśli chodzi o kształt to jest on oryginalny.Nie jest to przeróbka.Sygnowany: C Schaenel lub Chatnel Suhl.Pozdrawiam.
Trogelsunt. Napisano 4 Sierpień 2014 Autor Napisano 4 Sierpień 2014 Jeszcze jedno.Pochwa jest spawana na mosiądz.A jeśli chodzi o to czy to przeróbka radzę spojrzeć na bruzdę.Nie jest prosta jak w innych bagnetach tylko zagina się ku górze.
bert.F Napisano 30 Sierpień 2014 Napisano 30 Sierpień 2014 Witam.producent bagnetu C.G.HAENAL SUHL oprócz modelu 98/05 produkowali bagnety 1871/84,ks98,98/02 i 1898, tak jak pisał kol. por.pil.020 skrócony i wyostrzony liściak"
bsam20 Napisano 3 Sierpień 2014 Napisano 3 Sierpień 2014 Też tak mi się wydaje. Nie takie rzeczy da się wygiąć.
Kriczer Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 bo jest cięta a nie gięta, o ile da się wygiąć pochwę wykonując nacięcie tak końcówki już nie ukształtuje tak jak tutaj choćby chciał !
viator01 Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 Trzeba byłoby zacząć przede wszystkim od wymiarów. Jaka jest długość głowni? można prosić o lepsze zdjęcia jelca?
por.pil.020 Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 Pewnie Was wszystkich zaskoczę (a najbardziej właściciela) ale jest to zwykły, zniszczony (skrocony i wyostrzony)... Liściak! Tak tak, bagnet to resztki lisciaka, co do pochwy to nie wiem, sam jej zaczep wygląda na dorabiany.
viator01 Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 Też stawiam na liściaka, ale chciałem mieć pewność, bo wygląda na skrócony w wyniku ostrzenia. Zaczep na pewno jest dorobiony i raczej niezbyt profesjonalnie.
por.pil.020 Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 aha to dlatego pytales o zdjecia jelca. Ano, widać charakterystyczna wypustke rekojesci na ktorej opiera sie jelec.
Kriczer Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 a mi coś nie pasuje do końca do tego liścia mimo że się sam zastanawiałem, tutaj kwestia lepszych fotek bo nie widzę, przynajmniej ja charakterystycznych śladów po usunięciu piły
Kriczer Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 ta brudza też trochę nie pasuje, przy końcu głowni idzie za nisko, chyba że też majstrował ktoś przy tym i szlifował
Trogelsunt. Napisano 4 Sierpień 2014 Autor Napisano 4 Sierpień 2014 Jeśli chodzi o zaczep to mam wątpliwość czy jest dorabiany.Nie widać tego na fotkach ale nie jest przyspawany tylko zanitowany.Jakby ktoś dorabiał pewnie miałby trudności z zanitowaniem ale nie takie rzeczy się widziało :)
viator01 Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 Ta pochwa nie ma dławika, więc trudno mówić, że jest oryginalna. Zaczepy były lutowane. Co do głowni, to jest ona mocno zeszliwowana na końcu i z pewnością skrócona, natomiast na pewno była to wersja liściaka bez piły, bo rzeczywiście nie ma po niej śladu.
Kriczer Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 viator spójrz na koniec bruzdy i na odległość od krawędzi, w liściakach się kończyła zaraz przy samej krawędzi
viator01 Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 Kriczer (868 / 19) 2014-08-04 21:50:47 Ale ten jest przeszlifowany, co spłyciło zbroczę i takie jest wrażenie. Im bardziej zeszlifowany, tym bardziej się zbroczę od grzbietu oddala.
Trogelsunt. Napisano 2 Sierpień 2014 Autor Napisano 2 Sierpień 2014 Witam.Trafiłem dziś taki bagnet.Niestety nikt nie wie co to za cudo.Jeśli chodzi o kształt to jest on oryginalny.Nie jest to przeróbka.Sygnowany: C Schaenel lub Chatnel Suhl.Pozdrawiam.
Kriczer Napisano 4 Sierpień 2014 Napisano 4 Sierpień 2014 http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1898-05na.pdfhttp://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1898-05na_pila.pdfhttp://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1898-05na_ubr_pila.pdfhttp://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1898-05na_reich.pdfza czorta nie zeszlifuje go tak, żeby bruzda była jak na na tym omwianym
viator01 Napisano 5 Sierpień 2014 Napisano 5 Sierpień 2014 Spokojnie da się przeszlifować, tylko traci grubość. Niestety autor nie podaje długości, a podejrzewam, że jest krótszy niż typowy liść. To by sporo wyjaśniało.
mietek Napisano 2 Sierpień 2014 Napisano 2 Sierpień 2014 Jest to przerobka, dopasowane do pochwy jakiegos jatagana.Daj zblizenie wejscia pochwy, zaczepu pochwy, czy jest bicie na pochwie )galka)?Czy jest bicie na grzbiecie glowni?
bsam20 Napisano 2 Sierpień 2014 Napisano 2 Sierpień 2014 Bagnet przeróbka. Celowo zeszlifowany i wygięty. Moim zdaniem pochwa tez wygięta, a nie od jatagana. Za krótka na jatagany.
mietek Napisano 2 Sierpień 2014 Napisano 2 Sierpień 2014 Dlatego prosilem o fotki wejscia pochwy, mogla byc skrocona od jatagana (obcieta, wstawiony dlawik). Zmiana i pochwy i glowni do duzo roboty.
Kriczer Napisano 2 Sierpień 2014 Napisano 2 Sierpień 2014 bsam nie mam pojęcia jak ty chcesz pochwę giąć, pochwa od jatagana tyle, że ucięta
donniebrasco40 Napisano 3 Sierpień 2014 Napisano 3 Sierpień 2014 pochwa jak najbardziej wygięta, zwróćcie uwagę na dwa wklęsłe wgięcia prawej strony, powstały przy zginaniu
Pytanie
Trogelsunt.
Witam.Trafiłem dziś taki bagnet.Niestety nikt nie wie co to za cudo.Jeśli chodzi o kształt to jest on oryginalny.
Nie jest to przeróbka.
Sygnowany: C Schaenel lub Chatnel Suhl.
Pozdrawiam.
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.