pawel_breslau Napisano 7 Czerwiec 2014 Autor Napisano 7 Czerwiec 2014 Witam. Wczoraj wpadła mi w ręce taka oto płachta. Czy ktoś z Was może ją zidentyfikować?Wygląda jak płachta austriacka lub pruska ale przyjrzyjcie jej się dokładnie :)
snajper-s1 Napisano 9 Czerwiec 2014 Napisano 9 Czerwiec 2014 Charakterystyczna c...a i kołki drewniane.Znak '&' często stosowany wówczas- patrz haki do klamer itp..
bjar_1 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Przecież od razu widać,że nikt w tamtych czasach nie używał takiej kursywy" - taaa, mocne... :]
rodan Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Chodziło mi o rodzaj trzcionki na płachcie,która nie pasuje do czasów-austro węgierskich.
Catadero Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Może Tobie chodzi o trzcinkę? Bo słowa rzcionka" nie ma w polskim słowniku.C.
pawel_breslau Napisano 9 Czerwiec 2014 Autor Napisano 9 Czerwiec 2014 Coś więcej o niej lub o producenciePozdrawiam.
bjar_1 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 ...która nie pasuje do czasów-austro węgierskich"a niby czemu nie?
rodan Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Trzeba by najpierw poszukać,coś o tym znaku&"
patton12 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 HAHAHA, nie mogę, ciekawe co to za znak huehue:D
pawel_breslau Napisano 8 Czerwiec 2014 Autor Napisano 8 Czerwiec 2014 Więc???Jaka to będzie ta para kaloszy? :)Myślałem, że sprawa nie będzie aż tak zawiła ale widzę, że się myliłem.Zatem czekam, może jednak ktoś...Pozdrawiam.
pawel_breslau Napisano 7 Czerwiec 2014 Autor Napisano 7 Czerwiec 2014 Widzę, że rozmowa się rozkręciła :) tylko, że nie na temat, który mnie interesuje.Polska raczej nie będzie bo osobiście szyłem kopie i wiem jak wyglądają-podobnie ale nasze miały wycięcia na ręce, okucia również podobne.Cóż to zatem może być?Kiedyś już wystawiałem na tym forum podobną ale z innego materiał i w plamy. Mądrzy oświadczyli, że była to czeska z lat 50-tych ale ta to już jest zagadka fest. Szczególnie te icia" i to &". Tego już nie rozumiem. Może jakiś pierwszo wojenny brytol na wzór austriackich? Pozdrawiam i czekam na jakieś pomysły :).P.S.Proszę się pokłócić gdzie indziej a tutaj raczej mi pomóc, hehe :)
rodan Napisano 8 Czerwiec 2014 Napisano 8 Czerwiec 2014 I may be able to give you some information as I worked atJ.B. & S. Lees in the early sixties, at that time they had recently been purchased by an American group(I'm afraid I don't know who) later in the eighties they were owned by the U.K. group ofGlynwed. At the moment they are owned by the Tyco group. They produce steel coil and strip as well as spring and tool steel (West Bromwich was well known for its number of spring manufacturers). The company trade name is TridentBrand. The factory is halfway between West Bromwich and Oldbury and is split in two halves, one each side of a canal.The full address is: J.B. & S. Lees Ltd Trident Steel Works West Bromwich West Midlands England I hope this may help. All the bestMoże coś z tego angielskiego tekstu wywnioskujesz. Ja nie znam angielskiego.
pawel_breslau Napisano 7 Czerwiec 2014 Autor Napisano 7 Czerwiec 2014 Witam. Wczoraj wpadła mi w ręce taka oto płachta. Czy ktoś z Was może ją zidentyfikować?Wygląda jak płachta austriacka lub pruska ale przyjrzyjcie jej się dokładnie :)
pawel_breslau Napisano 7 Czerwiec 2014 Autor Napisano 7 Czerwiec 2014 I właśnie to co mnie nurtuje-ściągasz jest to przeciwnej stronie. Jakaś odwrotka???Kołeczki drewniane na blaszkach mosiężnych...
pawel_breslau Napisano 7 Czerwiec 2014 Autor Napisano 7 Czerwiec 2014 I pieczątka prawdopodobnie wykonawcy. ktoś go rozpozna???Pozdrawiam i liczę na Wasza pomoc.Paweł
mauzz Napisano 8 Czerwiec 2014 Napisano 8 Czerwiec 2014 Raczej nie ta para kaloszy.W skrocie- przemysl stalowy, ze specjalizacja w sprezynach.
rodan Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 JB&S kojarzy ci się z Austro-Węgrami? Gratuluję.
Kriczer Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Może w końcu napiszesz coś co w jakimś stopniu chociaż komuś pomoże a nie jedynie zwiększy liczbę postów przy nicku ? Bo nawet nie próbujesz naprowadzić kogoś na trop.http://reibert.info/threads/ljuversy-s-plasch-palatok-avstro-vengrii.255488/sugerowałem się okuciem, takim jak w pałatkach austryjackich
rodan Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 A może,po prostu,przestaniesz się powtarzać? Rodan to,Rodan tamto..... Przecież od razu widać,że nikt w tamtych czasach nie używał takiej kursywy.
Pytanie
pawel_breslau
Witam. Wczoraj wpadła mi w ręce taka oto płachta. Czy ktoś z Was może ją zidentyfikować?
Wygląda jak płachta austriacka lub pruska ale przyjrzyjcie jej się dokładnie :)
35 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.