zabada199 Napisano 22 Kwiecień 2014 Autor Napisano 22 Kwiecień 2014 ktoś może wie coś wiecej na temat tegopistoletu"Napi: ZAREJ WU.P RZ.P. z mosiądzu/brązu nie jestm pewien
viator01 Napisano 22 Kwiecień 2014 Napisano 22 Kwiecień 2014 Ten napis pewnie oznacza rejestrację w Urzędzie Patentowym. Nie widzę dobrze, ale kiedyś miałem chyba identyczny - miał magazynek w postaci płaskownika z otworami, w które wkładało się naboje i poruszał się on wzdłuż lufy, a otwór miał u góry.
kuse Napisano 24 Kwiecień 2014 Napisano 24 Kwiecień 2014 Na pewnym portalu aukcyjnym widziałem starego, popękanego i koszmarnie zardzewiałego MUBIS'a i poszedł za około 60zł. Twój szkielet jest w lepszym stanie więc uważam, że 100zł lub trochę ponad będzie warty. Chyba, że się trafi kolekcjoner który lubi takie stany techniczne i weźmie drożej.
kuse Napisano 23 Kwiecień 2014 Napisano 23 Kwiecień 2014 Na 100% hukowy. Kolekcjonuję straszaki i na pewno nie jest to START ani SLAVIA. Z wyglądu zamka bardzo przypomina Niemiecki hukowiec marki EM-GE, ewentualnie może to być któryś z modeli Polskiego MUBIS'a. To są moje dwa typy.
kuse Napisano 23 Kwiecień 2014 Napisano 23 Kwiecień 2014 Zwróć uwagę na te kreski na zamku, są pionowe (w START'ach i SLAVIA'ch a także w ROHM'ach te kreski są robione pod kątem). Także ten szczegół decyduje. Dodam zdjęcia EM-GE i MUBIS'a które bardzo przypominają twój pistolet.
kuse Napisano 23 Kwiecień 2014 Napisano 23 Kwiecień 2014 i MUBIS. Powiedz tylko jeszcze z czego jest cyngiel? Metal/plastik?
viator01 Napisano 23 Kwiecień 2014 Napisano 23 Kwiecień 2014 Tylko tekst jest nieco inny niż na MUBISRejestrowany w urzędzie patentowym RP, więc być może przedwojenny lub tuż po wojnieNa tej stronie jest, ale bez identyfikacjihttp://www.muzzle.de/N4/Schreckschuss/Schreckschusswaffen_ohne_PTB/schreckschusswaffen_ohne_ptb.html
bjar_1 Napisano 23 Kwiecień 2014 Napisano 23 Kwiecień 2014 Jakby był nr patentu, to by było wiadomo dokładnie co i jak.
zabada199 Napisano 23 Kwiecień 2014 Autor Napisano 23 Kwiecień 2014 tak kuse to ten on jest cały z brązu czy masiądzu?
kuse Napisano 23 Kwiecień 2014 Napisano 23 Kwiecień 2014 Tego nie wiem, tylko zdjęcie znalazłem na tej stronie co podał viator01
kuse Napisano 23 Kwiecień 2014 Napisano 23 Kwiecień 2014 Popatrz na to :)Wypisz-wymaluj to samo (nawet cyngiel takich samych rozmiarów).Przedwojenny Pistolet Hukowy MUBIS Model V produkowany w Warszawie.
Pytanie
zabada199
ktoś może wie coś wiecej na temat tegopistoletu"
Napi: ZAREJ WU.P RZ.P. z mosiądzu/brązu nie jestm pewien
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.