Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Polski

michaelos

Pytanie

Napisano

Witam, znalazłem dziś na złomie Polski bagnet. Zdjęcia są kiepskiej jakości gdyż miałem do dyspozycji tylko telefon. Czy na ich podstawie da się ustalić w przybliżeniu jaki to jest wzór? Całość ma długość około 40cm. I drugie pytanie czy 100zł które gość za niego chce to uczciwa cena?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, znalazłem dziś na złomie Polski bagnet. Zdjęcia są kiepskiej jakości gdyż miałem do dyspozycji tylko telefon. Czy na ich podstawie da się ustalić w przybliżeniu jaki to jest wzór? Całość ma długość około 40cm. I drugie pytanie czy 100zł które gość za niego chce to uczciwa cena?

Napisano

Witam. Dodam teraz kilka zdjęć już zakupionego bagnetu i wstępnie wyczyszczonego. Udało się za 80zł:) Bagnet prawdopodobnie był w rękach niemieckich o czym świadczy oksyda.

Napisano
Bagnet z oporą ogniową i gładka śrubą zatrzasku, więc wszystko wskazuje, że to rzeczywiście wz. 24 (czyli pasowany do konkretnego egzemplarza broni). Jeśli to Perkun o numerze do 342750 to będzie pewność.
W tym stanie taka cena, to rzeczywiście okazja jak już koledzy napisali :)
Napisano
No i można jeszcze trafić okazyjnie miłą dwudziestkę czwórkę! Takie okazje to rodzynki w znojnym trudzie kolekcjonera :). Po konserwacji dobrej ładny bagnet mieć będziesz :)
Tomek
Napisano
Numer jaki udało mi się odczytać to 165267 więc pewność jest. Dzięki za pomoc w ustaleniu:) kazałem odłożyć i chyba przejadę się po niego:) ogólnie skład złomu mały ale trafiłem też saperkę
Napisano
Tam nie ma zadnej oxydy, to czysto polski perkun wz.24.
Dodam tylko ze okladki oryginalne, stówka to bardzo fajna cena za taki egzemplarz z pochwa, a 80zł to jeszcze lepsza. Jaki numer jest na pochwie?
Napisano
Perkun też pod koniec parkeryzował, spotyka się egzemplarze, tzw. Warszawy", z takim wykończeniem. Dużo rzadziej niż radomskie, bo i samych bagnetów dużo mniej przetrwało.
Tomek
Napisano
Jedyne polskie bagnety które pokrywano jakąś powłoką antykorozyjną to bagnetye Radomski tzw mobilizacyjne wz29 nazwa tej metody to parkeryzacja ,podobna do oksydy lecz o odmiennej barwie- zielonkawej.Jest to powszechnie znana wiedza dotycząca polskich bagnetów z okresu II RP, każdy inny wzór bagnetu zabezpieczany był przed korozją poprzez polerowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie